Pohánkové rizoto

22.10.14

Doba sa zmenila a už ani risotto nie je to čo bývalo... Teda ryža varená veľmi pomaly do krémova, v najzákladnejšej podobe len s kúskom masla a hrsťou parmezánu. Ľudia vám prídu na kadejaké vymýšľance. Osobne sa ryži nevyhýbam (ak je dobre pripravená), ale keď príde domov moja sestrička, často trvá aj dve hodiny, kým nájdeme jedlo, ktoré vyhovuje jej diéte. A tak vzniklo moje krupoto - hubové rizoto bez ryže, ale zato s poriadnou dávkou jačmenných krúpov. Krúpy sme však naposledy na sklade nemali, tak som siahla po tmavej pohánke. A bolo na svete pozoto, ktoré bolo také fajné, že sa z toho moja Anička skoro pototo. Možno sa pýtate, ako sa už len z pohánky dá spraviť rizoto? Prekvapujúco, skoro úplne rovnako, ako z ryže. 


Pripravte si:
3 PL olivového oleja
1/2 póru
200 g očistených šampiňónov
2 strúčiky cesnaku
2 smietky tymiánu
100 g pohánky
1 liter zeleninového vývaru
1 PL masla
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie

Na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájaný pór, prihoďte šampiňóny (odporúčam krájať na veľké kusy, aby sa vám potom vo výslednom produkte "nestratili"), okoreňte ich a sprudka pražte 5 minút. Postupne pridajte cesnak, tymián a pohánku. Zakaždým, keď niečo prihodíte na panvicu, zmes minútku popražte. Všetko zalejte 350 ml vývaru, priveďte do varu a za občasného miešania varte 10-15 minút. Po 15 minútach by sa mala väčšina tekutiny vypariť. A teraz prichádza tá zdĺhavá časť - znížte teplotu na strednú až nízku, prilejte asi 50 ml vývaru a za stáleho miešania varte, kým pohánka vývar nevpije. Opakujete dovtedy, kým nebude pohánka mäkká. Nakoniec do horúceho pozota pridajte maslo a syr, premiešajte, aby sa chute krásne skombinovali, podľa potreby dosoľte a môžete jesť. ;)


Tipy na záver:
1. Veľmi pekne by som vás chcela poprosiť, nepoužívajte kupovaný bujón ako náhradu vývaru. Okrem toho, že to vášmu rizotu dodá umelinovú chuť, tak nebudete vedieť kontrolovať slanosť jedla. Nie je nič jednoduchšie, ako ráno vstať, očistiť nejakú zeleninu, zaliať ju vodou a nechať bublotať na sporáku pri nízkej teplote. Váš vývar vám nikam neujde, ani len miešať ho netreba. A na obed si môžete dať lahodnú polievočku, alebo si spraviť napríklad takéto rizoto. 
2. Použite veľkú panvicu. Ono sa to možno pri pohľade na kôpku ingrediencií nezdá, ale budete ju potrebovať.
3. Krúpy, pohánka ale aj ryža sú veľmi sýte a v kombinácii s hubami a syrom to vie byť riadna bomba. Takže odporúčam menšie porcie.
A teraz vás už nechám. Vychutnajte si svoje pozoto! ;)


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS