Páginas

10.5.15

Špargľový koláč

Prvá tretina mája je za nami. Neviem ako vy, ale ja si tento mesiac dosť kvalitne užívam. Minimálne víkendy sú na jednotku s hviezdičkou. Na jednej takej piatkovej grilovačke som vymyslela aj tento koláč. 
V poslednom čase sa mi čoraz častejšie stáva, že ma niekam pozvú, aby som im niečo ukuchtila. To, že na oslavy nosím koláče, je už viac-menej samozrejmosť. Minulý týždeň nás ale dobrí známy zavolali na opekačko-popíjačku a domáca pani ma poprosila, aby som vymyslela niečo špargľové. A v mojej lenivej hlave sa zrodil koláč so slovenskou májovou bryndzou, špargľou čerstvo vykopanou zo záhradky a dobrou, prerastenou domácou slaninkou! Najjednoduchšia "slovenská pizza". Zmizla skôr, ako sme stihli povedať klobása (ktorá sa piekla na grile). Recept môžem odporučiť najmä spargľovníkom-začiatočníkom, ktorí nevedia, ako ju pripraviť tak, aby zaručene chutila.

Budete potrebovať len:
500 g lístkového cesta
200 g kyslej smotany
125 g bryndze
500 g špargle
slaninku
soľ a korenie

Cesto rozvaľkajte na asi 3mm a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Smotanu vymiešajte s bryndzou a rozotrite na cesto. Špargľu dôkladne ošúpte a poukladajte na bryndzou potreté cesto. Osoľte, okoreňte, zapypte kúskami slaninky a pečte pri 180°C 12-15 minút. 

Nám táto rýchlovka chutila tak, že som ju tento víkend piekla znovu - na dvojdňové oslavy narodenín môjho (skoro)svokra. 


3 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. MACINKA
    Prvá várka, zmizla akoby nad ňou mával Harry Potter čarovným prútikom. Grilované špeciality boli fantastické a za tým, táto kráľovná na drevenom prkienku, to vám boli hody. A na oslave sa tiež niekto neokúňal a boli tam rôzne variácie. Fakt rýchly, jednoduchý ale hlavne chutný koláčik. Pivo s bielou čiapočkou v orosenom pohári dalo bodku za výmyslom našej Mišky. Skúste a neobanujete.

    OdpovedaťOdstrániť