Friday Foodspiration

30.5.14


Krásny deň prajem!!! Prešiel týždeň a ja mám pre vás ďalšiu nádielku linkov a tipov na recepty. 
1. Otvorili ste už tohtoročnú grilovaciu a opekaciu sezónu? Na online stránke časopisu Apetit  nájdete recept na tie najlepšie "Margarita krídelká".
2. My pancake story vás láka na kokosovú bublaninu s malinami.
3. Chuť na malú očistu pred letom zaženie Red Poppy Stories a jej zdravé a lahodné smoothies.
4. Ak nemáte záhradu a gril, ale aj tak by ste si chceli užiť zábavu pri varení s priateľmi, v júnovom čísle časopisu F.O.O.D., ktoré je práve v predaji, nájdete hneď niekoľko receptov na domácu pizzu. Už len otvoriť fľašu vína a talianska párty sa môže začať. 
5. Kto by sa netešil do kuchyne, keby v nej boli takíto krásni pomocníci - retro kuchynské váha z Bellarose je sama na zjedenie. :)

Tuniak gentleman aneb Cestovinovo-tuniakový šalát

28.5.14

Dnes tu mám pre vás jeden ľahučký a rýchly recept ako stvorený na dni, keď prídete z práce alebo školy uťahaní a hladní a nemáte silu stáť dve hodiny v kuchyni, ale na druhej strane, chleba z maslom nie je to, po čom vaše bruško baží. Verte mi, tento šalát pozdvihne cestoviny na vyšší level. A prečo tuniak gentleman? Pretože servírovať budeme Mr.Tuniaka s mašličkou (cestovinou farfalle). Ale dosť bolo ód, ide sa nakupovať! Na nákupnom lístku nesmie chýbať:
300g farfalle
60g rukoly
250g tuniaka vo vlastnej šťave
10 ks cherry paradajok
10 ks čiernych olív
2 ks mladej cibuľky
4 PL olivového oleja
1ks citrón
soľ a korenie


Vo veľkom hrnci dajte zovrieť vodu s 2 lyžičkami soli a uvarte v nej cestoviny. Kým si farfalle dávajú jacuzzi, umyte si rukolu a paradajky. Rukolu párkrát prekrojte, aby vznikli menšie kúsky, paradajky a olivy rozkrojte na polky a všetko dajte do veľkej misy. Pridajte scedeného tuniaka, pokrájanú cibuľku, soľ, čerstvé mleté čierne korenie a šťavu z polky citróna. Zľahka premiešajte. Keď sú cestoviny al dente, je čas dať nášmu pánovi tuniakovi jeho motýlika. Farfalle sceďte, premyte studenou vodou a pridajte do misy so šalátom. Prilejte olivový olej, premiešajte, ochutnajte, dochuťte, ak vám inštinkt káže a delikatesný, sýty šalát je na svete! Ak môžem doporučiť, odložte prikrytý šalát aspoň na pol hodinku do chladničky, chute sa navzájom krásne prepoja. Dúfam, že vaše rande s Mr. Tuniakom gentlemanom dopadne na výbornú. Dobrú chuť! ;)


P.S. Ospravedlňujem sa za trestuhodnú kvalitu fotiek, ale môj starý dobrý objektív na zrkadlovke odišiel do večných lovíšť, takže som v krízovom režime. Nebojte, už sa pracuje na náprave ;)

V hlavnej úlohe: JAHODY

24.5.14

Kto by nemiloval jahody? Okrem alergikov... Sú voňavé, mäsité, sladké a hlavne, práve je ich všade plno. Ale vedeli ste, že jahoda ako plod je vlastne nažka? Áno, nažka, tak ako napríklad u púpavy. A to nie je všetko, čo sa dnes v tomto článku dozviete o jahodách. ;) Vitajte!



Jahody sú napumpované veľkým množstvom vitamínov, ale vedú jednoznačne vitamíny C a B. Na čo je dobré C-čko, to vieme všetci, ale vitamín B nie je o nič menší hráč. Takzvaný B-komplex je dobrota najmä pre váš nervový systém, zlepšuje náladu, pomáha spracovať cukry a regenerovať pleť. Okrem toho s hrnčekom jahôd zjete aj dennú dávku fostoru, železa, medi a zinku (práve zinok je tá látka, ktorá zvyšuje chuť na nežnosti s partnerom ;)). Ale to, čo z jahôd robí naozaj "superpotravinu" je jej voňavý, krvavo-červený obal. Jahoda je totiž vďaka nemu spolu s čučoriedkami a brusnicami jedným z najväčších zdrojov antioxidantov. Apropo za omamnou vôňou jahôd sa skrýva až viac ako tristo látok! Mnohé z nich sú stále neznáme, preto je také jednoduché odhaliť "umelú" jahodovú príchuť v potravinách. Nič proste nevonia tak, ako skutočné jahody. Pre tých, ktorí sa radi zabavia pri poháriku niečoho tvrdšieho, mám tiež dobrú správu. Podľa jednej štúdie sa vraj antioxidačné účinky jahôd zvyšujú ak ich kombinujeme s alkoholom. Neviem, čo je na tom pravdy, ale jedno jahodové mojito z času na čas vám určite neuškodí. ;) 
Okrem samotných plodov sú zdravé aj listy jahôd. Konkrétne tých lesných. Čaj z nich vám môže pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch.

Teraz, keď už viete, aké zdravé pre vás jahody sú, nemáte chuť niečo si z nich pripraviť? Mám pre vás hneď niekoľko tipov!

1. Na čas nenáročným receptom je jednoduchý uhorkovo-jahodový šalát. Pokrájajte menšiu uhorku na polmesiačiky, asi 200g jahôd na polky a dajte do misky. V mixéri rozmixujte 3 polievkové lyžice rastlinného oleja, 1 lyžicu medu a asi 10 listov mäty. Zmiešajte dresing s jahodami a uhorkami a máte pred sebou ľahký, osviežujúci šalát.
2. Ak máte jahody najradšej v podobe dezertu, ale nie sme veľký cukrár, mám pre vás sladkú dobrotu, ktorá je hotová raz-dva. Pripravte si jedno lístkové cesto, 300 ml mlieka (alebo smotany), 1 Zlatý klas, 1PL cukru, 125g masla, šľahačku (pre lenivcov môže byť aj v streji) a 200g jahôd. Listkové cesto rozvaľkajte na asi 3 mm hrubý plát a rozkrájajte na rovnomerné štvorce. Každý štvorec potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do muffinovej formy. Pečte asi 12 min. pri 180 °C. Keď sú "košíčky" zvrchu zlaté až svetlo-hnedé, vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť. Zatiaľ si spravíme krém - uvarte si Zlatý klas (mlieko+cukor+Zlatý Klas), ešte za horúca do neho vmiešajte maslo a BUM, krém je hotový. Nechajte ho za občasného premiešania úplne vychladnúť. Keď je všetko približne v izbovej teplote, naplňte košíčky z lístkového cesta krémom. Stačí tak do 2/3, lebo na krém patrí ešte šľahačka a "čerešničkou na torte" sú už len jahody. Tento dezert podľa mňa zvládne každá začínajúca gazdinka a je skutočne efektnou bodkou napríklad nedeľného obedu so svokrovcami. ;)



3. Posledným, najodvážnejším, ale snáď aj mojím najobľúbenejším spôsobom ako si pochutnať na jahodách je špenátovo-jahodovo-Nivový šalát. Predsa len, keď máte v záhradke svoj jahodový záhon a nie ste zrovna lekvárový typ, môže sa stať, že vám to množstvo jahôd prerastie cez hlavu. Vtedy treba siahnuť po niečom neobyčajnom, čo vnesie kus originality do vašej kuchyne. V tomto prípade si na nákupný lístok pripíšte:
50g mladého špenátu
50g rukoly
150g jahôd
60-70g Nivy, alebo iný syr s modrou plesňou
4PL olivového oleja
1PL cukru
1PL maku 
šťava z polky citróna



Špenát a rukolu umyte a natrhajte na menšie kusy, jahody tiež umyte, zbavte sa zelených stopiek a nakrájajte na kolieska, syr rozdrobte prstami na hrudky. Olej, cukor, citrónovú šťavu a mak dajte do zaváraninového pohárika, zatvorte a poriadne pretrepte. Vylejte dresing na šalát, jemne premiešajte a nechajte sa prekvapiť príjemnou, novou kombináciou chutí.



Je však ešte jedne spôsob konzumovania jahôd. ktorý je overený rokmi (a nie, nie je to z úst rozvášneného partnera/partnerky ;D). Niekedy je totiž najlepšia tá najjednoduchšia cesta. A síce...


Dozjahodovenia, priatelia! ;)

Friday foodspiration

22.5.14



1. Wafflový sendvič? Prečo nie! Naše sobotňajšie raňajky sa budú niesť v znamení týchto cheddarových krásavcov podľa receptu od JOY THE BAKER. ;)
2. *TIMBO* je hlavne fashion blogerka, ale pred pár dňami postla recept na kokosové makrónky a musím uznať, tiež sú to fešandy! ;)
3. Mám malú úchylku pre citrón v dezertoch... Resp. citrón vo všetkom. :D A citrónovo maková bábovka z VÝPEČKOV je presne podľa môjho gusta!
4. Reďkovka je v sezóne a NATANIERI vám ponúka tri recepty, ako si na nej pochutiť.
5. Rozhodla som sa, že vám sem každý piatok hodím aj nejakú maličkosť, ktorá zaručene uľahčí vaše kuchynské experimentovanie, alebo aspoň skrášli stolovanie. Dnes je to táto kameninová miska z BONAMI. Dlho po nej pokukujem a odolávam. Ale dokedy... :D

Dúfam, že som vás navnadila a cez víkend si niečo dobré ukuchtíte. A teraz ma ospravedlňte, idem sa slniť a piť svoje bazové mojito. Veď je predsa piatok, užite si ho! ;)

Pečená zelenina s dipom z balkánskeho syra

21.5.14

Podľa predpovede nás čaká skutočne prekrásny týždeň. Konečne si budem môcť zašpiniť ruky v záhrade. Jahody, šalát, bylinky, mladá cibuľka aj reďkovka sa na našich tanieroch v nasledujúcich dňoch budú objavovať určite veľmi často. Neviem ako vy, ale ja som rozhodne samo-pestujúci typ. Nevadí mi kopať hriadky, ani trhať burinu, tráviť dni na slnku prácou. Koniec koncov, má to podľa mňa blahodarnejšie účinky na ľudskú dušu, ako predieranie sa supermarketom a boj o posledný zväzok nezvädnutej mrkvy s nejakou zanietenou pani dôchodkyňou (neprestáva ma udivovať, koľko energie títo starší ľudia majú, keď ich vidím pretekať sa s nákupnými vozíkmi). Okrem toho, zo všetkých strán počúvame, aké nezdravé je ovocie a zelenina v obchodoch, že je to všetko striekané a plné chemikálií. V móde sú prívlastky ako organické, BIO, čerstvé a z domácej produkcie. Veď pestovať šalát, či paradajky môžete už aj na balkóne. Avšak ak ste pracovne zaneprázdnení, alebo sa vám predstava, že na vás budú závislé živé rastliny, zdá ako príliš veľké bremeno zodpovednosti, vyberte sa cez víkend na rannú prechádzku na najbližšiu tržnicu alebo farmársky trh a tam si zadovážte prídel domácej zeleninky.
A prečo vlastne tento môj nábor do Klubu záhradkárov? Lebo mám pre vás recept na úžasnú pečenú zeleninu s dipom zo syru feta. A keď už ideme pripravovať niečo tak zdravé, prečo by sme to nedotiahli do dokonalosti bio kvalitou surovín? Ale nebojte sa, ani zelenina z Lidlu nebude zlá. ;) 



Na nákupný lístok si napíšte:
2ks mrkvy s vňaťou
3 ks mladej cibuľky
2 ks papriky (lepšie sú tie farebné, mäsité)
1 ks petržlen s vňaťou
4 ks zemiakov
1 ks cesnaková hlávka
1 ks chilli paprička
1 ks citrón
200 g syru feta
200 g jemného tvarohu
Olivový olej
Čerstvé mleté čierne korenie a soľ



Keď už máte túto krásne farebnú zásobu vitamínov doma, zapnite rúru a nechajte ju predhriať na 180 °C. Zatiaľ si pripravte zeleninu – vňať z mrkvy a petržlenu odstrihnite a odložte na neskôr, mrkvu a petržlen ošúpte a prekrojte pozdĺžne na polovicu, cibuľku, zemiaky a papriky umyte a pokrájajte (cibuľky pozdĺžne, zemiaky na polmesiačiky a papriky na hrubšie pásiky), cesnakovú hlávku v celosti horizontálne prekrojte a polovicu citróna tiež pokrájajte na polmesiačiky. Všetku zeleninu poukladajte na plech, posoľte, okoreňte, posypte nadrobno nakrájanou chilli papričkou a polejte približne 0,5 dcl olivového oleja. Šupnite plech do rúry a o 20 minút je zelenina hotová.



 Nemyslite si však, že sa zatiaľ môžete flákať. ;D Spravíte si dip zo syru feta! Do mixéra dajte syr feta rozdrobený na malé hrudky, jemný tvaroh, asi 0,5 dcl olivového oleja, šťavu z polovice citróna a rozmixujte dohladka. Ak nemáte mixér, vystačíte si aj s obyčajnou vidličkou. Keďže feta je veľmi slaný syr, nemalo by byť potrebné dip soliť, ale ak predsa, teraz je správny čas. Ochutnajte dip, ak je to nutné, prisoľte ho, pridajte čerstvo namleté čierne korenie a nadrobno nakrájanú mrkvovú a petržlenovú vňať a znovu dôkladne premiešajte. Hotovo! Zelenina by už mala byť upečená, mrkva, cibuľka a citrón krásne skaramelizované, už ostáva len servírovať. Toto množstvo vystačí na dve porcie, aj keď objektívne to ohodnotiť neviem, pretože môjho chlapa som ešte zeleninu jesť neprinútila. Ale ak čakáte  na návštevu kamošku, určite sa najete obe (okrem toho sa k tomuto jedlu skvele hodí biele víno ;) ) Prajem dobrú chuť!







V hlavnej úlohe: SÓJA

18.5.14

Nechutí mi mäso. Viem, šokujúce priznanie na  foodblogerku, ktorá sa vo vás snaží vyburcovať vášeň pre varenie a lásku k jedlu. Ale je to tak. Už 4 roky nejem mäso  (Až na niekoľko výnimiek. Keď tá grilovaná klobáska na letnej opekačke vonia vždy TAK krásne...).  Nakoľko som s mäskom vyradila z môjho jedálnička aj jeden z hlavných zdrojov proteínov a bielkovín, snažila som sa nájsť vhodnú  náhradu. A tak som sa pustila do štúdia tajov sóje. Tu sú výsledky môjho "prieskumu":

Po prvé - sója NIE JE náhradou mäsa. Jej obsah, chuť, aj nutričné hodnoty sú na míle vzdialené  od steaku alebo babkiných fašírok. 

Po druhé – o sóji sa už toho toľko popísalo a nahovorilo, že človek nevie čomu má veriť. Ako to však väčšinou býva, pravda je niekde uprostred. Je síce zdrojom širokého spektra vitamínov a minerálov, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a lecitínu. Na druhej strane, objektívne , až taká “superpotravina“ to zase nie je. Jej malé bôby totiž obsahujú aj takzvané antinutričné faktory. Tie pri nadmernej konzumácii sóje a sójových výrobkov vytvárajú nerovnováhu v metabolizme a blokujú funkciu štítnej žľazy. Navyše 90% produkcie sóje  je geneticky upravovaných a tým pádom sa toto genetické hogo-fogo konzumáciou dostáva aj do nášho organizmu.

A po tretie - z biologického hľadiska patrí sója medzi strukoviny, hneď vedľa fazule, či hrachu. Tým pádom je rovnako ťažko stráviteľná a zaťažuje organizmus.  Najlepší a najbezpečnejší spôsob, ako si na sóji zamlsať, je preto konzumovať výrobky z fermentovaných bôbov, ako napr. syry natto, tempeh alebo pastu miso. Ale keďže my žijeme na Slovensku, kde sa bio obchody, sústrediace sa špeciálne na východnú kuchyňu, rodia ako huby po daždi (cítiš ten sarkazmus v mojom hlase?!), máte dve možnosti :
1. Vyrobiť si ich doma
2. Spraviť si výlet do tých dvoch-troch obchodov, ktoré niekde v BA určite máme
alebo 3. Doplnková možnosť – Vykašlať sa na to. Keď si bez toho syra, s menom ako hrdina z obľúbenej tureckej telenovely tvojej starkej, vydržal doteraz, tak to bez neho zvládneš aj naďalej.


Summa summarum je sója úplne obyčajná plodina a ak je správne spracovaná, poskytuje nám skvelé benefity. A ak ste zatúžili ochutnať niečo z tejto kontroverznej strukoviny, mám pre vás recept na jednoduchú nátierku. Na nákupný lístok si napíšte:
200g  sójových bôbov
0,5 dcl olivového oleja
1 PL sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Šťavu z polovice citróna
Soľ a korenie na dochutenie



Tento recept je v podstate variácia receptu na hummus a ak sa vám nechce zdĺhavo variť sóju, pokojne ju nahraďte cícerom z konzervy a výsledok bude tiež skvelý. Ak sa však vydáte sójovou cestou, vopred vás varujem - sója, rovnako ako ostatné strukoviny, potrebuje svoj čas. Odporúčam ju najprv namočiť minimálne na 10 hodín, potom prepláchnuť a variť v dostatočnom množstve vody aspoň dve hodiny. POZOR!!! Ak to s jej varením prepísknete, naspäť vám stvrdne. Takže po dvoch hodinách varu si ju priebežne kontrolujte. Keď  sú bôby mäkké, zlejte ich a prepláchnite studenou vodou. Nuž a od tohto bodu za vás špinavú robotu už urobí mixér. Hoďte do neho sóju (alebo cícer), na hrubo pokrájaný cesnak, petržlenovú vňať, na začiatok len štipku soli a mletého korenia, pridajte olej, sójovú omáčku, šťavu z citróna a mixujte.  Vznikne hladká pasta, ktorú teraz ochutnajte a pridajte, čo si váš jazýček žiada – soľ, korenie,  šťavu... Znovu premixujte a dielo je dokonané.




Ak sa vám chuť sóje bude zdať príliš prenikavá, zjemnite nátierku črievkovým syrom, alebo jemným tvarom. Ak máte radšej pikantné, nahraďte cesnak chilli papričkou.  Ak je podľa vás nátierka hustá, pridajte ešte olej, ak rieka nastrúhajte do nej varené vajíčko.
Pochutnať si na nej  môžete s hriankou a mladou cibuľkou, alebo cherry paradajkami. Alebo si ju dajte ako dip k zelenine. Len nezabúdajte, že strukoviny sa ťažko trávia, takže neodporúčam jesť na večer a ani vo veľkých množstvách. Všetkého veľa predsa škodí. ;) Dobrú chuť!

Papanica on Make A Gif
make animated gifs like this at MakeAGif

Friday foodspiration

16.5.14

Každý z nás sa už iste nie raz pristihol pri tom, že automaticky vytiahol zo skrine tú najmäkšiu mikinu, obľúbené šaty, či vychodené pohodlné topánky, skrátka staré, overené kúsky. Nosíme ich už akosi pričasto, stále dookola a ani si nevšimneme, že z nášho šatníka sa vytratila iskra, že outfity sú mdlé a po čase nás omrzia už aj najväčšie skriňové lásky. Rovnako to je aj s jedlom. Človeka pohltí kolotoč povinností, upadne do stereotypu a ani sa nenazdá a uvedomí si, že mu už druhú nedeľu za sebou pristal na tanieri rezeň, alebo za mesiac trikrát varil halušky (nič proti haluškám, podľa mojej svokry je to jedna z ciest, ako si udržať šťastné manželstvo - halušky a sex ;D). Nebojte sa, stáva sa to aj nám, hrnco-filom a varecho-holikom. Ale vy máte šťastie, lebo na mojom blogu nájdete každý piatok malú dávku food-špirácie (môj profesor lexikológie by ma za tento hybrid ukrižoval). 

Je mnoho spôsobov, ako sa nechať inšpirovať a ešte viac miest, kde takúto food múzu hľadať. Mojimi najobľúbenejšími sú časopisy. Vždy sa predsa nájde chvíľa, alebo vhodná výhovorka pre listovanie tými krásnymi, lesklými stránkami.  Po ruke mám najčastejšie F.O.O.D., Apetit alebo Dobré jedlo.


Aj keď svoje časopisy zbožňujem, často ich podvádzam s food-blogmi. Je to lacnejšie a prístupnejšie, aj keď osobne nepoznám nič lepšie ako vziať so do rúk čerstvo kúpený, ešte voňavý časák. V záložkách u mňa nájdete Bloglovin, kde mám všetky svoje obľúbené blogerky pokope, ale aj Pinterest, kam vášnivo "pripínam" všetky recepty, ktoré ulovím vo vodách internetu.

A keď už sa inak nedá a musím vstať z kresla, nechať časopisy, vypnúť počítač a vystrčiť päty z domu, dám si záležať na tom, aby som sa cestou zastavila aspoň v jedných potravinách. Je jedno, či je to supermarket, BIO obchod alebo trh. Verte mi, najlepšie kuchárske nápady niekedy prichádzajú vtedy, keď vidíte všetky tie ostro-kyslé omáčky, druhy cestovín, podivnú zeleninu a šťavnaté ovocie. Minimálne raz do týždňa sa prekonajte a kúpte ingredienciu, ktorú ste nikdy nejedli a vytvorte okolo nej recept. Budete prekvapení, koľko nových, lahodných jedál sa takto naučíte. 

Dúfam, že som vás týmto postom aspoň trochu navnadila a že takto o týždeň si sem prídete kliknete pre svoju dávku food-špirácie (ešte raz sa za to slovo ospravedlňujem všetkým slovenčinárom :D ). 

Čokoládová torta pre milovníkov piva

14.5.14

Ruku na srdce, nie je vám už zle zo všetkých tých šalátov? Nedvíha sa vám žalúdok pri pomyslení na ďalšie kelové smoothie alebo proteínové lievance? Nemáte už plné zuby predstierania, že banán ukojí vašu túžbu po dezerte? Ak ste odpovedali aspoň za dve z týchto otázok kladne, mám pre vás malé lákadlo. Koniec koncov, veď pravidlá (aj tie dietové) sú tu nato, aby sa porušovali.



Tento koláč vás, na rozdiel od iných čokoládových dezertov, prekvapí šťavnatosťou. No aj napriek tomu je potrebné jeho dekadentnú kakaovú chuť odľahčiť  niečim sviežim a ľahkým. A nič nekričí "svieži a ľahký" viac, ako nadýchaný obláčik krému z mascarpone a šľahačky.

Tajomstvo tohto koláča spočíva v netradičnej ingrediencii - tmavom pive. V originálnom recepte od Gimme some oven, ktorým som sa inšpirovala je hlavnou hviezdou Guinness, ale čo sme my horší pivári ako Íri? Dovolila som si nahradiť túto ostrovnú tekutú maškrtu dobrým českým tmavým ležiakom od Bohemia - Regent, ale poslúži vám aj Kaltenecker alebo Šariš. 

Okrem piva by ste si mali na nákupný lístok pripísať aj:

250 g masla
80 g kvalitného holandského kakaa (keď už zhrešiť, tak n úrovni)
150 ml 16% kyslej smotany
2 ks veľké vajcia
1 ks vanilkový struk
275 g hladkej múky
2 kl prášku do pečiva
Štipku soli
125 g hnedého trstinového cukru
125 g práškového cukru
250 g mascarpone
150 ml kyslej smotany
170 ml smotany na šľahanie (min. 31%)
1ks vanilkový cukor
2 PL Irish cream likéru Bailey´s (nepovinné)



Odporúčam všetky ingrediencie aspoň hodinu pred pečením vytiahnuť z chladničky/komory/poličiek a uložiť niekam do kuchyne, aby mali pri spracovávaní rovnakú teplotu. Rúru si zatiaľ predhrejte na 180 °C a dno formy na pečenie vysteľte papierom (ja som použila kruhovú tortovú formu, ale službu splní aj akýkoľvek plech, ktorý máte k dispozícii). 

V menšom hrnci zohrejte 250ml piva (zvyšok fľaše nech vám padne na úžitok ), maslo a kakao,  kým sa všetko maslo neroztopí  a nevznikne hladká čokoládová zmes. Tú potom odložte stranou, aby trochu vychladla.



V kuchynskom robote  rozšľahajte vajcia, smotanu a vnútro vanilkového struku. 



Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. Do vajcovej zmesi potom postupne pridávajte striedavo múkovú a vychladnutú čokoládovú zmes, kým nevznikne hladké cesto. Nebojte sa, ak sa vám cesto zdá riedke. Má byť presne také - malo by sa liať. 



Hotové cesto dajte do formy a pečte 30-40 minút v závislosti od rúry. Či je koláč upečený, zistíte tak, že do jeho stredu zapichnete špajdľu. Ak ju vytiahnete čistú, koláč je hotový.

Teraz prichádza skutočná tortúra - upečený koláč totiž musíte nechať desať minút odstáť a potom ho vybrať z formy a nechať ÚPLNE vychladnúť. Nesmiete si kúsok odkrojiť, akokoľvek vás tá čokoládová vôňa láka. Ale nebojte sa, aj tu vám kryjem chrbát. Aby ste sa rozptýlili a nemysleli na hriešne lákadlo, zamestná vás príprava krému. Zmiešajte mascarpone s kyslou smotanou, cukrom a Bailey´s a do vzniknutej hladkej zmesi pomaly zapracujte šľahačku zo smotany na šľahanie. Najprv do mascarpone pridajte len polovicu šľahačky, jemne vmiešajte a potom zľahka pridajte zvyšok.

Máte koláč, máte krém, už ostáva len dokončiť dielo. Ja som sa rozhodla, že jedna poctivá, hrubá vrstva vzdušného krému postačí, lebo pravdu povediac, už sa mi nechcelo dlhšie čakať. Chcela som kúsok hneď a zaraz!!! Avšak ak ste disciplinovanejší a trpezlivejší ako ja, môžete koláč pokojne rozkrojiť a krém rozdeliť medzi dva pláty a na vrch. Hotový koláč udržiavajte v chlade. 

Dobrú chuť! 



BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS