Earl Grey Bábovka

16.4.15


Nejak sa mi podarilo ukoristiť dva dni voľna, takže som od radosti nevedela, čo so sebou. Telo nastavené na budíček o šiestej... Včera ráno neutešene prázdna posteľ, v spálni výbuch ako na babskej intrákovej izbe pred nočným výjazdom do ulíc, vylihovať sa mi nechcelo, tak som hola od pol siedmej produktívne činná. Niekde medzi varením, upratovaním a malou dámskou jazdou s maminkou,babčou a mojou mini sesterničkou, som si stihla kúpiť formu na bábovku (ja som vám vravela, že bábovky nemusím, tak načo by mi doteraz bola forma na jej pečenie??!) a spáchať recept, na ktorý sa chystám už od jesene! 


Keby ste ešte nevedeli, v živote som jedla len jedinú bábovku, ktorá mi naozaj chutila a dala by som si ju znovu - niekedy v paleolite mamina experimentovala a nejak poplietla recept. Vzišla z toho ťažká, šťavnatá, nie príliš sladká a už vôbec nie piškótoidná bábovka. Bohužiaľ, tento šťastný omyl už nikdy nedokázala zopakovať a tak sa u nás už roky bábovka nepečie. Až kým mi moja super talentovaná, Instagramová kamarátka Lubka Letko (alias Zrzka, mimochodom tiež blogerka) neposlala TENTO recept na ochutené mlieko. Bábovku XY nemám rada, Earl Grey  milujem. Moja kuchárska logika samozrejme v hlave zapojila kulinárske rovnice, spočítala, vydelila, zderivovala a tak som si povedala, že treba dať bábovke druhú šancu. V podstate je to klasický recept na bábovku, finta fň je len v mlieku, tak sa toho nebojte a overte si, či je táto Earl Grey nádhera znovu-zamilovania-sa-do-bábovky-hodná!


Prichystajte si:
250 ml plnotučného mlieka (Alebo aj 12% smotana je eňo-ňuňo. Ak ste maznaví, tak skúste rastlinné mlieko, ale za výsledok neručím.)
2 1/2 PL sypaného čaju Earl Grey 
1 vanilkový lusk 
2 veľké vajcia
200 g cukru
120 ml oleja
250 g hladkej múky
1 1/2 čl prášku do pečiva
1/2 čl soli

Do maličkého hrnca dajte variť mlieko, prisypte čaj a pridajte aj vyškrabaný stred vanilkového lusku a aj lusk samotný (nebudeme predsa plytvať...). Priveďte do jemného varu, vypnite a nechajte úplne vychladnúť. Vyberte lusk a mlieko aj s čajom čo najviac rozmixujte. V mise mixéra vyšľahajte vajcia s cukrom do bledulinko žltej peny. Postupne prilejte olej a šľahajte na vysokých otáčkach aspoň minútu. Potom nahoďte pomalé tempo a za stáleho (jemného, pomalšieho) miešania pridávajte na striedačku múku skombinovanú s práškom do pečiva a soľou a dôkladne rozmixované ochutené mlieko. Hotové cesto by malo byť redšie a treba ho vyliať do vymastenej a múkou vysypanej formy. Moja teplovzduška zvládla túto čajovú nálož za 30 minút pri 160 stupňoch. To som ale mala zapnutý ventilátor. Pri hornom - dolnom ohreve treba teplotu zdvihnúť o 20 stupňov. Upečenú bábovku nechajte úplne vychladnúť, vyklopte ju na podnos, alebo tanier, pocukrujte a môžete koštovať.
Ja som ale vyšpekulovala, že by sa mi na ňu hodila ešte aj poleva. Aj tá je úplne klasická, len som jej dodala trochu šťavy a to doslova. Vodu s kôrou z polky citróna a jedne celej mandarínky a šťavou z oboch citrusov som priviedla do varu. Do hrnčeka som dala 100 g práškového cukru, pridávala po lyžici ovocného rozvaru a miešala, kým nevznikla hladká poleva. Tou som potom poliala bábovku. Pre zvyšný rozvar našiel využitie láskovník - polial si ním svoj kus bábovky.



Vylepšila táto bábovka reputáciu celému svojmu klanu? Rozhodne! Pre mňa je zatiaľ stále príliš sladká, ale nabudúce skúsim dať len 100 g cukru a uvidím, čo sa stane. 






3 komentáre

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. čítajte aj na FC, mieste, pečte, chutnajte, lebo takúto bábovečku môže vymyslieť len Miška. Chutila chlapom aj mne pri práci v záhrade, krstnému po drine v posilke, manželík si z nej dal pozde večer naservírovanú s tmavým sladkým hroznom. Chute jedna báseň, vôňa božská, žiadna presladenosť ale presne trafené všetky ingrediencie. Rovnica, ktorej výsledok je vždy: úžásná bábovka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kolegyna ma rada earl grey a tak som jej odporucila tento recept, bola s vysledkom velmi spokojna. Doniesla mi ochutnat, na moj vkus bola velmi sladka, ale ja z kazdeho receptu odoberam tak polovicu cukru;) velmi dobry napad s tym cajom, chvalim

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS