V hlavnej úlohe: Vodný melón

29.6.14

Vodný melón, červený melón, dyňa... Všade ho volajú inak. A všade ho milujú rovnako. Táto sladká, lepkavá zelenina je takou letnou stálicou ako varená kukurica alebo opekaná klobása. A čo, okrem neustálej potreby ísť na malú, pre vás tento šťavnatý dobrák robí? Pokračujte v čítaní ;)


Väčšina z vás si melón iste spája s chudnutím. Ono to nie je až taká záhada, nakoľko 92% melónu tvorí voda. Takže je to akoby ste vždy, keď ste hladní, miesto jedla vypili pohár vody. Nás však zaujíma tých zvyšných 8%, ktoré tvorí dužina.
Aj keď je melón sladký, obsahu menej cukru ako napr. jeho žltá sesternica Galia. 100 g červenej pochúťky má len 25 kalórií. Okrem obligátnych vitamínov skupiny B -  B3 a B6 obsahuje vodný melón aj celú partičku minerálov - horčík, železo, zinok, draslík, mangán, jód a vápnik. Tiež si s ním doprajete silnú antioxidačnú trojku - lykopén, provitmín A (čiže betakarotén) a vitamín C. Tento koktail rozpustený v sladkej dužine pomáha udržiavať vo forme najmä váš cievny systém, ktorý v letných horúčavách dostáva poriadne zabrať. Keďže je močopudný, hodí sa pri očistách, alebo problémoch s obličkami. Rovnako sa vám zaň poďakuje aj vaša pleť, vlasy a nechty. A ak máte chuť na trochu večernej vášne (If you know what I mean ;) ), naservírujte ho vášmu chlapovi ako dezert po večeri. Melón môžete s pokojným svedomím dať aj malým deťúrencom. Na jednej strane ich melón schladí, keďže malé deti majú tendenciu rýchlo sa prehrievať, aj sa "napijú" a hlavne, je zaručené, že naň nebudú mať alergiu. Jednoducho melón je super-bombastická zelenina!
A teraz tá odvrátená stránka veci... Neviem ako u vás v obchodoch, ale v tých našich nájdete melóny vo veľkosti XXL. Ako, nechápte ma zle, ale aj keby som bola neviem ako posadnutá melónom, nemám šancu natlačiť do seba 7 kíl čistej váhy. Takže som si včera podumala, pokukala na nete, úprimne sa opýtala mojich chuťových pohárikov, aké kombo s melónom je ešte únosné a čo už je cez čiaru a vybrala som sa do obchodu po ten najmenší (7.896 kg!!!) melón. A začala sa sranda! Čo vzniklo? Be my guest:



1. Prvý šalát bol tak trochu experiment a nakoniec som rada, že som ho vyskúšala, lebo myslím, že som v ňom našla super kamoša ku grilovaným mäskám. Nakrájajte 500g melónu na kocky a jednu veľkú šalátovú uhorku na hrubšie kolieska, dajte ich do jednej misy, zakryte fóliou a odložte do chladničky. Z 2 strúčikov cesnaku, 4 PL slnečnicového oleja, 1 PL medu a 1 PL kvalitnej sójovej omáčky vymiešajte dressing. Nakrájajte asi 10-15 listov mäty a nahrubo nasekajte 2 hrste arašidov. Vyberte zeleninu z chladničky, zlejte všetku šťavu, ktorú pustila, pokropte ju dressingom a posypte lístkami mäty a nasekanými arašidami. Melón je sladký, dressing dodá orientálny šmrnc a uhorka s mätou dotvoria čistú a sviežu príchuť. Tento šalát sám o sebe nie je žiadna výhra, pre našinca sú to predsa len trochu "besné" kombinácie, ale ku grilovanému mäsu sa hodí skvele! ;)

 


2. Melón je bežne považovaný za dezert. Po dobrom obede, alebo na rodinnej opekačke nie je nič jednoduchšie, ako vytiahnuť z chladničky melón, nakrájať ho a podávať. Ale čo keby ste sa trochu posnažili a skúsili svoj obyčajný, fádny melón posunúť o level vyššie grilovaním. A pretože som premotivovaná, bláznivá osoba, prihodila som na gril ešte aj pár broskýň. Melón si jednoducho nakrájajte na asi 2,5-3 cm hrubé trojuholníky a položte ich na papierový obrúsok, aby ste sa zbavili prebytočnej tekutiny. Zatiaľ si prekrojte a odkôstkujte umyté broskyne. Melón aj broskyne potrite olivovým olejom a posypte čerstvo namletým čiernym korením. A už len grilujte. Stačia 4 minútky na každej strane, poukladajte všetko na veľký tanier a uštedrite každému kúsku medovú sprchu a trochu nasekanej čerstvej bazalky. Dezert sa môže servírovať.
Aby som k vám bola úprimná, lebo sme priatelia a ja vás nechcem zavádzať, tá úbohá fotografia tohto inak veľmi estetického a lákavého dezertu, je výsledkom totálneho failu. Ja som sa totiž snažila (naivka :D ) "ugrilovať" melón na grilovacej panvici u nás doma v kuchyni, nakoľko som nemala čas na skutočné grilovanie. Okrem toho, že šťava z melónu karamelizovala, melón sa v nej prakticky varil a dym stúpal v kúdoľoch, som sa ešte na dôvažok popálila pri zachraňovaní situácie. Toto všetko ja pre vás robím... :D Skrátka a jednoducho, nebojte sa, keď spravíte tento recept na SKUTOČNOM grile, bude to prvá trieda! ;)
3. A nakoniec môj favorit - Melón+Avokádo+Feta. Podľa mňa prirodzený a lahodný mix. Vo veľkej mise zmiešajte 200 g melónových kociek, 1/2 avokáda nakrájaného tiež na kocky, nadrobno nakrájanú mladú cibuľku, niekoľko bazalkových listov, rozdrobený syr Feta, šťavu z 1/2 limetky a olivový olej na dochutenie. Šupnite tam ešte extra mesiačiky limetky, nech to nejak vypadá a jednoduchý šalát je na svete. ;) Tento sa skvele hodí ako ľahkú obed, len tak s opečenou hriankou. 

Dúfam, že som vám vnukla aspoň jeden nápad, ako spotrebovať tie gigantické melóny, ktoré sa teraz predávajú. Užite si zvyšok nedele a prajem výživný začiatok nového týždňa. ;)

Friday foodspiration

27.6.14



Týždeň prešiel ako voda a úprimne povedané, momentálne neviem, kde mi hlava stojí. V pondelok to začalo generálnym pletím buriny v záhrade. Utorok a stredu som strávila s jednou z naj kamošiek, s ktorou sme absolvovali obligátne nočné rozhovory pri víne a užili si jej doktorandské promócie. Včera ma čakalo celodenné upratovanie domu, keďže rodičia môjho chlapa sa dnes vracajú po dvoch týždňoch z dovolenky a ja som vyfasovala do náhradnej starostlivosti nie len ich syna, ale aj 1 ks psa, 2 ks kocúrov, 10 árov záhrady a dom, o ktorom som presvedčená, že je začarovaný nejakým samo-sa-špiniacim, pracho-tvorivým a bordel-hromadiacim zaklínadlom. Takže keď som včera o polnoci padala do postele, sladko sa mi zaspávalo s pomyslením, že dnes môžem KONEČNE celý deň variť! :) Po takej  dlhej ceste predsa budú hladní... Ach, to bola krása, miešať, polievať, mixovať, kombinovať chute a vône. Tie vône! Spravila som im moju hráškovú polievku a pečené kuracie stehná v horčicovo-medovej marináde s kari ryžou. A v chladničke sa chladí melón a tiramisu. 

Tak a teraz, keď máme za sebou malý výlet do nedávnej minulosti, tu je malá gastro inšpirácia odo mňa, pre vás:

1. Také "slovenské" pesto s vlašskými orechmi a petržlenovou vňaťou na Prima Fresh.
2. Akadémia krásy ponúka osvieženie na horúce letné dni v podobe domáceho ľadového čaju.
3. Freckled potato sa rýchlo stal jedným z mojich najobľúbenejších food blogov na FB a touto tvarohovou bábovkou si okolo prsta obtočí aj vás.
4. Už roky sa chystám na pomarančovú marmeládu, ale nikdy som nedokázala samu seba presvedčiť, či ju v mojom živote skutočne potrebujem. A potom som sa na Savory simple prescrollovala až k tomuto receptu na pomarančový džem s likérom Grand Marnier a bolo rozhodnuté! Aj keby som ho nepotrebovala, tak ho vo svojom živote chcem! :)

5. Bonusovka pre tento týždeň bola úplne jasná. Letné dvojčíslo časopisu F.O.O.D. som si zamilovala hneď ako som ho vytiahla zo schránky. Je plné tipov na grilovanie, sviežich šalátov, zaváranín a ešte kopy iných letných essentials. Tak si nezabudnite jeden výtlačok zadovážiť! ;) 

Vidíme sa znovu o týždeň.




Tvarohový koláč s egrešmi

25.6.14

Mala som dnes v pláne rozpísať sa tu o tom, že pravý cheesecake je podľa mňa len jeden jediný, a síce ten New York-ský a všetky jeho napodobeniny sú proste fake, ale rozhodla som sa, že nejdem zaťažovať vašu myseľ mojimi predsudkami a radšej sa tu vyznám z mojej nekonečnej, nehynúcej a niekedy až zdravie ohrozujúcej lásky k tvarohu a teda aj ku všetkému tvarohovému. Máme totiž s mamkou také pravidlo, že v chladničke musí vždy byť minimálne jeden tvaroh a v mrazničke jedno lístkové cesto, keby na nás prišla žravá a súrne si potrebovali spraviť aspoň tvarohový závin. Jednoducho tri nedele v mesiaci je u nás tvarohový dezert a vôbec sa za to nehanbím. Je v tom však háčik - aj to najlepšie jedlo vás časom omrzí a tak sa snažím hľadať a vymýšľať stále nové tvarohové koláče. Tak vznikol aj recept na môj prvý fake-ový klasický cheesecake a presne tak uzrel svetlo sveta aj tento cheesecake s egrešmi  a chrumkavou, vločkovou posýpkou. A to už, milí moji, nie je žiadny fake, lebo je v ňom kus môjho pekárskeho srdca a dávka mojej tučnej, maslom a chilli obalenej, kulinárskej duše. ;)


Skontrolujte, či vám v zásobách nechýba:
Na cesto: 300 g hladkej múky
150 g masla
40 g trstinového cukru
2 žĺtky

Na plnku: 250 g jemného plnotučného tvarohu
1/2 sáčku Zlatého Klasu
50 g trstinového cukru
2 vajcia
1 citrón
200 g egrešov

Na posýpku: 2 PL trstinového cukru
2 PL vločiek
20 g masla

Viem, že sa vám možno zdá tento zoznam príliš dlhý, ale žiaden strach, viete, že ja by som vás nezatiahla do ničoho nezvládnuteľného. ;) Tak si vezmite zásteru a vyrazme do boja! Z  múky, studeného masla nakrájaného na malé kocky a cukru prstami (alebo vidličkou) spravte drobenku. Pridajte dva žĺtky a spojte všetko do celistvého cesta. Vymastite maslom kruhovú formu s odnímateľným dnom a vysteľte dno aj strany papierom na pečenie. 3/4 cesta potom prstami roztlačte v rovnomernej vrstve až do polovice okrajov formy. Dajte túto mega sušienku piecť do rúry predhriatej na 170°C na 10 minút. Po dopečení ju vyberte z rúry, odložte niekam nabok a pridajte rúre 10°C na teplote. Vo veľkej mise mixéra zmiešajte tvaroh, Zlatý klas, cukor, 2 žĺtky, kôru z celého a šťavu z polky citróna. Všetko pekne spolu dohladka vyšľahajte. Z bielkov si spravte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do tvarohového krému. Nakoniec pridajte umyté egreše a vylejte do predpečenej sušienkovej formy. Vrch zarovnajte a už chýba len korunka krásy - posýpka. Do 1/4 cesta, ktorá vám ostala pridajte cukor, vločky a maslo a prstami vytvorte malé hrudky. Posypte nimi vrch "cheesecake-u" a pečte 20 minút. Po 20tich minútach vyberte koláč z rúry, nechajte ho trochu vychladnúť, potom ho vyberte z formy a doprajte mu dve hodinky na chladnom mieste. A je to tu. Máte pred sebou moju koláčovú etudu na tému cheesecake. Pre niekoho možno fake, pre mňa jedinečný originál. ;)


V hlavnej úlohe: Hrach

22.6.14

Hrach! Spolu so záhradou a tromi hriadkami tejto popínavky prišla jedna z najťažších úloh môjho kulinárskeho snaženia. Hrach totiž už od mala strašne neznášam. Okrem rozprávkového Janíčka, ktorý vďaka veľkosti hráškového lusku zažil pár bláznivých príhod, som hrach nemohla ani vidieť. Ale ako jedno (zatiaľ žiadnym výskumom nepodložené) príslovie hovorí: "Čím je človek starší, tým je múdrejší." Preto keď som zistila, aké zdravé tieto zelené potvorky sú, rozhodla som sa, že musím vymyslieť spôsob, ako ich zakomponovať do môjho jedálnička. Čo také skvelé na tom hrachu je, že som sa rozhodla pre takú zmenu? Pokračujte v čítaní a všetko vám prezradím.


Hrach sa dlho používal len vo svojej sušenej podobe, až kým v 18. storočí Holanďania nezistili, že mladý, zelený hrášok je sladká dobrota, ktorá dokáže skvele osviežiť vtedajšie dosť mdlé každodenné jedlá. Keďže malé zelené semená sú vlastne zárodky rastlín, obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré by rastlinka neskôr pre svoj rast potrebovala. Našou výhodou je, že sme na to prišli a tak si tieto benefity môžeme užívať. Chcete mať krásnu pleť? Hrach a kombinácia horčíka a nukleových kyselín v ňom zabezpečia tvorbu nových buniek a regeneráciu starých. Chcete pevné nervy? Vitamíny skupiny B - thiamin, riboflavín a niacin v hrášku sa o to postarajú. Makáte vo fitku a chcete podporiť tvorbu svalov? Bielkoviny, bielkoviny a ešte raz bielkoviny - so 100g hrachu ich do seba dostanete viac, ako s jedným celým vajcom. Okrem toho tu máme aj vápnik, zinok, fosfor a meď, vitamín C a betakarotén, ktorý som si dovtedy spájala skôr s mrkvou. To všetko tí krpci v sebe schovávajú. A ja som KONEČNE prišla aspoň na dva recepty, s ktorými sa dokážem cez môj odpor preniesť a dopriať svojmu telu hrachové potešenie.



1. Hrachová polievka. So simple, so easy... Hrachovka, na ktorej som vyrastala bola hustá, zeleninová polievka so sušeným hrachom. A už ako decko som vedela, že "tudy cesta nevede". Takže som teraz, už ako dospelá vytvorila recept na krémovú hrachovú polievku. Na olivovom oleji si speňte dve nakrájané šalotky. Pridajte 500g čerstvého zeleného hrášku a popražte (hrášok nepražte dlho, skôr ho len tak prehrejte, lebo prílišným tepelným spracovaním môže stratiť až 90% svojej vitamínovej nádielky). Zalejte hrášok studenou vodou tak, aby bol pod hladinou, pridajte 10 nakrájaných listov mäty a varte na miernom ohni až tesne pod bod varu. Vtedy prilejte 500ml smotany na varenie, poriadne osoľte, okoreňte mletým bielym korením a znovu prehrejte. Polievku potom rozmixujte ponorným mixérom a ku každej porcii pridajte za hrsť cesnakových krutónov (2 celozrnné buchty pokrájané na kocky, olivový olej,soľ, korenie a dva roztlačené strúčiky cesnaku zmiešajte vo veľkej mise, vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10 minút pri 160°C). Aby vám to pri obede pekne chrumkalo.


2. Hrachová nátierka bola pre mňa skúškou ohňom. Chcelo to pár pokusov, kým som prišla na správne pomery, ale nakoniec som s výsledkom spokojná. 250g hrášku zalejte 500 ml vody a 5-7 minút varte podo pokrievkou na miernom ohni. Hrach sceďte (trocha vody si odložte), dajte do mixéra a pridajte 50 g masla, 2 hrste nasekanej pažítky, 1 väčší strúčik cesnaku, 1 hrsť sezamových semienok, 3 kopcovité polievkové lyžice najemno nastúhaného syra Grana Padano, soľ a čerstvé mleté čierne korenie. Všetko spolu rozmixujte, ak sa vám bude zmes zdať príliš hustá, pridajte pár PL vody, v ktorej sa varil hrášok a znovu rozmixujte. Ja som si túto zelenú nátierku užila na hrianke s reďkovkou, alebo s extra nádielkou syra Grana padano na vrchu. Ak maslo nahradíte olivovým olejom, môžeme tento recept považovať za pesto a dať si ho na obed s cestovinami. Takže ak prižmúrite oko, mám pre vás vlastne tri recepty. ;)

V takýchto chvíľach som veľmi rada, že mám tento blog, lebo ma núti prekonávať sa a vymýšľať recepty z potravín, ktoré som už dávno odsúdila na kuchynskú smrť. A ak si aspoň jeden z vás niektorý z mojich receptom pripraví, moja radosť bude nekonečná! Užite si nedeľu a dovarenia, priatelia. ;)


Friday foodspiration

20.6.14


Krásny piatok, delikatesníci moji! Dnes len v krátkosti pár dobrôt, ktoré ma zaujali, lebo môj chlap ma berie na narodeninové nákupy, kino a večeru. Takže v rýchlosti vám predstavujem:

 1. Hrnček var a jej recept na domáce makové mliečko a keďže myslíme ekologicky a najmä ekonomicky, pridáva aj recept na tak trošku iné makové rezance, v ktorých nájde uplatnenie mak z výroby mlieka.
2. Mlsnú kočku a jej sexy stehienka... Kačacie... S tymiánom, mladými fazuľkami a novými zemiakmi.
3.Náhoda je blbec a zhodou okolností som pri plánovaní receptov na minulo týždňový nedeľný karfiolový post veľmi dumala práve nad touto skvelou, zdravou pizzovou alternatívou. Vďaka Bohu, dievčatá z Bite me spravili všetku prácu z mňa a tak vám tu teraz ponúkam ich recept.
4. Dámy a páni, takto si ja predstavuje vrchol foodporna! Call me cupcake by podľa mňa mohla pokojne robiť vyjednávačku pri únosoch a rukojemníckych drámach. Veď uznajte sami, za kus jej koláča by som sa hneď vzdala! Hlavne poriadny kus tohoto jahodovo-bazového. 
5. Dnešná vychytávková bonusovka je niečo, po čom som dlho túžila a vďaka môjmu chlapovi a mojim utorňajším narodeninám, som dnes už hrdá majiteľka Kuchařky od Dity P. a jednej jej "vyšívanej" porcelánovej misky. Ak hľadáte nádhernú, farebnú kuchársku knihu, plnú klasických českých alebo aj moderných cosmopolitných jedál, bežte na ditap.cz

To je odo mňa na dnes všetko. Užite si krásny víkend a v nedeľu sa znovu ohlásim s novým postom ;)

Svieži citrónovo-čučoriedkový koláč

17.6.14

Začína sa obdobie víkendových grilovačiek, narodeninových guľášovačiek alebo len takých náhodných opekačiek a neviem ako je to u vás, ale v našej partii je vždy najväčší hrdina ten, kto prinesie nejakú sladkú pochúťku (Pravdu povediac, u nás si už všetci zvykli, že ja niečo vyčarím, tak sa už ani nesnažia ;D ). Tak čo keby ste nabudúce zahviezdili práve vy? Veď aj keď nie ste skúsená kuchárka, alebo s pečením ešte len letmo koketujete, môžete všetkých prekvapiť niečim sladkým. Skúste tento jednoduchý koláčik!


Skontrolujte či doma máte:
125 g masla
200 g kryštálového cukru
100 g trstinového cukru
1 vanilkový lusk
1 citrón
3 vajcia
200 ml kyslého mlieka/cmaru
300 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
soľ
250 g ovocia (čučoriedky, jahody, ríbezle)

Niekoľko hodín pred pečením si z chladničky vyberte maslo, cmar a vajíčka, aby mali všetky rovnakú - izbovú teplotu. A ide sa nato. Veľkou výhodou tohoto koláčika je, že všetku prácu spraví kuchynský robot a vy len zlíznete smotanu. Do misy robota dajte maslo s kôrou z celého citróna, dužinou z vanilkového lusku, všetkým cukrom a poriadne  spolu vymiešajte. Potom po jednom pridávajte vajcia a nakoniec cmar so šťavou z citróna. Do tejto mokrej zmesi potom postupne vsypávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Keď sa všetky ingrediencie spoja, robot vypnite a cesto ešte poriadne premiešajte ručne. Už len pridajte umyté (ak použijete jahody, tak ich aj nakrájajte) ovocie, vylejte všetko na plech vystlaný papierom na pečenie a koláčik sa môže ísť piecť do 170°C rúry na 20-25 minút. A to je všetko...


Ja vždy pečiem takéto koláče hneď ráno, lebo svet je bláznivé miesto a zmeny plánov sú u nás bežnou praxou a verte mi, krájať a prekladať na poslednú chvíľu pečený, ešte horúci koláč je nočná mora! Takto má koláčik čas úplne vychladnúť, šťava z ovocia sa krásne vpije do jemného citrónového cesta a ja si môžem byť 100% istá, že s každým kúskom sa mojim spolu-grilujúcim ujde naozaj osviežujúci dezert. Veď vyskúšajte sami a dajte vedieť, či chutil! ;)



V hlavnej úlohe: Karfiol

15.6.14

Tlačíte do seba pomaranče a myslíte si, že vitamínom C zaženiete prechladnutie? Zabudnite na pomaranče z dovozu a striekané citróny a siahnite radšej po našom, domácom karfiole.Iba 200 gramov tejto zeleniny vám dodá dennú dávku "protichrípkového" vitamínu. A je toho ešte oveľa viac ;)

Tento biely svalovec je plný vitamínov a minerálov. S karfiólom si doprajete aj draslík, kyselinu listovú, meď, jód, flór, vitamíny H, B a K, molybdén, vápnik, železo a tiež vlákninu. Dokonca je karfiól aj s celou jeho kapustovou bandou považovaný za najväčšieho bojovníka proti rakovine. A keď už ho chválim, tak pridám tiež znižovanie tlaku, spomaľovanie vypadávania vlasov,spevňovanie nechtov, hojenie zápalov a stimuláciu rastu a regenerácie buniek a prevenciu infekcií. To všetko má táto super zelenina v popise práce. Navyše, v dnešnej dobe, keď chcú byť všetci štíhli, sa tiež hodí, že 100 gramov karfiolu obsahuje len 125 kalórií,takže je ešte aj diétny (samozrejme len ak ho neobalíte v strúhanke, nevysmažíte v pol litri oleja a nezjete s hranolkami a tatarkou)! A že nie som sviňa, mám pre vás hneď tri recepty.

1. Pečený karfiol  mám rada hlavne v zime, lebo je chrumkavý a horúci, ale veľmi si rozumie aj s ľahkým letným šalátom. Umytý malý karfiol (alebo polku veľkého) rozkrájajte na malé ružičky a dajte do veľkej misy. Pridajte dva pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, mleté korenie, sušený mletý zázvor a trochu mletého chilli. Všetko prelejte trochou olivového oleja a premiešajte tak, aby bol každý kúsok obalený v oleji a zmesi korení. Rozprestrite na plech v jednej vrstve a pečte pri 180°C asi 20 minút. Hodí sa ako snack k filmu, do zeleninového šalátu, alebo si z jogurtu a kôpru spravte jednoduchý dip a ľahká večera je hotová. 




 2. A čo takto studená karfiolovo-petržlenová polievka? Dobre vám padne v týchto letných dňoch. Na masle si speňte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte menší karfiol a dva petržleny, všetko nakrájané na malé kúsky a 5 minút pražte, sem tam pomiešajte. Po 5tich minútach osoľte, okoreňte a zalejte vodou len tak, aby bola zelenina tesne pod hladinou. Priveďte k varu, stiahnite na najmenší plameň a prikryté varte 15 minút. Uvarenú polievku rozmixujte, ak je treba dochuťte a nechajte úplne vychladnúť. 




  3. A do tretice ďalší ultra rýchly a zdravý obed (teda, až na tú slaninku ;)) Na troche rozpáleného oleja si opražte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte slaninku (predsa len, väčšina vitamínov je rozpustná v tukoch <-- to je ale výhovorka, čo?!), pár minút smažte a potom pridajte malé ružičky karfiolu a  dva strúčiky cesnaku. Dajte tomu tak 10 minút, kým sa slaninky nevysmaží a karfiol nie je zlato-hnedý, ale stále chrumkavý. Naberte na tanier, prikryte volským okom a obed je na stole. 


A to je všetko, priatelia, čo som si pre vás na dnes uvarila. Bežte si aj vy kúpiť jednu hlávku a prechrúmte sa s ňou ku zdraviu. Dobrú chuť! ;) 

Friday foodspiration

13.6.14



Dúfam, že dnešný piatok 13teho na vás zatiaľ nemá žiadny dopad a že si pomaly začínate uvedomovať, že nás čaká víkend. Ako každý piatok, mám tu pre vás niekoľko pokušení, ktoré stoja za vyskúšanie.

1. Neviete, čo upiecť na nedeľu? Tento liaty ovocný koláč je tutovka! ;)
2. Máte radi sladko-slané combo? A ešte k tomu aj zdravé?! Vyskúšajte škoricové šampiňóny s kuskusom a sušenými slivkami
3. Priznám sa, že som nikdy nemala rada spargľu, ale tento jednoduchý zemiakovo-spargľový šalát ma neskutočne láka.
4. Kto by nemiloval dobré, chrumkavé, čokoládové cookies? Na Najrecept.sk nájdete okrem receptu ešte aj info o tom ako vznikli a ako si ich obľúbil celý svet!
5. Môj posledný tip je už ako vždy niečo handy-dandy do kuchyne. Neviem ako pozorne sledujete food blogy vy, ale ja som si všimla, že v poslednej dobe na nich vážne frčí mramor! A asi si to všimli aj v H&M Home sekcii, lebo majú v ponuke tento tanier práve v mramorovom designe. 

Žán Baklažán

11.6.14

Po minulom týždni plnom lievancových dobrodružstiev je tu späť starý systém troch postov týždenne. A keďže vonku je nádherne, ja sa chcem ísť opaľovať a vám sa tiež určite nebude chcieť sedieť pri počítači a čítať litánie, dnes to skrátim a hneď vám sem šupnem recept na mňamózny zapekaný plnený baklažán!


Pripravte si:
1 väčší baklažán
400 g cottage cheese
30 g (2 hrste) špenátových listov
2 vajcia
200 ml paradajkového pretlaku
3-5 bazalkových listov (záleží na veľkosti)
2 strúčiky cesnaku
1 mozzarellu
soľ a korenie

Baklažán umyte a nakrájajte pozdĺžne na asi 0,5 cm hrubé plátky. Rozpáľte na panvici trochu oleja a opekajte baklažánové "placky" 2 minúty z jednej a 2 minúty z druhej strany, kým nebudú hnedé (pozor, lepí sa, takže opatrne!), nakoniec ich podlejte trochou vody a pod pokrievkou duste kým nebudú mäkké. Zatiaľ zmiešajte cottage cheese s vajciami, poriadne osoľte a pridajte štedrú dávku čerstvého mletého čierneho korenia, nakoniec prihoďte na pásiky nakrájané listy špenátu a premiešajte. Baklažán aj plnka sú hotové, teraz už len dotiahnuť to do konca. Keďže ja som lenivá a každý kus riadu navyše ma otravuje, rozhodla som sa túto talianskom inšpirovanú chuťovku zapekať v panvici, na ktorej som pražila baklažán (nakoľko je celokovová), ale vy pokojne vytiahnite menšiu zapekaciu misu. Na jej dno rozotrite pretlak, do ktorého ste nadrobno nakrájali bazalku a cesnak. Na polovicu baklažánového plátku dajte plnku a druhú polovicu prehnite a vytvorte malú kapsu. Takto postupne spravte zo všetkých plátov naplnené kapsy a ukladajte ich vedľa seba do zapekacej misy. Už ostáva len dopriať každej kapse mozzarellovú čiapočku - 2-3 plátky mozzarelly a šupnúť celú tú krásu do rúry vyhriatej na 180°C. Netreba viac ako 20 minút a výživný a pomerne diétny obed je na stole. Stačí malá bazalková posýpka a môže sa jesť. Dobrú chuť! ;)



Stačí malá bazalková posýpka a môže sa jesť. 

Lievancový špeciál: Ombre is new black

8.6.14

Zdravíčko, hladoši! Je čas dotiahnuť toto lievancové šialenstvo do konca. A keďže budúcu nedeľu je Deň Otcov, rozhodla som sa, že dnes to bude taký malý featuring. Nedáme si len také obyčajné lievance, ale rovno lievancovú tortu na oslavu našich tatkov. A ako to už u chlapov väčšinou býva, stavíme na efekty. Farby, ombre, mix ovocia, nech majú pocit, že im doprajeme. ;)



 Poďme nato! Na nákupný lístok si napíšte: 
250 g hladkej múky
2 PL cukru
1 vanilkový cukor
2 čl prášku do pečiva
1 čl jedlej sódy
450 ml mlieka
3 PL octu
2 veľké vajcia
3 PL masla
kôru z jedného citróna
štipku soli
potravinársku farbu

Postup na prípravu cesta je úplne rovnaký, ako pri základnom lievancovom ceste, ktoré nájdete tu. Keď máte hotové vláčne cesto, pridajte do neho kôru z citróna, premiešajte a rozdeľte cesto na 5 rovnakých dávok. A teraz príde tá alchýmia. Jednu dávku nechajte bielu, do druhej pridajte najmenšie možné množstvo potravinového farbiva (ja som použila práškové od DETECHY, tak pre ilustráciu - na najbledšiu farbu stačilo skutočne len pár zrniek), do tretej pridajte viac farbiva a postupne aj do štvrtej a piatej. Poradila by som vám vždy začať s malým množstvom farbiva a potom odtieň zosilňovať, aby ste zaistili efekt gradácie. Keď ste už spokojní s farbami cesta, rozpáľte si na stredne veľkej panvici trochu oleja a pražte lievance. Ja som spravila 5 veľkých, lebo výsledkom mala byť "torta", ale pokojne môžete robiť aj malé lievančeky a servírovať ich ako farebné komíniky. Hotové lievance nechajte úplne vychladnúť. Na studené lievance natrite lekvár (pre čoko-loverov môže byť aj Nutella)a poukladajte ich na seba. Korunu tomuto dielu dodá smotanovo-šľahačkový krém. V mixéry zmiešajte 150 g kyslej smotany (min. 16%) s 3 PL masla (mierne rozpusteného) a 2 PL práškového cukru. Zo 150 ml 33% smotany spravte šľahačku a jemne vmiešajte do smotanovo-maslového krému. Tento biely obláčik potom roztrite na vrch lievancovej veže a ozdobte ovocím. Už chýba len voňavá káva, čerstvé noviny a raňajky do postele pre vášho stvoriteľa sú dokonalé!


Ak by ste predsa len nenašli odvahu na prípravu tejto raňajkovej torty (alebo poobedňajšej, alebo večernej, chutí skvele proste v každej dennej dobe ;)), alebo váš tato nie je lievancový typ, mám pre vás malý brainstorming. ;)


1. Fajka pre letné večery na teraske z Fajčiarne.
2. Ols school balzam po holení pre old school tatka nájdete na Barber.sk
3. Urbanlux.sk má tú najlepšiu ponuku šialených Happy Socks ponožiek.
4. Whiskey!!!
5. Bonusový, môj osobný tip: Na Zľavomate nájdete plno adrenalínových zážitkov od jazdy na Ferarri, cez kajaking až po skok padákom za skvelé ceny. Tak sa so súrodencami poskladajte a doprajte vášmu "staroušovi" trochu vzrušenia! ;)

Každopádne, či už s darmi, alebo bez nich, nezabudnite na svojho ocina a oslávte s ním jeho deň!

Lievancový špeciál: Pre milovníkov slaninky

7.6.14

Na víkendoch mám rada to, že si môžem vyraziť s maminkou, čo sa u nás stáva veľmi zriedka. Máme taký zvyk, že chodíme spolu v sobotu ráno nakupovať, zbehneme na trh, do mäsiarstva, popozeráme, čo je v obchodoch nového a samozrejme, ako správne ženy, vždy si domov prinesieme aspoň jednu totálnu zbytočnosť. To je už väčšinou tesne pred obedom a nám poriadne škvŕka v žalúdku. Preto kým maminka vykladá nákupy, ja pripravím niečo rýchle a sýte. Dnes to budú zeleninové lievance so slaninkou. Z tašiek sme povyberali:
2 mladé cibuľky
1 mäsitú červenú papriku
50 g kvalitnej prerastanej slaninky
2 vajcia
180 ml mlieka
80 g hladkej múky
1 čl prášku do pečiva
šťipku kajenského korenia, alebo chilli
soľ a korenie

Na začiatok si predhrejte rúru na 180°C, na plech poukladajte tenulilinké plátky slaninky a dajte ich na 10 minút piecť. Keď sú už krásne hnedé a vypečené, vyberte ich von a poukladajte na papierový obrúsok alebo čistú kuchynskú utierku, aby z nich stiekol všetok prebytočný tuk. Vo väčšej miske vyšľahajte žĺtka s mliekom, poriadne osoľte, okoreňte, pridajte toľko kajenského korenia (alebo chilli), koľko zvládate, prisypte múku a  prášok do pečiva a nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Papriku a cibuľku (aj so zelenými listami) si nakrájajte nadrobno, slaninku tiež rozlámte na menšie kúsky a všetko pridajte do hladkého cesta. Z neho potom môžete robiť buď veľké placko-idné lievance na spôsob omelety, alebo malé lievančeky (1PL cesta na 1 lievanec). And that´s it. 




Tento slaný nevlastný brat lievancov je skvelý aj ako "vyprošťovák" na nedeľné, po-flámové ráno, alebo ako brunch na voľné dni, kedy sa vám nechce variť "vážne" jedlo.  Zajtra vás čaká posledný lievancový post. Máte predstavu, čo bude veľkolepým vyvrcholením? Prezradím len toľko, že to má niečo spoločné s budúco-týždňovou nedeľou! Tak bežte skontrolovať kalendár a zajtra sa vidíme! ;)


Lievancový špeciál: Dutch baby

6.6.14

Áno, je piatok a ja som tu s ďalšou lievancovou nádielkou. Určite si hovoríte "Fakt, Miša? Koľko rôznych receptov na to isté jedlo môže existovať?!" Ale nebojte sa, mám v zásobe ešte pár fakt neobvyklých kúskov. Dnes si napríklad dáme Dutch baby . Tieto dve slová budete márne zadávať do google translate, preklad neexistuje. Slovo "dutch" je vlastne skomolenina nemeckého "deutsch" a "baby" preto, lebo keď pán Victor Manca zostavoval v americkom Seattle roku 1900 menu svojej novootvorenej kaviarne, rozhodol sa podávať mini verziu klasickej nemeckej palacinky. Čiže v podstate ide o "Deutsch baby".



 Špecialitkou je, že táto palacinka sa pečie v rúre a jedna uspokojí hneď 4 mlsné jazýčky.  Tak čo? Nahovorím vás na malý experiment? Vo svojom kuchynskom laboratóriu budete potrebovať:
2 vajcia
125 ml plnotučného mlieka
40 g múky
1 vanilkový cukor
2 PL masla
soľ

Rúru si dajte vyhriať na 200°C a pripravte si panvicu s teplovzdornou rúčkou. Vo väčšej miske zmiešajte vajcia, mlieko a cukor a šľahajte metličkou dopenista , potom postupne pridávajte múku a vymiešajte hladké cesto. 1PL masla rozpustite na panvici, vylejte na ňu celé cesto a dajte piecť to horúcej rúry na asi 15 minút. Cesto sa počas pečenia bude kadejako nafukovať a zdúvať, nebojte sa, presne to chceme. Keď je palacinka krásne zlato-hnedá, vypnite rúru a pomaly púšťajte von teplo. Ak by ste dvierka otvorili odrazu a úplne, palacinka by spľasla. Hneď po vytiahnutí z rúry potrite dutch baby rozpusteným maslom, pokvapkajte citrónovou šťavou a predložte svoje dielo pred stravníkov. Ja som svoju nemeckú krásku poprášila cukrom a dopriala si maliny, ale vy si môžete dať iné ovocie, či už čerstvé sezónne, alebo napríklad karamelizované jabĺčka.  Každopádne si vychutnajte tento vyparádený mega-lievanec a zajtra sa zastavte pre ďalší neobvyklý recept! ;)




Lievancový špeciál: Proteínové lievance s gréckym jogurtom

5.6.14

Je snáď všetkým jasné, že lievance by vám asi u vášho dietológa neprešli. Napríklad takú vežičku čokoládových lievancov s kávovou polevou zo včerajšieho postu, si určite nedá niekto, kto počíta kalórie a bezmocne hľadí každé ráno na ručičku váhy. Je však spôsob, ako si vychutnať lievance bez pocitu viny. Za recept, ktorý vám dnes ponúkam, sa vám vaše telo dokonca poďakuje. Tak kto si dá proteínové lievance z vločiek???



Po prvé vás chcem upozorniť, že toto sú skôr také placky, ako lievance, ale ako ma už niekoľkoročná prax vegetariánky naučila - žiadny dablér nemá také  herecké schopnosti ako skutočná filmová hviezda (či už ide o vegetariánske párky, alebo vločkové lievance). Takže sa pripravte na to, že tieto lievance budú tenšie, hutnejšie a hlavne budú mať úplne inú štruktúru.
Po druhé, tento recept vyžaduje proteínový prášok (najlepšie vanilkový). Tie sa dnes už dajú kúpiť takmer všade a ak si spravíte dobrý prieskum, určite nájdete niečo čo vám bude vyhovovať. Na druhej strane, ak sa vám nechce kupovať proteín len kvôli lievancom, nahradiť ho môžete aj hladkou múkou (síce prídete o hodnú dávku bielkovín, ale kalorická hodnota je takmer rovnaká). 
A po tretie, dajte si záležať na tom, aby ste si kúpili JEMNÉ vločky. Ja používam Jemné ovsené vločky s klíčkami od Ravity, ale akákoľvek iná značka bude určite rovnako dobrá.
A teraz poďme konečne variť! Po ruke majte:
180g jemných ovsených vločiek
200g syru cottage 
2 vajcia
1 a 1/2 PL proteínového prášku (alebo múky)
1 PL trstinového cukru
1 čl mletej škorice

V miske zmiešajte cottage, vajcia a cukor, v inej miske zmiešajte vločky, proteín a škoricu a postupne suchú zmes pridávajte do tej vajíčkovej. Z cesta potom na rozpálenej panvici pražte lievance. Hotové by mali byť vtedy, keď sú zvonka chrumkavé a vo vnútri al dente. Na toping si zmiešajte grécky jogurt s 1 PL medu a pridajte obľúbené oriešky nasekané nadrobno. Ja som mala práve po ruke vlašské. A keď už zdravo, tak poriadne! Prihoďte si na tanier za hrsť čerstvého ovocia. Dobrú chuť prajem!






Lievancový špeciál: Pre čoko-holikov a kávo-filov

4.6.14

Vitajte! Je streda! Pracovný týždeň sa láme a ja mám pre vás niečo, čo vám zaručene dodá energiu na ďalšie dva dni. Zatiaľ čo včerajšie lievance s ricottou a pomarančom sú svieže a ľahké, dnešné menu ponúka tmavé, dekadentné čokoládové lievance s hustou, kávovou polevou. Niečo pre milovníkov brownies a silného ranného espressa. 




Pripravte si:
3 PL holandského kakaa
70 g trstinového cukru
100 g hladkej múky
1 čl jedlej sódy
štipku soli
125 ml mlieka
1 PL octu
1 vajce
2 PL oleja

Na polevu:

80 ml silného espressa
2 PL (30 g) masla
125 ml 33% smotany na šľahanie
100 g trstinového cukru
100 g tmavej čokolády (najmenej 60%)

Vo väčšej miske zmiešajte cukor s kakaom, postupne pridajte múku, sódu aj soľ. Z mlieka a octu si spravte cmar - kyslé mlieko, pridajte olej a vtrepte vajíčko. Vylejte mliekovú zmes do kakaovej a vytvorte hladké cesto. Z neho potom na rozohriatej panvici pražte lievance. Stačí 1 PL cesta na jednu čokoládovú placku. Tak ako pri všetkom kakaovom, aj tu si musíte dávať pozor, aby ste cesto príliš nevysušili. Na miernom ohni stačia 2 minútky z jednej a 1 minútka z druhej strany. Takto budú mať lievance chrumkavú kôrku a vo vnútri budú takmer ako hustý puding. Kým budete pražiť lievance, v malom hrnci (skutočne stačí malý kastrólik s rúčkou) dajte variť espresso (ak nemáte presso stroj, postačí aj "neska"), maslo, šľahačkovú smotanu a cukor, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Ak máte za sebou FAKT ťažký deň, prilejte aj 0,2-ku Amaretta, alebo obyčajného tuzemáku.;) Potom vypnite varič a do horúceho sirupu pridajte na kúsky nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a všetky ingrediencie sa nespoja do lesklej polevy. 





A teraz si so mnou predstavte to food-porno - Tanier, na ňom vežička nemravne lahodných, kakaovo čiernych lievancov, na ne lejete hustú, čokoládovo-kávovú polevu a na vrchol tejto gastro-rozkoše pridajte pár pokrájaných jahôd. 




 Vyložte si nohy a pokojne si bez výčitiek doprajte túto erotiku na tanieri, lebo zajtra vám ponúknem recept z opačného spektra - zdravšiu a diétnejšiu verziu lievancov. ;)

Lievancový špeciál: Ricottovo-pomarančové osvieženie

3.6.14

Predpokladám, že včerajší recept na základné cesto vás navnadil na lievancovú nôtu a dnes ste si prišli po dupľu! ;) A ako už názov prezrádza, dnes sa trošičku odtrhneme z reťaze a zaexperimentujeme s hlavnými ingredienciami. 



Musím uznať, že aj keď klasické lievance nikdy nesklamú, časom sa môžu človeku zunovať. A tak som počas mojej kariéry kuchárky bez čapice (čítaj ženy, ktorá sa má tak dobre, že nevie čo od dobroty a tak varí a vymýšľa nové jedlá) nazbierala mnoho receptov na najrozmanitejšie lievancové kombinácie. A z tej kopy receptov som vybrala tento s ricottou a pomarančovou kôrou a oznámila mu: "Blahoželám, postupuješ do ďalšieho kola budeš na blogu!" Ale nepreťahujme to už, poďme si spraviť nejaké lievance! ;)
Na nákupný lístok si zapíšte:
250 g ricotty
2 ks vajec
1 ks pomaranča
40 g vanilkového cukru
65 g hladkej múky
olej na vyprážanie

Ako vidíte, do cesta nejde žiadne "kypridlo", ako napríklad prášok do pečiva. Preto nečakajte žiadne nadýchané obláčiky, ale zato poriadne šťavnaté a pomarančovo svieže lievančeky. Zmiešajte ricottu, vajíčka, cukor, kôru z celého pomaranča a asi 3 PL pomarančovej šťavy, potom pridajte múku a pripravte hladké cesto. Ak chcete aby boli vaše "pancake-y" predsa len trochu nadýchanejšie, oddeľte žĺtky vajíčok od bielkov. Žĺtky pridajte k ricotte a sneh z bielkov jemne vmiešajte do hladkého cesta. Na rozohriatej panvici s trochou oleja potom vyprážajte malé lievančeky, každý z asi jednej PL cesta. A môžete jesť. Je však spôsob, ako tento dezert trochu vyparádiť, a síce, spraviť si pár koliesok karamelizovaného pomaranča. Pomaranč si jednoducho pokrájajte na plátky, na rozpálenú panvicu dajte rozpustiť 3 PL kryštálového cukru v 1 dcl šťavy z pomaranča a pridajte nakrájané plátky. Cukor sa pomaly rozpustí a začne karamelizovať. Varte pomaranč v cukrovom sirupe na miernom ohni aspoň 5 minút, potom plátky vyberte a nechajte úplne vychladnúť. Jedno upozornenie - dávajte si pozor na prsty, táto cukrovo-pomarančová dobrota je nesmierne horúca! Hotové lievance posypte práškovým cukrom a ozdobte kolieskom pomaranča. 



A nezabudnite, že aj zajtra vás čaká recept na lievance! Tentokrát to bude niečo pre čoko-holikov a kávo-filov ;)Zatiaľ au revoir!
BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS