Just really good cookies

30.7.14

Nie je nič lepšie, ako ísť do dobrej kaviarne, dať si kvalitné espresso, vykecávať sa s kamoškou a ak sa k tomu prihodí aj malý, sladký keksík, tak je to pre mňa záruka fajn popoludnia. Časť s kávou sme už vymástrovali aj doma, sami si ju melieme, časopressostroj je z tých lepších a o spoločníka ku káve u nás tiež nikdy nie je núdza. Tak už ostávalo len zadovážiť si chrumkavé, voňavé keksy. V Belgicku ich volajú speculaas, Angličania im nadávajú do karamelizovaných sušiennok a u nás sú to proste keksy. Príprava je jednoduchá a schrúmať ich ešte jednoduchšie, tak poďme na to. 

 



Zo špajze povyťahujte:
200 g masla
230 g trstinového cukru
1 veľké vajce
400 g hladkej múky
1 čl mletej škorice
1 čl perníkového korenia
1/2 čl jedlej sódy
štipku soli
extra maslo a kryštálový cukor na zdobenie









Maslo niekoľko hodín pred pečením vyberte z chladničky a nechajte ho zmäknúť. Do mäkkého masla vmiešajte cukor, kým nevznikne veľká sladká maslová guľa (a tú si natrite na chlieb a nepotrebujete už ani žiadne keksy... :D). Pridajte vajce a znovu poriadne všetko premiešajte. V inej mise skombinujte múky, sódu, škoricu, perníkové korenie a soľ. Postupne prisýpajte suché ingrediencie do mokrých, až kým sa vám nevytvorí "mrveničkoidné" cesto - rozumej nie celistvá guľa cesta, ale trochu sa drolivá ale celkom kompaktná hmota. Tú potom spojte do placky, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 20 minút. Zatiaľ si vyhrejte rúru na 180 °C. Odležané cesto rozvaľkajte na hrúbku 4-5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary (kruhy, štvorce, šesťuhoľníky, ...), poukladajte ich na plech, potrite rozpusteným maslom, posypte cukrom a pečte približne 6-8 minút podľa typu rúry, veľkosti keksov a tvaru, pre ktorý ste sa rozhodli. Upečené keksy budú ešte mäkké, tak ich chvíľku nechajte ešte na plechu a potom ich preložte na nejaký rovný povrch (iný plech, tácku, stôl) a nechajte úplne vychladnúť. Nezabúdajte, že tieto keksy boli stvorené pre to, aby sa namáčali do kávy alebo čaju, takže sú tvrdšie, ale stačí, že ich položíte na šálku horúcej kávy a ony hneď zmäknú a krásne sa rozvoňajú. Ach, hneď si idem spraviť kávu a jeden keks k tomu. Who am I kidding? I´ll eat them all! Peknú stredu prajem ;)





V hlavnej úlohe: Cvikla

27.7.14

V hlavnej úlohe: Prokrastinácia. Tak by sa mal volať tento post... Ach, prečo si ja tieto nedeľné recepty nechávam vždy na poslednú chvíľu?! Všetky som pozbúchala len včera (to im však neubralo na kvalite ;)). Až nato, že celá kuchyňa vyzerala akoby tam prebehol texaský masaker motorovou pílou a že som si (znovu!) popálila ruku, dopadlo to celkom fajn. Tak čo to vlastne dnes pre vás mám? Ďalšiu vitamínovú bombu priamo zo zeme. :)



Ak tento blog sledujete už nejakú tú nedeľu, tak viete, čo teraz príde. Dlhý zoznam superlatívov! Tak aby som vás neunudila, vezmem to hupom.
Vitamíny: C - antioxidan + imunita, vitamíny skupiny B, vitamín E. Tento koktail krásy chráni bunky proti stresu a voľným radikálom, regeneruje ich.
Minerály: kremík, horčík, draslík, jód, meď a železo - favoritom je železo. Pomáha vám totiž vyčístiť krv, ozdraviť pečeň a produkovať viac červených krviniek. 
Zázračné účinky: Za cviklu sa vám poďakujú najmä vaše cievy. A ak vás bolia nôžky, tiež si dajte cviklu, pomôže s kŕčovými žilami a únavou. Vyplavuje z tela cholesterol a tak znižuje jeho hladinu v krvi. Úúúúžasne detoxikuje a 100 g má len 43 kalórií.
Výstraha: Okrem toho, že keď raz ochutnáte cviklu, nehorázne si ju obľúbite, tak vás tiež varujem, že by ste to nemali preháňať, 200 g čerstvej cvikly, alebo 100 ml čistej šťavy denne je tak akurát. ;)
A teraz sa poďme poriadne zac(v)ikliť.

1. Cviklová tarta s karamelizovanou cibuľkou a mozzarellou. Ako vám to znie? Začnite tým, že si vyberiete 250 g lístkového cesta a nechajte ho rozmraziť. Umyte a očistite 3-4 cvikly (pod veľkosti) a dve mrkvy, nakrájajte ich na asi 1 cm hrubé kolieska. Z 3 PL olivového oleja, 1 PL vínneho octu a byliniek podľa chuti (ja som použila čerstvú bazalku a oregano) spravte marinádu a zalejte ňou kolieska cvikly a mrkvy. Okoreňte a osoľte podľa chuti. Na kruhový plech, alebo panvicu vhodnú na pečenie pokvapkajte olivovým olejom, poukladajte na ňu kolieska a dajte piesť do rúry predhriatej na 200 °C na 30 minút (po 15 minútach kolieska otočte). Kým sa cvikla s mrkvou pečie, očistite 2 veľké cibule a 3 strúčiky cesnaku. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a pomaly ju karamelizujte na troche masla. Keď je zlatavá, pridajte nakrájaný cesnak a ďalej opekajte, kým cibuľa nezhnedne. Mozzarellu si natrhajte na menšie kúsky a môžme skladať. Na upečenú cviklu rozotrite cibuľku, na to poukladajte kúsky mozzarelly a celé to prikryte lístkovým cestom. 



Cesto párkrát prepichnite, aby pary mali kade unikať a šup s tou nádherou do rúry na 20-25 minút. Po dopečení nechajte tartu aspoň 10 minút odpočinúť a potom ju preklopte na dosku alebo veľký tanier. Ja som dielo dokonala ešte trochou čerstvej vňate.


 2. Čokoládovo-cviklové muffiny. Verte mi, akokoľvek divná sa vám táto kombinácia zdá,keď ich vyskúšate, budete očarení. Sú to tie najčokoládovejšie a najšťavnatejšie  muffiny, aké kedy ochutnáte. Na jednu muffinovú formu (12 muffinou) vám bude stačiť jedna väčšia cvikla (cca 110 g), tú umyte a aj so šupkou varte 20 minút. Uvarenú cviklu schlaďte studenou vodou, ošúpte a rozmixujte na kašu. Vo väčšej miske rozpusťte nad parou 100 g kvalitnej čokolády (min. 70%), pridajte 0,4 dcl silného espressa, premiešajte, pridajte 85 g masla a keď je maslo tiež rozpustené, nechajte trošku vychladnúť. Zatiaľ si rozbite 2 vajcia a oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov spravte tuhý sneh, žĺtky len trochu našľahajte. Do menšej misky si pripravte 60 g hladkej múky, 1 1/2 PL kvalitného holandského kakaa, 1 čl prášku do pečiva a všetko spolu dobre premiešajte. Nachystajte si svoj arzenál - čokoládovo-maslovú zmes, sneh, žĺtka, cviklovú kašu a suché ingrediencie. Do ešte teplej rozpustenej čokoládovo-maslovej hmoty pridajte žĺtka a ak budete šľahať naozaj poctivo, tak prejdete od fázy "Zgrcnutá kaša" až k fáze "Hladká a lesklá čoko hmota". Teraz pridajte cviklu, premiešajte, na rade je sneh a tu chcete byť nežní a láskaví a pomaly ho vmiesiť do cesta. Nakoniec pridajte suché ingrediencie. Cestom potom už klasicky plňte košíčky do 3/4 a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotové muffiny nechajte trochu vychladnúť a pred podávaním ich poprášte cukrom. 


                                                                                                                                                                                                                                                   3. A do tretice tu máme najľahší a aj najzdravší spôsob, ako sa natlačiť cviklou - jablkovo-cviklovo-mrkvový šalát. Jednoducho umyte a očistite jednu mrkvu, jednu cviklu a jedno jablko, nahrubo nastrúhajte, zalejte šťavou z jedného citróna, pridajte za hrsť orechov podľa chuti a ponuky a dajte si do nosa! ;) 




Friday Foodspiration

25.7.14


Mám rada tieto piatkové posty, lebo pri ich príprave vždy nájdem nové a nové slovenské a české blogy. Napríklad dnes sú hneď štyri tipy novinkou v mojom arzenále food blogov, ktoré followujem. 

1. Maliny a čokoláda. Aj vám sa zdá, že toto sladučké letné ovocie a tmavá kakaová pochúťka boli pre seba stvorené? Potvrďte si túto premisu kúskom čokoládovej torty s malinami.
2. Mäso síce nejem (len pečenú klobásu ;D), ale niečo na tomto citrónovom kuriatku je tak estetické a lákavé, že ho asi v najbližšom čase vyskúšam. 
3. Zeleninové placky... Už niekoľko rokov sú tieto potvorky súčasťou môjho jedálnička a vždy rada hľadám nové kombinácie a recepty. Mrkva a orechy z blogu Delisssima sú najčerstvejším prírastkom ;)
4. Nedávno som si robila kávový test a vyšlo mi, že som kávový snob... Súčasťou mojej snobskej charakteristiky bolo aj to, že už viem, aký druh kávy mám najradšej, mám obľúbenú kaviareň a presne viem, ako má vyzerať dobre pripravené espresso. Ak sa aj vy chcete ponoriť do tajov kávy, prerazte omamnú arómu, odhrňte hustú crému a odhaľte spolu s pánom Cuketkom tajomstvo kávového snobstva.

5. Bonusovka bude dnes pomyselnou čerešničkou na torte. Niekto dobre varí (ako napr. moja starká z lazov, ktorá nato nikdy nepotrebovala Jamieho Olivera, ani časopisy a už vôbec nie food blogy), iní zase dobre a radi varia a snažia sa to aj zdokumentovať (ako napr. ja) a potom je tu skupina ľudí, ktorí Kreslia a Varia ( ako napr. Julia Chistyakova) Najradšej by som všetky tie krásne dielka mala vytlačené a pokope! 



Tuniakové placky + Kam na kávu v Tatrách

23.7.14

Posledný víkend sme s rodinou strávili v Tatrách. Bolo skvele. A myslela som aj na vás... Dali sme si malú ochutnávku káv. Vyskúšali sme hneď niekoľko a zo všetkých som vybrala dve, ktoré mne osobne chutili najviac. Takže ešte predtým, ako sa dostaneme k dnešnej tuniakovej maškrte, tu sú moji dvaja favoriti.



Tip no. 1 je silné, voňavé espresso v Tatranskej Lomnici. Kaviareň nájdete priamo pri nástupe na lanovku na Skalnaté pleso. Apres ski bar určite neprehliadnete - je to veľký presklenný kruh hneď pod lanovkou. Za 1,90 € dostanete shot dobre pripraveného espressa z čerstvo mletej kávy Julius Meinl. Okrem nápojov si tam môžete dopriať aj niečo malé na zub. popri klasickom sedení je tam aj niekoľko "Tuli vakov" a lehátok, takže pri pití kávy možno nachytáte aj nejaký ten bronz. Výhodou je aj to, že u nich platia zľavové GoPass-y, ktoré obdržíte pri kúpe lístkov na lanovku. 




Tip no. 2 a zároveň pre mňa najlahodnejšia káva, akú som v Tatrách pila (a to som ich mala dokopy 6!) je táto z Bilíkovej chaty. Na jednej strane je možné, že mi tak náramne chutila len kvôli tomu, že sme si konečne po troch hodinách pochodu sadli. Na druhej strane, nebola som jediná, komu chutila, takže to môžem hodiť na silu kolektívneho myslenia. :D Puro fairtrade coffee bol dovtedy pre mňa neznámy pojem a tak som bola príjemne prekvapená, keď mi priniesli shot espressa z organickej čerstvo mletej kávy s hustou cremou a jemnou orieškovou arómou. Cena 1,50 € sa mi pri tom nádhernom výhľade na Tatry z výšky 1255 m.n.m. zdala až smiešna. Ak sa vyberiete na potulky Hrebienkom, určite sa tu zastavte vychutnať si ticho, výhľad a skvelú kávu! ;)



Tak a teraz vám už konečne môžem naservírovať dnešný recept - tuniakové placky. Pôvodne som zvykla robiť tuniakové fašírky, ale pravdu povediac, z vyprážaninového smradu je mi na grc a tak som si recept upravila a placky pečiem v rúre.



 Ak máte tiež chuť, na nákupný zoznam si napíšte:
200 g syru cottage
150 g steaku z tuniaka (195 gramová konzerva)
50 g syru ementál
1 šalotku
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1 vajce
soľ, korenie, sezamové semienka

Kľúčom k úspechu je dôkladne "vyžmýkať" cottage. Ja ho vždy precedím v husto pletenom sitku a poriadne potlačím, aby som sa zbavila všetkej prebytočnej tekutiny. Rovnaký postup opakujte aj pri tuniakovi. Do veľkej misy dajte cottage, tuniaka, na jemno nastrúhaný ementál, nadrobno nasekanú šalotku a vňať, vajce a soľ a korenie podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešajte a z tuniakového "cesta" potom robte asi 4 mm hrubé placky (ja vždy spravím guľôčku a potom ju prstami roztlačím na plechu do tvaru okrúhlej placky). Pred pečením posypte placky sezamom a pečte 17-20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Keď sú placky dopečené, vyberte ich z rúry a nechajte ich aspoň hodinku chladnúť. Hotové placky podávajte so šalátom podľa vášho gusta. Ja mám rada kombináciu rukoly, cherry paradajky a sladkého žltého melónu s trochou olivového oleja a soli. 
Dobrú chuť! ;)







V hlavnej úlohe: Dezerty pre osamelé duše

20.7.14

Ste single? Alebo plánujete romantiku vo dvojici a zdá sa vám zbytočné piecť koláč na veľkom plechu? Máte šťastie, dnes mám pre vás tri recepty na "mug cake" - sladkú maškrtu, ktorú namiešate a aj upečiete jednoducho vo vašej obľúbenej šálke (tí lenivší dokonca nemusia ani len zapnúť rúru, vystačíte si s mikrovlnkou). A keďže je nedeľa a vy možno ešte nemáte vymyslený žiadny dezert, tak poďme hneď na vec.


1. Máte radi čokoládu? Tak tento krpec je pre vás. A tiež pre tých, ktorí sa vyhýbajú múke. Ako vidíte, potrebovať budete len 4 ingrediencie. Na jednu porciu (ja som spravila dve, lebo som vedela, že mamina bude tiež chcieť :D)nakladajte do šálky 3 PL kvalitného holandského kakaa, 4 PL jablkového pyré (ak nemáte domáce, môže byť aj detská výživa z obchodu), 1-2 PL trstinového cukru (podľa chuti) a 1 čl prášku do pečiva. Všetko spolu premiešajte a dajte piecť. Ja ich pečiem v mikrovlnke, nakoľko sa mi kvôli jedinej šáločke nechce zohrievať celú rúru a povedzme si na rovinu, veď v tom spočíva čaro takýchto dezertov, že sú také ľahké a rýchle. Naša mikrovlnka má výkon 1100 W a na upečenie týchto brownies stačila minúta a 20 sekúnd. Po vybratí budú šálky nesmierne horúce, tak dávajte bacha. Počkajte 10 minút a potom už nech sa s týmto mini-čoko-koláčikom deje vôľa božia.


2. Je bežnou praxou, že k popoludňajšej kávičke si radi doprajeme niečo malé, sladké. Ale čo keby  som vám ponúkla šálku kávového koláča? Na jednu šálku zmiešajte 1 PL mäkkého masla s 2 PL trstinového cukru, pridajte vajíčko, 2 PL kyslej smotany, 4 PL hladkej múky a 1/2 čl prášku do pečiva. Všetko spolu vymiešajte na hladké, trochu lepkavé cesto. V malej miske rozdrobte prstami 1 PL masla, 2 PL múky, 1 PL cukru a 1 PL instantnej kávy a posypte drobenkou cesto. V mikrovlnke "pečte" 1 minútu a 40 sekúnd, vyberte a hrnček horúceho, voňavého, kávového pokušenia je na svete.


3. Čo by som to bola za food blogerku, keby som zabudla na milovníkov čízkejku??? Ako, ono to nikdy nebude ako skutočný, veľký cheesecake, ale ani mne sa niekedy nechce babrať tri hodiny s koláčom. Vtedy príchádza na rad tento bad boy. Na jednu porciu budete potrebovať 60 g jemného tvarohu, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce (ja používam len bielok), 1 čl citrónovej šťavy, 1 čl citrónovej kôry, 1 vanilkový cukor a 1 čl hladkej múky. Do šáločky pridávajte zaradom ingrediencie a potom zverte všetko mikrovlnke na približne 1 minútu (+/- 15 sekúnd). Tak ako s veľkým cheesecake-om, aj tento malilinký  musíte nechať aspoň hodinku odstáť. Potom rozdrvte 2 maslové sušienky, zmiešajte ich s trochou rozpusteného masla a doprajte svojmu tvaroháčiku chrumkavú posýpku.

A to je všetko. Tri recepty, tri mini koláče, tri spôsoby, ako si na tvári vyčariť sladký úsmev, aj keď ste nato sami. :) Alebo, ako je to v mojom prípade, zabezpečiť, že o pol jedenástej v noci nevyžeriete polku plechu nedeľného koláča. :D 




Friday foodspiration

18.7.14


Konečne piatok! Už ste naladení na víkend? Ja na 100%! Zatiaľ čo vy čítate tieto riadky, ja už sedím v sedle motorky. Cieľ cesty - Vysoké Tatry. Tri dni hôr, výletov, dobrého jedla a oddychu. Prajem aj vám ten najlahodnejší víkend, možno aj s niektorou z mojich dnešných inšpirácií;)

1. Quiche, ďalšia pochúťka zo zeme galského kohúta. Neviem ako to tí Francúzi robia, ale ich kuchyňa je neprekonateľná. Jeden taký slaný koláč s paradajkami a kukuricou nájdete aj na Jarkinom blogu "Chute sveta".
2. Butter chicken. Ďalšia cudzina, tentokrát exotickejšia - indická. Recept na toto korenisté a voňavé mäsko s ryžou nájdete na Healthy lifestyle by me.
3. Aj u vás už dozrievajú jabĺčka? Naše "Júlie" už sú zjedené, ale vy si ešte stále môžete spraviť tento letný, jablkovo-egrešový koláč od Kuchařky ze Svatojánu.
4. Je tu paradajková sezóna. A cukety sa už tiež dajú jesť. Prečo ich teda nehodiť do jedného hrnca a nespraviť z nich fajn polievku. Recept vám ponúka Markétka, ktorá "Je/Behá/Miluje".
5. Dnešná bonusovka je blog na FB, ktorý som si veľmi obľúbila. Často tak chodím obzerať, čo vy všetci jete. Prispievajú tam fotkami svojich pochúťok blogeri, ale aj každodenný jedáci. Tak zdieľaj aj ty čo ješ na DNES JEM ;)

Cuketové "cestoviny" s domácim pestom

16.7.14

Svet je bláznivé miesto, ľudia sa boja jesť múku, mäso, všetko je Bio a 100% natural... Aj keď som tomuto nátlaku ešte tak úplne nepodľahla, snažím sa jesť najmä to, čo si sami vieme dopestovať. A v týchto horúčavách, čo tu posledných pár dní vládnu, mi ani nič iné na chuť nepríde. Lenže, keď človek je už 4 deň len šaláty, tak začne špekulovať. A dnes som vyšpekulovala tieto cuketové "špagety" s pestom a paradajkami. A nakoniec som zistila, že všetko čo som použila bolo bez múky, mäsa, bolo to bio a 100% natural z našej záhrady :D Tak... Asi som teda podľahla.

Takže zo záhrady (alebo supermarketu) si prineste:
1 cuketu
6 cherry paradajok
1 hrsť / 12-15 listov čerstvej bazalky
1 strúčiky cesnaku
1 hrsť slnečnicových semienok
1-1 1/2 PL nastrúhaného syru Grana Panano
Extra panenský olivový olej
soľ a korenie

Na múdrom internete nájdete hneď niekoľko efektných pomôcok, ktoré vám pomôžu premeniť obyčajnú cuketu na neobyčajné špagety. Dá sa to však aj so starým dobrým kuchynským strúhadlom. 



Cuketu  si umyte a pozdĺžne strúhajte na kuchynskom strúhadle, až kým nenarazíte na mäkký stred. Ten nestrúhajte, podľa mňa sa na toto jedlo nehodí. Do mixéra dajte listy bazalky, slnečnicové semienka, cesnak, syr, soľ, čerstvé mleté čierne korenie a na začiatok asi 3/4 dcl olivového oleja. Rozmixujte. Ak je pesto podľa vás príliš husté, dolejte olej, ak riedke, pridajte syr. Vo väčšej mise potom zmiešajte cuketové špagety, pesto a pokrájané paradajky a hneď servírujte.


Takýto "šalát" prinesie trochu čerstvého vánku aj do vášho všedného zeleninového stereotypu. Dobrú chuť! ;)

V hlavnej úlohe: Jačmeň

13.7.14

Keď som sa na FB opýtala, ktorú potravinu by ste chceli obsadiť do hladnej úlohy dnešného postu, jedna slečna navrhla quinou. A ja som si povedala, fakt? Zo všetkých domácich potravín, či už tých, ktoré nám práve dozrievajú v záhradách, alebo tých, ktoré sú súčasťou našej kuchyne už stáročia, si ľudia vyberú práve quinou? Čílsku pseudoobilninu? Niečo pre nás Slovákov úplne cudzie?  Nechápte ma zle, nie som zakomplexovaná kuchynská vlastenka. Tiež rada jem kozmopolitné jedlá a bez mučenia priznávam, že som amerikano-filka. Ale tiež zastávam názor, že by sme mali jesť tak lokálne, ako sa len dá. A preto som vytiahla z komory vrecko jačmenných krúpov a pripravila som z nich pre vás dve jedlá. Medzinárodné a pritom stále slovenské. :)



Jačmeň je obilnina, na ktorej si človek pochutnáva už vyše 5000 rokov. V našej malebnej zemi bol kedysi hviezdou kuchyne. Krúpová kaša bola stálou súčasťou jedálničkov našich predkov. V poslednej dobe sa z nich však jačmeň vytratil rovnako ako cepy, ktorými ho chlapi pracne vyslobodzovali z kláskov. A je to veľká škoda, pretože jačmeň (samozrejme v bio kvalite, nie nejaký GM hybrid) je nesmierne zdravý. Pomôže vám nadopovať sa magnéziom, selénom, železom a mangánom, vitamínmi E, B1 a B3. No a vláknina, tá, moji drahí, spraví s vašim zažívacím traktom hotové zázraky. A ešte aj podporí činnosť pečene a tvorbu baktérií zodpovedných za spracovanie a vstrebanie živín z potravy. Ďalšou výhodou jačmenných krúpov je fakt, že nie len že majú nižší glykemický index ako napr. ryža a tak sú skvelou prílohou, ale aj pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Rovnako nám pomáhajú aj s cholesterolom, krvným tlakom a celkovo nás chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Na múdrom internete som sa dočítala aj také pikošky, ako že ich konzumáciou si pomôžete k štíhlejšej postave, alebo zastavíte šedivenie vlasov, ale to už budete musieť otestovať sami. :D Ó a ešte som zabudla, mladé zelené jačmenné klíčky! Tie sú ešte zdravšie, ale bohužiaľ, k receptu s nimi som sa zatiaľ nedopracovala. Možno niekedy nabudúce.



Začnime asi tým, ako sa také jačmenné krúpy varia. Princíp je rovnaký, ako pri ryži, len s tým rozdielom, že na jeden diel krúpov sú potrebné tri diely tekutiny (ak idete robiť slané jedlo, tak najlepšie vývaru/bujónu, ak sladké, tak obyč vody). Krúpy môžete premyť vodou a jednoducho ich v hrnci zaliať príslušným množstvom tekutiny, priviesť k varu a potom pri malej teplote variť približne 40 min., kým sa všetka tekutina nevstrebe. Alebo, ak chcete podporiť orieškovú chuť jačmeňa a prevoňať ho, pražte suché krúpy nasucho za stáleho miešania na panvici asi 3-5 minút a až potom ich v hrnci zalejte vodou a varte. Zapamätajte si, že krúpy po dovarení strojnásobia svoj objem, čiže na tri porcie vám bohate postačí jeden hrnček neuvarených krúpov. Tiež si môžete uvariť väčšie množstvo dopredu a odložiť do chladničky. A keď už sme ich uvarili, poďme si niečo zdravé pripraviť.

 


1. Pôjdeme pekne po poriadku - prvé budú raňajky. Super jednoduché a super rýchle. Do maličkého hrnca dajte 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL medu, 1 čl nastrúhaného čerstvého zázvoru, jedno na kocky nakrájané jablko a varte, kým jablko zmäkne, potom pridajte za hrnček uvareného jačmeňa a za 1 PL sušených hrozienok, všetko spolu premiešajte a ešte povarte, kým sa krúpy prehrejú a obalia v medovom sirupe. Skvelý sladký začiatok dňa, čo poviete?
2. Mám rada šaláty, v ktorých je zakomponovaná obilnina. Nie len že je takýto šalát sýtejší, ale je to aj fajn zmena po všetkých tých zeleninových šalátoch. Na dve poriadne porcie budete potrebovať hrnček a pol uvarených krúpov, uhorku (ja som použila 3 naše domáce, klasické nakladačky, keďže už dozrievajú), 150 g syru Feta, za hrsť bazalkových a mätových listov a 3 hrste nahrubo nasekaných vlašských orechov. Všetko dajte do veľkej misy a zmiešajte. Na zálievku skombinujte šťavu z polovice citróna, 3 PL olivového oleja a 1 PL medu a vylejte na krúpovú zmes. Všetko spolu dobre premiešajte, dosoľte a šalátik je hotový.

Tak čo? Presvedčila som vás, že aj jedlo s obyčajného slovenského jačmeňa môže byť zaujímavé a svetové? Dúfam, že áno. Prajem vám dobrú chuť ;)

Friday Foodspiration

11.7.14


Prajem krásny piatok, Dare-to-cook-isti!!! Dnes to bude taká rýchlovka, nakoľko ma čaká príprava dezertov na zajtrajšiu oslavu pre 24 ľudí. 

1. Panna-cotta je jedna z tých dobrôt, ktorej kúzlo spočíva v jednoduchosti. Už som robila čokoládovú, kávovú, tiramisu, ale žiadna mi nechutila tak, ako táto obyčajná. Skvelý recept nájdete na foodissimo.eu
2. Chokladbollar je maškrta, za ktorú vďačíme Švédom a za recept poďakujte Děvčěti u plotny.
3. Dobre, toto je niečo pre všetkých mäsojedov, ktorí sa pohybujú v tomto kyber-svete. Hovädzí hamburger - poctivý, domáci, spravený na grile. Môj chlap ma oň žiada už niekoľko mesiacov, takže som si spravila svoj prieskum a asi skúsim tento recept z F.O.O.D.-u
4. A keď si už budem špiniť ruky mäsom na hamburger, tak pekne autenticky, s domácimi žemľami od Kitchenette.
5. Nikdy som nemala rada predsudky... A jeden obzvlášť - dáma by nemala piť pivo. Neviem kedy a prečo tento stereotyp o žene s pohárom bieleho vína (nikdy nie s krígľom oroseného piva) vznikol, ale ja si rozhodne radšej vychutnám chladenú "dvanástku" ako polosladké rosé. Ak chcete priateľom na grilovačke ponúknuť niečo naozaj výnimočné, odporúčam Kaltenecker. Mojim favoritom je Tmavý Brokát, ale pravdu povediac, každý si tam nájde niečo pre seba. ;)

To je moja dnešná inšpiratívna päťka. A teraz, ak dovolíte, idem rozohriať rúru a nachystať plechy. Majte krásny víkend a nezabudnite sa zastaviť na nedeľný post! ;)

Letné ovocné galette

9.7.14

Som ten typ kuchárky/pekárky, ktorý vo svojej kuchyni pripravuje to, čo sa mu zapáči, alebo čo je už podľa ingrediencí odsúdené na nekonečnú šmakovnosť. Samozrejme, že ako každá žena, sledujem trendy, ale rozhodne sa nimi slepo neriadim. Teraz je však "super cool" niečo, čo ja milujem už roky a často si to doma pečiem. Galette. Originálny galette je dezert z lístkového cesta pripravovaný francúzskymi ženami vždy 6.januára na sviatok "zjavenia" - u nás Troch Kráľov. Dnešné moderné galette ostali verné maslovému cestu, ale už má skôr takú keksoidnú formu a plní sa rozmanitými plnkami od ovocia, cez syr až po cuketu. Možno ma za túto vetu niekto niekde ukameňuje, ale pre mňa je galette niečo ako americký apple pie, len s tým rozdielom, že vrch francúzskej dámy ostáva otvorený, ovocie sa teda tiež krásne prepečie a ak ho pekne naaranžujete, tak lahodí aj oko. Na druhej strane jablkový američan je viac ťažkopádny, čo mu však ani zďaleka nauberá na chuti. Nakoľko je leto a záhrady, trhy a supermarkety sú  plné čerstvého, farebného, sladkého ovocia, rozhodla som sa poňať plnku jednoducho a radšej sa pohrať s cestom. 



Na nákupný lístok si nezabudnite napísať:
100 g hladkej múky
120 g celozrnnej ražnej múky
70 g + 2 PL + na posypanie trstinového cukru 
125 g masla (veľmi studeného, nakrájaného na malé kocky)
70 ml kyslého mlieka (cmaru)
400-500 g ovocia
2 PL škrobovej múčky
soľ

Na cesto zmiešajte obe múky, 70 g cukru a štipku soli, pridajte maslo a prstami maslo vtierajte do múky, kým vám nevznikne niečo, čo vyzerá ako piesok. Potom pridajte kyslé mlieko (cmar si "vyrobíte zmiešaním 70 ml mlieka s 1 PL octu alebo citrónovej šťavy, premiešajte a nechajte chvíľu odstáť), cesto premieste len tak, aby sa spojilo, zbytočne ho negniavte. Z cesta spravte placku v tvare kruhu, zabaľte ju do plastovej fólie a odložte na 20 min do chladničky. Zatiaľ si spravte plnku. Keďže som v záhrade našla ešte nejaké zbytky egrešov a ríbezlí a v chladničke ma čakali aj čučoriedky, rozhodla som sa, že spravím galette dve. Všetko ovocie som umyla a rozdelila do dvoch misiek - 250 g čučoriedok do jednej a niečo vyše 200 g egrešov a ríbezlí do druhej. Do každej misky som pridala 1 PL trstinového cukru a 1 PL škrobovej múčky a všetko pekne premiešala. Ak chcete spraviť jednu veľkú galette, zmiešajte približne 400 g ovocia (ak je ovocie väčšie, ako napríklad jahody, marhule, jablká, tak ho nakrájajte na menšie, rovnaké kúsky), 2 PL cukru a 2 PL škrobovej múčky. Keď je cesto pekne odležané, pripravte si kus papiera na pečenie, na ktorom budete galette piecť, pomúčte ho a priamo na ňom vyvaľkajte z cesta kruh. Na hrúbke cesta až tak nezáleží, ak sa trafíte niekam medzi 3 až 7 mm, bude dobre. ;) Takto vyvaľkané cesto si preložte na plech, do stredu vysypte ovocie, rozmiestnite ho tak, aby rovnomerne pokrývalo cesto a nezasahovalo ďalej ako 5 cm od jeho okrajom. Tie potom postupne zahýnajte. Nakoniec zahnuté okraje potrite vodou a posypte trochou cukru. Ja vždy koláče z takéhoto maslového cesta pred pečením strčím ešte na 20 minút do chladničky, aby cesto pekne stvrdlo a pri pečení sa neroztieklo a držalo pekne tvar. Potom už len galette pečte v rúre predhriatej na 180 °C 10-15 minút podľa typu rúry. Po dopečení nechajte koláčik úplne vychladnúť, cesto krásne "schrumkavie", šťava z ovocia stuhne a vytvorí vrstvu "lekváriku". Každú porciu obohatím ešte trochou gréckeho jogurtu rozmiešaného s medom. No proste, tento dezertík, to vám je neskutočná dobrota! Len vyskúšajte a dajte vedieť, ako sa vám podaril. ;)






V hlavnej úlohe: Kaleráb

6.7.14

Dnešný post začnem výhovorkou, prečo nebude GIF-ko. Mám na to 30 kíl dôvodov. :D Toľko broskýň som totiž musela za posledné tri dni zlekvárovať a zavariť. A keď už som bola vo švungu, tak som zavarila aj 10 pohárov ríbezlí a naložila kaleráb. Takže som rada, že som sa dnes dostala k počítaču a ešte stále trochu zalepená od broskyňovej šťavy píšem tento post. Dnes to bude o kalerábe. 
V záhrade už máme krásne veľké hlávky, takže bolo s čím pracovať. Kaleráb obsahuje extrémne množstvo vitamínu C. Už 120 g (jedna menšia buľva) pokryje dennú dávku tohoto užitočného antioxidantu. K nemu sa pridávajú aj vitamíny skupiny B a vitamín E, veľa karoténu, železo, draslík, horčík a zinok, kyselina pantoténová, z ktorej budete mať krajšiu hrivu, ale aj selén, ktorý vás chráni pred arteriosklerózou. Plus vďaka vláknine pomáha s trávením. Nie je toho málo, tak začnime s touto lekárničkou vytiahnutou priamo zo zeme variť.


1. Polievka. Tri ingrediencie, povariť, rozmixovať, zjesť. Takéto varenie mám ja najradšej. Ak aj vy, tak toto je recept pre vás. Očistite a nakrájajte dva kaleráby, štyri mrkvy a jeden petržlen, zalejte ich v hrnci cca litrom vody, pridajte soľ, čerstvé mleté čierne korenie (tým nešetrite, výsledkom bude sladko-korenistá chuť polievky) a varte aspoň pol hodinu. Potom už len naverbujte ponorný mixér na špinavú robotu. Polievku servírujte s lyžicou kyslej smotany a trochou chilli, nech to má grády.


2. Nakladaný kaleráb je spôsob, ako sa vysporiadať s väčšou zásobou tejto kapustovitej zeleniny. Dopredu vás však upozorňujem, chuť prírodne fermentovaného kalerábu vás na prvýkrát môže prekvapiť. Výrazne slaná s dochuťou kvásku. Preto vyskúšajte spraviť najprv len jeden pohár. Na jeden 7 dcl pohár budete potrebovať 2 menšie kaleráby, 2 väčšie mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, kôpor, 2 PL morskej soli, 1 PL horčičných semienok, čerstvé mleté čierne korenie. Kaleráb, mrkvu a cesnak si očistite, nakrájajte na tenké plátky a ukladajte do pohára striedavo vrstvu kalerábu, vrstvu mrkvy, pár kúskov cesnaku a kôpor. Po každej vrstve všetko poriadne zatlačte.  Soľ, semiačka a korenie zalejte 1 hrnčekom vody, premiešajte a vylejte do pohára so zeleninou. Tekutina by mala siahať asi 1 cm pod okraj pohára, takže ak 1 hrnček nestačil, prilejte ešte kúsok vody. Pohár poriadne zatvorte a nechajte zeleninu fermentovať pri izbovej teplote (20-25°C) na tmavom mieste aspoň 3 dni.  Po troch dňoch pohár otvorte (odporúčam nad umývadlom - teplo+kvasenie+bublinky = malý výbuch) a ochutnajte. Ak sa vám zelenina bude zdať stále málo kyslá, nechajte ju ešte deň-dva fermentovať. Takto fermentovaný kaleráb môžete potom ešte približne pol roka skladovať v chladničke. 


3. Kalerábové placky sú tak trochu zdravšia verzia tých klasických, zemiakových. Na začiatok si očistite a postrúhajte jednu kalerábovú buľvu a odložte stranou. Vo väčšej mise vymiešajte 2 vajcia a 2 PL celozrnnej múky, pridajte 150 g syru cottage, hrsť nadrobno nasekanej čerstvej mäty, 1 čl sušenej bazalky a 1 menšiu cibuľu nakrájanú na "polkruhy" (rozkrojiť na polovicu a krájať na tenké plátky). Z nastrúhaného kalerábu vyžmýkajte prebytočnú tekutinu a pridajte ho do misky k ostatným ingredienciám, osoľte, okoreňte a všetko spolu dobre premiešajte. Na panvici si rozpáľte trochu oleja (kokosového, olivového) a smažte malé placky. Tie potom ukladajte na papierový obrúsok. Kým papier vysaje tuk navyše z placiek, spravte si dip. 100 g syru cottage zmiešajte s 1 PL gréckeho jogurtu, 1 prelisovaným strúčikom cesnaku a trochou nasekaného kôpru. Pridajte soľ podľa chuti, premiešajte a podávajte spolu s horúcimi plackami. 

Dúfam, že som vám týmito receptami aspoň čiastočne vynahradila vaše obľúbené GIF-ko. Na stredu mám pre vás pripravené sladké pokušenie, tak sa máte na čo tešiť! ;) Dovtedy, dovarenia, priatelia!



Friday Foodspiration

4.7.14


Čavelo, priatelia! Je piatok, júl, pre niektorých sa začali prázdniny, pre iných dovolenky a pre ostatných to znamená len toľko, že sa nasledujúce dva mesiace budú  v práci variť vo vlastnej šťave. Každopádne, predpoveď je priaznivá, takže cez víkend vytiahnite slnečníky, oprášte tú hromadu neprečítaných kníh, ktorá sa vám zbiera už od Vianoc, natrite si poriadne nos a vyrazte k vode. Oddychujte, slňte sa, plávajte a keď už vám bude príliš teplo, schlaďte sa vlastnoručne vyrobenou zmrzkou! ;)

1. Jogurt, jahody, čokoláda... Na paličke. Buďte cool s homemade nanukom od Coolinárov!
2. Čerešne... Ako deti sme ich jedli priamo zo stromu a hrali kôstkové vojny, dnes sme už seriózni dospeláci, tak si z nich spravme zmrzlinu.. Ako na to vám prezradí Mlsná kočka.
3. LaPetit je jednoznačne jeden z mojich najobľúbenejších slovenských food blogov. Veď len vyskúšajte tieto tvarohovo-ovocné nanuky! Poďakovať mi môžete neskôr ;)
4. Špenát... Ok, fajn. Viem, že toto nie je každého "šialok kávy", ale ako zaslúžilá smoothie-stka som nemohla túto banánovo-špenátovú zmrzku vynechať! Super jednoduché, len dve ingrediencie, vhodné aj pre vegánov a raw-istov. No čo vám ešte treba?!
5. Bonusovka je zrejmá - kniha Neodolateľné nanuky. Prečo? No lebo je leto. A hlavne má viacnásobné využitie. Prípravou domácich nanukov môžete zabaviť svoje deťúrence a zároveň viete, že pre ne máte vždy v mrazničke zdravé pochúťky, ktoré im už len stačí strčiť do ruky. ;)

To je odo mňa na dnes všetko. Užite si víkend a vidíme sa znovu v nedeľu! 

Sacharidové bomby

2.7.14

Áno, dobre čítate. Dnes si spolu naservírujeme dve sacharidové bomby. Ale nenechajte sa zmiasť, nebude to žiadny krémeš, ani tanier plný cestovín. Tieto sacharidy budú bez lepku a pridaného cukru.
Každopádne sú to ale stále sacharidy, preto ak nepracujete fyzicky, alebo vás nečaká extrémne náročný deň, nechajte si radšej tieto pochúťky ujsť. ;) Lebo cukor je sviňa a ak ho nespálite pri pohybe, tak s vami ostane na večné veky v podobe tukového vankúšika. A pre tých, ktorí si strážia postavičku - nebojte sa, v nedeľu tu už bude znovu ľahká a diétna strava. ;)


Začneme kukuričnou kašou. Aj keď teraz jej dávame kadejaké nóbl mená (polenta) a pripravujeme z nej skôr placky a "chlebíky", stále je to tá stará dobrá, hustá, bezlepková kukuričná kaša zaliata trochou masla, ktorú jedli po ťažkom a fyzicky náročnom dni na poli už naši pra-pra-pradedovia. Tak si spravme výlet ku koreňom. Na jednu porciu dajte zovrieť 200 ml vody, pridajte 100 ml kukuričnej krupice a za stáleho miešania varte asi 3 minúty. Stiahnite z ohňa, pridajte 1 PL medu, premiešajte a naberte na tanier. Na horúcu kašu dajte rozpustiť malú kocku masla, prisypte hrsť nasekaných orechov, jablko a škoricu. 


Druhým pánom (alebo skôr paňou?) na holenie je táto zapekaná fazuľa s vajíčkom. Na dve porcie budete potrebovať 1 menšiu cibuľu nakrájanú na kocky, 1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky, 2 mäsité paradajky nakrájané na kocky, 1 plechovku fazule, 100 g kvalitnej prerastanej slaninky nakrájanej na kocky, 2 vajcia, soľ a čerstvé mleté čierne korenie. Cibuľku, cesnak, paradajky, premytú a scedenú fazuľu a slaninku spolu zmiešajte, ochuťte soľou a korením a dajte na minútu prehriať do mikrovlnky. Zmes potom rozdeľte do dvoch hrnčekov, alebo malých zapekacích misiek, v strede spravte jamku, dajte do nej vajíčko a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 10-12 minút. Ja som neodolala a posypala som vajíčko ešte aj trochou nastrúhaného tvrdého syra, ale vy ho pokojne môžete vynechať. Hotovú fazuľu  som ešte posypala čerstvou vňaťou a obed je na stole. 

Dobrú chuť! ;)




BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS