Snehové hniezda s citrónovým krémom

21.5.15

Najväčší macher v kuchyni podľa mňa nie je ten, kto používa HiTech nábobíčka, ani ten, kto kvôli receptu nakupuje v zašitých špecializovaných predajničkách a už vôbec nie ten, kto na servírovanie potrebuje nahrievač tanierov a pinzetu. Ja mám rada jednoduchosť a aj keď ľudia berú toto slovo skôr ako urážku (poznám takých, ktorí by sa do morku kostí urazili, keby som im povedala, že ich koláč je jednoduchý a pritom lahodný (true story)), ja si práve takéto "no-stressovky" v kuchyni najviac užívam. 


Pusinky, to je vám taký krásny, jemný, sladký a ľahučký dezertík, skutočne, akoby vás niekto nežne pohladil svojimi perami. A keď k tomu prihodíme ešte aj svieži citrónový krém a čerstvé ovocie, môžeme rozohrať tú najsladšiu letnú romancu. Pusinky robievam najmä kvôli láskovníkovi. Má rád, keď sú zvonku chrumkavé a vo vnútri vláčne a lepkavé. Presne také ich teda pripravujem. Dlho som však nevedela prísť nato, čo so žĺtkami. Nakoniec som niekde na Pintereste vyhrabala recept na citrónový krém a tak som si ho prispôsobila a skombinovala s pusinkami.


Čo sa snehu týka, recept je najľahší na svete - jeden diel bielkov a 2 diely cukru. Napríklad na tri bielky, čo je cca 100 g, budete potrebovať 200 g jemného kryštálového cukru. Začnite tým, že sa presvedčíte, že misa vášho mixéra je úplne čistá. Dajte do nej odvážené bielky a 1 PL citrónovej šťavy.  Šľahajte na stredných otáčkach, kým nevznikne biela, ale stále tekutá pena (asi 2 minúty). Potom začnite postupne pridávať cukor. Za stáleho šľahanie, vždy len jednu lyžicu a po každom pridaní trochu počkajte, kým sa cukor zapracuje do peny. Keď už je všetok cukor (čiže dvojnásobok váhy bielkov) v bielkach, zvýšte otáčky na maximum a nechajte šľahať, kým nevznikne hladký, lesklý a tuhý sneh. Čo čakať?
1. Ak nepoužijete jemný kryštálový cukor, môže sa stať, že aj keď je sneh už úplne vyšľahaný, stále v ňom ostávajú zrnká cukru. Na chuti to nebadať, ale po upečení nebudú pusinky pekne hladké.
2. Ak necháte sneh šľahať príliš dlho, môže sa stať, že sa vám "zrazí". Kvôli tomu do bielkov pridávame citrónovú šťavu. Ale aj tak treba na sneh dávať bacha.
3. Sneh je dokonale vyšľahaný, keď drží tvar. Takže ak ešte stále po premiešaní mierne padá (pomalinky ako láva) alebo nebodaj steká z metličky, smelo šľahajte ďalej.
Ja som do hotového snehu pridala červené potravinárske farbivo od Dr. Oetkera, aby bol dojem zaláskovanej pusinky dokonalý, ale vy ho môžete vynechať. Pripravte si cukrárske vrecko s ľubovoľnou násadou a naplňte ho snehom. Pusinky striekajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Tvar hniezda dosiahnete tak, že začnete od stredu, vytvoríte malé plné koliesko a pridáte jednu-dve vrstvy na okraje. Možno to znie zložito, ale verte mi, akonáhle nato prídete, bude to hračka. Z troch bielkov nastriekate približne tridsať mini pusinkových hniezd. Tie potom pečte 30-35 minút v rúre vyhriatej na 100°C, po dopečení rúru vypnite a pusinky v nej nechajte ešte 20-30 minút pomaly chladnúť. Presne tento postup sa mi osvedčil práve na prípravu zvonku chrumkavých a vo vnútri vláčnych pusiniek. 
Citrónový krém je zase len taká rýchlovka - žĺtky (ak ste použili tri bielky na sneh, krém pripravte z troch žĺtkov) + jedno celé vajce skombinujte so 150 g cukru, dužinou z jedného vanilkového lusku, šťavou zo 4 väčších citrónov a kôrou z 2 citrónov. Varte spolu na nízkej teplote za stáleho miešanie, kým nevznikne akýsi žĺtkovo-citrónový puding (asi 4-5 minút), nakoniec vmiešajte 100 g studeného masla, poriadne spolu premiečajte, kým sa maslo úplne nerozpustí a nevpracuje do hmoty a nechajte úplne vychladnúť. 

Finále si už asi viete predstaviť - do úplne vychladnutého snehového hniezda dajte 1 čl studeného citrónového krému, dozdobte čerstvým ovocím a nechajte svet, nech sa do vás zamiluje! 



Pár rád, ktoré by som bola rada, keby niekto dal mne, predtým, ako som prvýkrát piekla toto čudo: Neplňte tie úbohé pusinky dopredu. Ono to nie sú tie klasické, na totálku upečené a vysušené pusinky, ktoré sa v momente kedy do nich zahryznete premenia na prach. Naopak, vo vnútri sú stále jemné a krehké, takže ak sú naplnené príliš dlho, vonkajšia škrupinka zmäkne a môžu sa lámať. V perfektnom stave vydržia naplnené asi 2-3 hodinky. Keď striekate pusinky na plech, nechajte medzi nimi aspoň trojcentimetrové medzery. Sneh totiž pri pečení mierne narastie. Keď uplynie 30 minútová doba pečenia a vy si nie ste istí, či ste už hotoví, skúste jednu pusinku zodvihnúť z plechu. Ak sa bez problémov odlepí od papiera a jej spodok je celistvo upečený, je to eňo-ňuňo. A nakoniec, citrónový krém. K tomu nemám radu, ako skôr odporúčanie - ak vám po naplnení nejaký ostane, natrite si ho druhý deň na hrianku, alebo pridajte do ovsenej kaše, spravte z neho citrónový cheesecake, alebo jednoduché tarteletky. Každopádne ho zjedzte!!! V chladničke totiž vydrží asi tak týždeň, potom je to na vyhodenie a to by bola hrozitánska škoda. 


P.S. Nezabudnite, že prebieha DavajHetka!!! Všetko potrebné nájdete na FB Dare to Cook. ;)

2 komentáre

  1. asi jeden z najvkusnejsich slovenskych foodblogov.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ani dnes sa odo mňa kritiky nedočkáš. Veď nie je dôvod. Tieto ružové pusinky boli také nežné, že svojim šarmom zatienili akýkoľkvek slávnostný koláč. Miška Ty si vytvorila nádherné spojenie chutí. Sladká krehká pusinka rozpustená na jazyku doplnená jemným citrónovým krémom a nevtieravou chuťou ovocia vás, núti ihneď siahnuť po ďalšej a ďalšej a ďalšej .... proste návyková chuťovka, ktorú sú obľúbia i zarytí odporcovia snehových koláčikov. A mne chutili aj tie "odležané". Skvelý recept Miška, zaraď ho do svojej ponuky, keď sa ti splní tvoj sen.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS