Páginas

2.7.14

Sacharidové bomby

Áno, dobre čítate. Dnes si spolu naservírujeme dve sacharidové bomby. Ale nenechajte sa zmiasť, nebude to žiadny krémeš, ani tanier plný cestovín. Tieto sacharidy budú bez lepku a pridaného cukru.
Každopádne sú to ale stále sacharidy, preto ak nepracujete fyzicky, alebo vás nečaká extrémne náročný deň, nechajte si radšej tieto pochúťky ujsť. ;) Lebo cukor je sviňa a ak ho nespálite pri pohybe, tak s vami ostane na večné veky v podobe tukového vankúšika. A pre tých, ktorí si strážia postavičku - nebojte sa, v nedeľu tu už bude znovu ľahká a diétna strava. ;)


Začneme kukuričnou kašou. Aj keď teraz jej dávame kadejaké nóbl mená (polenta) a pripravujeme z nej skôr placky a "chlebíky", stále je to tá stará dobrá, hustá, bezlepková kukuričná kaša zaliata trochou masla, ktorú jedli po ťažkom a fyzicky náročnom dni na poli už naši pra-pra-pradedovia. Tak si spravme výlet ku koreňom. Na jednu porciu dajte zovrieť 200 ml vody, pridajte 100 ml kukuričnej krupice a za stáleho miešania varte asi 3 minúty. Stiahnite z ohňa, pridajte 1 PL medu, premiešajte a naberte na tanier. Na horúcu kašu dajte rozpustiť malú kocku masla, prisypte hrsť nasekaných orechov, jablko a škoricu. 


Druhým pánom (alebo skôr paňou?) na holenie je táto zapekaná fazuľa s vajíčkom. Na dve porcie budete potrebovať 1 menšiu cibuľu nakrájanú na kocky, 1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky, 2 mäsité paradajky nakrájané na kocky, 1 plechovku fazule, 100 g kvalitnej prerastanej slaninky nakrájanej na kocky, 2 vajcia, soľ a čerstvé mleté čierne korenie. Cibuľku, cesnak, paradajky, premytú a scedenú fazuľu a slaninku spolu zmiešajte, ochuťte soľou a korením a dajte na minútu prehriať do mikrovlnky. Zmes potom rozdeľte do dvoch hrnčekov, alebo malých zapekacích misiek, v strede spravte jamku, dajte do nej vajíčko a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 10-12 minút. Ja som neodolala a posypala som vajíčko ešte aj trochou nastrúhaného tvrdého syra, ale vy ho pokojne môžete vynechať. Hotovú fazuľu  som ešte posypala čerstvou vňaťou a obed je na stole. 

Dobrú chuť! ;)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára