Friday Foodspiration

14.11.14


Zajtra robíme oslavu. Moja krásna malá sestrička mala 25! Aj keď som staršia len o rok a pol, stále nemôžem uveriť, že je z nej dospelá samostatná ženská. Jedným z jej dospeláckych výmyslov je, že sama sebe diagnostikovala neznášanlivosť lepku. Po 25 rokov s chlebom v jednej ruke a rožkom v druhej, po všetkých tých ránach pri vianočke s maslom a kakaom, po maminkiných pizzách (v začiatkoch skôr pizzových koláčoch :D), po horách lievancov odo mňa a cestovinových orgiách. Po všetkých tých tonách skonzumovanej pšeničnej múky sa rozhodla, že jej lepok nerobí dobre... A tak Miš, ako dobrá sestra, trávi dnešný deň na Pintereste. Vo vyhľadávaní zabité dve slová - "gluten-free cake" a scrolluje. Tak držte palce, nech nájdem niečo dôstojné a hodné oslavy narodenín! ;)

1. Dosť sa čudujem, že som blog Moja Kuchyňa objavila až teraz. Na prvý pohľad ma zaujali profesionálne vyzerajúce fotky. Na druhý pohľad si ma získali jednoduché recepty na zaujímavé jedlá. Môj tretí pohľad putoval do sekcie O mne a tu mi spadla sánka - ten blog píše chlap. Apropo, ak by moja drahá sestrička nebola "alergická" na lepok, určite by som spravila Red Velvet Cake práve podľa jeho receptu.
2. S nasledujúcou inšpiráciou idem už viac menej (skôr viac, ako menej) po funuse. Ale keď Kuchařka ze Svatojánu svoje Osobné bylinné kvapky začala vyrábať, ešte som blog nemala a ak by som mala čakať do jari, tak na to určite zabudnem. Podstata osobných kvapiek spočíva v tom, že počas celej sezóny (od jari až do konca jesene) intuitívne zbierate byliny, postupne ich pridávate do veľkej nádoby a zalievate liehom. Môžete tam prihodiť aj ovocie a rôzne plody, či už kvôli chuti alebo zdravotným benefitom. Pred Vianocami svoj "zázračný lektvar"scedíte a môžete ním liečiť svoje telo, ale aj dušu. Neviem ako vy, ale ja od budúcej jari určite začnem pripravovať moju vlastnú liečivú pálenôčku.
3. Dobrý šalát nikdy nie je zlý. Ale predsa len, je už jeseň a človek musí viac špekulovať, ak chce sezónne jedlo. V zimných mesiacoch je podľa mňa najlepšie pridať na zoznam šalátových ingrediencií obilniny - jačmeň, pohánku, ryžu či pšeno. Potom si môžete dopriať napríklad krúpový šalát s ružičkovým kelom a jabĺčkom.
4. Mám rada, keď fashion bloggeri, ktorých sledujem hodia sem- tam do pľacu aj nejaký ten receptík. Style Gamblers teda tiež raz za čas zahazardujú a ponúknu svojim čitateľom článok o jedle. A s touto plnenou pečenou tekvicou podľa mňa trafili priamo do čierneho!

5. Súčasťou toho, že máte blog, je aj istá zodpovednosť. A ak je váš blog super-mega-najviac populárny (teraz samozrejme nehovorím o Just Dare to Cook :D), tak je aj tá zodpovednosť trošku väčšia. Je len na vás, či túto svoju čitateľskú základňu využijete na lajkovanie vašich fotiek v súťažiach (napríklad aj za prisľúbenú odmenu, ako to nedávno spravili baby z jedného blogu -_-), alebo podporu svojich kolegov food bloggerov a malé promo ich výtvorov (napríklad ako je tento môj každotýždňový piatkový počin), alebo na šírenie úžasnej myšlienky, akou Mesiac bez domova nepochybne je. Preto veľmi obdivojem baby z Jem iné, že spolu s Kitchenette spojiť príjemné s užitočným. Z každého predaja knihy Rok v kuchyni a bambusových valčekov na cesto totiž poputuje istá časť na podporu tohto projektu. Takže ak máte doma nejakého vášnivého milovníka pečenia a varenia, objednajte mu cez e-shop Jem iné vianočný darček a tak pomôžte aj tým, ktorí nemajú domov, kde by strávili sviatky. 

A keď už ste sa prečítali až sem, tak mám pre vás jeden oznam:

Najbližších min. 10 dní na blog nepribudnú žiadne recepty. Iba ak by ste chceli články bez fotiek... Je mi to veľmi ľúto. Dúfala som, že to nezájde až sem.

5 komentárov

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za nové skvelé blogy :) Ja som o nich ani netušila, pretože celkovo viem len o málo slovenských blogoch zameraných na jedlá a recepty. Väčšinou je plno českých, takže o to väčšiu radosť si mi urobila :) Už sa teším ako si ich všetky pekne v kľude večer prejdem :) Samozrejme tvoj patrí medzi moje obľúbené. Stále sa neviem vynadívať na tie tvoje dokonalé fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Michaela,

    Dakujem za krasne slova ohladom mojho blogu :) Mimochodom recept na red velvet kludne pouzi, len nahrad 275g muky lubovolnou bezlepkovou mukou v mnozstve 220g. BZL muka nasaje viac tekutin, preto jej treba ubrat.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja som sa strasne zamilovala do tejto torty a hlavne korpusu http://angiebakes.com/2013/04/30/oreo-torticka/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pevne verím, že sa nájde dobrá duša, ktorá ti daruje čo i použitú zrkadlovku, ktorá ti nebude robiť také čudné veci ako tá tvoja, alebo sa možno nájde firmička, ktorá ti ju poskytne v rámci nejakej reklamnej akcie pre ňu. Mne budú určite chýbať tie tvoje úžasné recepty, ale najmä ochutnávanie hotových výtvorov a najviac na svete ich komentovanie a hodnotenie. Tak urobte niekto dobrý skutok pre úžasnú Miška s dobrým srdiečkom a skvelými nápadmi o ktoré sa rada delí s ostatnými.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS