Pappardelle s tekvicovou omáčkou a duseným špenátom

30.10.16

Milý čitateľ, úvodom tohto nezmyslu upozorňujem, že recept bol z núdze cnosťou. Napriek treťotriednym fotkám a príprave formou pokus-omyl + čo dom dal, bol však výsledný produkt prudko požívateľný. Veď len vyskúšajte a uvidíte, ako sa budete zalizovať! Čestné slovo!


Mala som rozpísané dlhé intro o tom, prečo som uvarila túto narýchlo pozbúchanú omáčku, miesto pôvodného receptu, na ktorý som bola dôkladne pripravená. Nakoniec som ale sebareflexne zhodnotila, že nasraní ľudia by asi fakt nemali mať prístup na verejné média, zmazala ho a miesto toho vznikol tento trápny "Sorry, but not really sorry." príhovor. Takže aby už viac nesršala z tohto článku moja momentálne obludná frustrácia, venujme sa radšej receptu.

Nejakou náhodou sa u nás v domácnosti vyskytli naraz tieto veci:
1 veľká cibuľa
1 hlávka cesnaku (6-8 strúčikov)
2 listy šalvie
sušené paradajky v oleji
500 g mäsa *
400 g domáceho tekvicového pyré**
200 g paradajkového pretlaku
3 čl paradajkovej pasty
1000 ml silného vývaru
150 ml 12% smotany na varenie
soľ, korenie, muškátový oriešok, mleté čili a cukor

* My sme mali doma bravčové stehno, ale myslím, že super by bola aj hovädzinka, alebo mix.
** Tekvicové pyré pripravíte jednoducho. Maslovú tekvicu rozkrojte na polovicu, vyberte semienka, položte na plech a pečte na 180°C kým nezmäkne (cca 30 - 45 minút podľa veľkosti). Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť, vydlabte dužinu a rozmixujte. Pyré vám v chladničke vydrží 7 - 10 dní. Môžete ním prikrmovať svoje miminká, pridávať ho do smoothie, koláčov, alebo si spraviť niektorý z tekvicových receptov, ktoré nájdete aj tu na blogu :)

Na začiatok pomeľte mäso s cibuľou a 4-5 strúčikmi cesnaku. Ak doma nemáte mlynček, alebo ste jednoducho leniví, tak poproste svojho mäsiara, aby vám ho pomlel už v obchode a k nemu potom pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. V hrnci rozohrejte 3-4 PL oleja (ja som použila arašidový, ale dobrý bude každý, čo je práve poruke). Na rozpálenom oleji opražte mäso. Miešajte, kým sa poriadne nezatiahne, poriadne ho osoľte, okoreňte, pridajte čili, nadrobno nasekanú šalviu a 4-5 kusov nakrájaných sušených paradajok. Všetko spolu premiešajte a pražte ďalšie 2-3 minúty. Je čas prihodiť tekvicové pyré, pretlak, paradajkovú pastu a vývar. Všetko dobre skombinujte, priveďte k varu a na najnižšej teplote nechajte bublať asi 40 minút. Pokrievku majte mierne odklopenú, aby sa omáčka varením aj redukovala a hustla. Nezabudnite ju občas premiešať. Je mi jasné, že budete chcieť ochutnať. A dobre urobíte! Omáčku bude treba pravdepodobne dochutiť. Podľa druhu mäsa môžete pridať aj zo dve čajové lyžičky cukru, tiež štipku muškátového oriešku, alebo pretlačiť ďalší cesnak. Ak ste spokojní s chuťou, zamiešajte do omáčky smotanu (izbovej teploty!!!) a nechajte ešte raz prevrieť. Cestoviny nechám na vás. My sme mali pappardelle. Veľmi sa nehodili, lepšie by boli špagety... Každopádne zmiešajte uvarené cestoviny s omáčkou a už sa konečne môžete dobre napapať. :) Ak máte chuť pridať na svoj tanier aj niečo zelené, odporúčam dusený špenát. Potrebujete len olivový olej, 2 nakrájané strúčiky cesnaku a špenát. Ten duste na rozpálenom oleji s cesnakom asi 1-2 minúty a hneď ho aj servírujte a jedzte. 




Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS