V hlavnej úlohe:Vianočné vypekance no. 2

14.12.14

Neviem ako u vás, ale u nás sa odjakživa na Vianoce vypekalo, akoby mal nastať koniec sveta. V slabšom roku mávame 6 druhov koláčov + slané pečivo + opekance. Keď som bola menšia, jasné, že som z toho bola nadšená. Teraz na mňa však tie bláznivé množstvá pôsobia už ako mierne prejavy obsedantno-kompulzívnej poruchy a hlavne keď si uvedomíte, že 80% pečenia je na moje triko. Ak to máte doma podobne, vyhrabala som dva recepty, ktoré vám určite nezaberú veľa času a všetci si na nich pochutia.

Pusinky. Neviem prečo mi evokujú Vianoce, keď pusinka by mala byť logicky valentínskou záležitosťou. Každopádne je to super jednoduchý dezertík, na povrchu škrupinka, vo vnútri sladká pena a keď k tomu prihodíte trochu perníkového korenia a bielu čokoládu, už to trochu viac šepká "Vianoce". 

Základné pravidlá výroby pusiniek:  
Misa mixéra aj metlička musia byť super extra čistučké - na papierovú utierku nalejte kvapôčku octu a vyutierajte ňou misu aj metličku.
Bielky oddeľujte osobitne, aby sa vám v žiadnom prípade do nich nedostal žĺtok + mali by byť z čo najčerstvejších vajec.
Aby ste sneh "neprešľahali", pridajte do bielkov na začiatku 1 čl až 1 PL šťavy z citróna. 
No a keď už máte 3 veľké, dokonale oddelené, čerstvé bielky s trochou citrónovej šťavy v mise kuchynského robota, začnite šľahať. Po asi 2 minútach by sa mali zmeniť na bielu, nadýchanú hmotu, ale ešte stále tekutú. Vtedy je čas pomaly pridávať cukor. Na 3 bielky potrebujete 200 g cukru. Ako budete pridávať cukor, vaše bielky budú stále nadýchanejšie a lesklejšie. Šľahajte dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí - vezmite kúsok snehu medzi dva prsty a ak už necítite kryštáliky cukru, pridajte do snehu 1 čl perníkového korenia, ešte raz prešľahajte a sneh je hotový. Vezmite plastový sáčok, naplňte ho snehom, odstrihnite rožtek a vytláčajte na plech s papierom na pečenie slzičky, kôrky, alebo ako to nazvať. Pečte 15-17 minút v rúre predhriatej na 150 °C, potom rúru vypnite a nechajte pusinky pomaličky dopekať, kým bude rúra chladnúť (minimálne hodinku). Tieto pusinky môžete vyjedať len tak, ale ak ich chcete posunúť o level vyššie, rozpusťte 100 g bielej čokolády, vmiešajte do nej dužinu z jedného vanilkovéhu struku a keď čokoláda mierne vyhladne (ale stále je tekutá!) namočte svoje pusinky do tejto "pridanej hodnoty". Ak sa vám nechce pracne namáčať každú jednu pusinku, jednoducho ich čokoládou polejte. :)





Druhý recept tiež čaruje s čokoládou. Tentokrát v podobe holandského kakaa. V jednej mise skombinujte 100 g vločiek, 70 g trstinového cukru, 3 PL holandského kakaa, 1 čl mletej škorice, štipku mletého muškátového orieška a štipku soli. V druhej mise vyšľahajte jedno vajce s 50 ml olivového oleja. Spojte dve zmesi dokopy, poriadne premiešajte a nechajte niekoľko hodín odstáť. Zatiaľ si môžete odskočiť nakúpiť posledné darčeky, pohladiť kapra do vane, zdobiť strom, proste venovať sa menej stresujúcim sviatočným aktivitám ako je pečenie pre celú rodinu. Keď ste vy, aj "cesto" dostatočne zrelaxovaní, pripravte plech vystlaný papierom na pečenie. Naň robte malé kôpky z čoko-vločkovej hmoty. Pečte pri 180 °C 8-10 minút. Po dopečení nechajte na plechu mierne vychladnúť a potom preložte na mriežku.




Ooookej. Napečené máme, je čas poriadne to zapiť! Chalani z Ginger Manie mi poslali Mikulášsku výslužku - 2 fľaštičky ich vianočného maniackeho špeciálu. A že nie som sviňa, podelím sa s vami o recept na skvelý punč z tejto rýdzo slovenskej zázvorky! Do hrnca nalejte 660 ml zázvorky, pridajte celú škoricu, badián, klinčeky, citrónovú kôru, dužinu a aj lusk vanilkového struku. Na strednej teplote priveďte k varu, asi 5 minút nechajte zohrievať a potom zázvorku zlejte, aby ste sa zbavili všetkých korení. Vráťte do hrnca, pridajte 400 ml hruškovej šťavy (džúsu) a rum. Množstvo alkoholu nechám na vás, neviem akí veľkí pijani ste. Len pre ilustráciu, v našom punči bolo 200 ml a nikto z toho nahý na stole netancoval. Všetko spolu 3 minútky povarte na nízkej teplote. Nakoniec pridajte pár plátkov čerstvej hrušky, jabĺčka, či extra zázvor, alebo aj celkom nič. Tak na zdravie, priatelia!



2 komentáre

  1. Pusinky rozplývajúce sa na maškrtnom jazýčku úplne zmenili môj názor na tento druh sladkosti. Tie, čo som mala možnosť ochutnať predtým, mi pripadali straaaaašne prachové (až nepríjemne) - asi preto, že boli z nejakej veľkovýroby. Na maličkom tanieriku sa po týchto nádherách, len tak zaprášilo (ale v dobrom zmysle slova) - možno bola na príčine tá poleva z bielej čokolády. Prosto pusinkové šialenstvo! Zdravé čoko-vločkové kopčeky prirovnám k výstupu na Lomničák alebo Everest. Nie pre náročnosť ale pre úžasný pocit, ktorý príde po ich vhodení do pusinky hneď po snehových pusinkách. Zdravé, nie presladené, jemne ochutené potešenie, nútiace zapojiť aj žuvacie svaly. Skvelé spojenie všetkých prísad - zostali dva kúsky. Všetky zmysly sa zbláznili. A úplným vrcholom tejto skvelej trojky je Miškin Ginger Maniacky punč. Spojenie týchto ingrediencií vám pripraví také prekvapko, že máte pocit rozbalenia vianočného darčeka. Jemnosť, elegancia a grácia sa ukrýva v tomto " pre mňa zdravom" nápoji. Všetky suroviny sú zdravé , tá troška alkoholu rozprúdi krv v žilách a pravdupovediac, je tou správnou bodkou v tomto receptíku. Určite si u nás doma našiel svoje stabilné miesto. PS: nechala som kúsky hrušky v hrnčeku,s kvapkou punču, na druhý deň ráno to bolo úžasné naštartovanie do nového dňa. Bez Mišky a Ginger Maniakov by som bola ochudobnená o krásne chvíle spojené s požívaním týchto nebeských pochúťok. Veľa dobrých nápadov blogeri.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za recepty. Minimálne aspoň dva rozhodne vyskúšam už zajtra :))

    Srdečne ťa pozývam na *GIVEAWAY*

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS