Šťavnaté mrkvové mafiny

10.9.14

Nepoznám nikoho, kto by bez mihnutia oka odmietol čokoládový mafin. Ten tmavý, voňavý bochníček vie byť poriadne lákavý. Ale na môj vkus sú tie kakaové mini koláčiky trochu suché. Už som síce prišla na pár spôsobov, ako ich zjemniť, ale ten správny pomer, ktorý delí skutočne horký, holansko-kakaovým zážitok od roztekajúceho sa lava cake-u som ešte nevymastrovala. Takže ak zatúžim  po niečom plnom chutí, no aj šťavnatosti, stavím na mrkvové mafiny! 
Aby sme sa chápali - dosiahnuť správnu šťavnatosť vyžaduje rovnováhu medzi hlavným stavebným materiálom koláča (múka a vajcia) a zostavou dodávajúcou chuť a vlhkosť (cukor, tuk, jogurt).
V prípade týchto bad boy-ov je vyváženie dokonalé a mrkva už len posúva level mňamóznosti k úplnému majstrovskému dielu. Už slintáte? Poďte si ich so mnou hneď upiecť!

Z komôrky vytiahnite: 

1 dcl oleja
150 g trstinového cukru
2 vajcia
2 PL gréckeho jogurt
1 pomaranč
150 g hladkej múky
1/2 PL prášku do pečiva
štipku morskej soli
1 čl škorice
hrsť orechov
150 g mrkvy

Takto... Tieto mafiny nie sú zdravé, aj keď môžete svedomie okabátiť tým, že vlastne jete zeleninu. Avšak, aby boli šťavnaté, tá kopa cukru je nevyhnutná, rovnako ako biela hladká múka. Ak sa predsa len rozhodnete trochu znížiť škody, vedzte, že: 
a.) Menej cukru - menej chuti a šťavy
b.) Celozrnná múka - tuhšie cesto. 

Ale teraz už fakt poďme nato! V mise mixéra vyšľahajte olej, cukor, vajcia, jogurt, cca 0,5 dcl šťavy a 1 čl kôry z pomaranča. V inej miske skombinujte múku, soľ, prášok do pečiva a škoricu a postupne prisýpajte suchú zmes do mokrej. Vymiešajte hladké cesto, do ktorého už len varechou vmieste nasekané orechy a najemno nastrúhanú mrkvu. Cesto potom rovnomerne rozdeľte do mafinovej formy. Množstvo vám vyjde presne na 12 kusov. Rúru vyhrejte na 170 °C a mafiny v nej pečte 20-25 minút. Upečené ich nechajte 10 minút odstáť, potom ich vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Aby to nebola nuda, pripravte si aj jednoduchý krém - 200 g jemného tvarohu (ja používam Philadelphia cream cheese), 50 g zmäknutého masla a 3 PL medu vyšľahajte na jemnú "penu" a odložte do chladničky. Na vychladnuté mafiny natrite krém, ozdobte nasekanými orechmi a dajte si do tela! ;)



Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS