Vanilkové venčeky

1.4.21

 Neverím, že túto klasiku tu ešte nemám! A pritom to vôbec nie je žiadna zložitosť. Odpaľované cesto vyžaduje pár nácvikov, ale venčeky rozhodne stoja zato. A keď sa k tomu pridá vanilkový krém so závanom rumu, neodradí vás ani tá trocha práce s odpaľovaním. A keďže sa mi s kamarátovou mamkou podarilo vybartrovať moje koláče za jej domáce vajíčka, bude to tá pravá veľkonočná atmoška.

Tak ako som na Vianoce kvôli pandemickým opatreniam trpela a smútila za rodinou, atmosférou a družením, cez Veľkú Noc mi izolácia nadmieru vyhovuje. Ak bude pekne, zabalím nám šunku so šalátom a vypadneme niekam do lesa. A ak nevyjde počko, vystačíme si aj doma s Marvelovkami. Hlavne aby sme mali fajnotky na jedenie a boli spolu. Vďaka vykŕmenému kvásku bude aj domáci mazanec - z ktorého mám mimochodom 100x väčší rešpekt, ako z nejakých venčekov.  Tak zahoďte obavy a veselo do nich!
Odpaľované cesto:
130g masla
300g vody
15g cukru
2g soli
200g hladkej múky (T650)
6 vajec
Vanilkový krém:
400ml mlieka
1 Zlatý Klas
1 PL kukuričného škrobu
40ml rumu
20g vanilkového cukru
100g práškového cukru
150g masla

 Začnime plnkou. Úplná rýchlovka - mliečko, vanilkový cukor, soľ, Zlatý klas, kukuričný škrob (alebo lyžicu Zlatého klasu) a rum uvarte na hustý puding. Prelejte ho do plytkej nádoby a povrch prikryte potravinárskou fóliou, aby sa vám na ňom nespravila koža. Maslo vyberte z chladničky a spolu s pudingom nechajte vyložené na linke, kým nebudú obe izbovej teploty. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom na svetlučkú penu. Na tretiny zašľahajte puding a máte hotovo.
Tu na blogu sme už odpaľovali niekoľkokrát. Za dávnych čias ešte pred rokmi som armádou profiteroliek doladila mille feuille a toť nedávno čučoriedkové craquelin je tiež len nóbl názor pre francúzske veterníčky. Opakovanie je však matkou múdrosti, čiže dááááme si reee-pe-te. Vodu, maslo, cukor a soľ priveďte do varu, pomiešajte, kým sa všetko pekne neroztopí. Prisypte múku, poriadne zamiešajte, aby neostal ani kúsoček suchej múky, miešajte a varte, miešajte a varte. 3-4 minúty odpaľujte, kým nebude vaša guľa cesta pekne kompaktná, lesklá a na dne sa objaví vrstva priškvareniny. Masu švihnite do misky robota a nástavcom na miešanie ju pomaly prevaľujte , aby rýchlejšie ochladla. Keď je odpaľovaná časť mierne vychladnutá, zamiešajte do nej postupne po jednom vajcia. Ak je vaše cesto lesklé s konzistenciou lávy - na zdvihnutej vareche sa udrží 3 sekundy, kým pomaly stečie dole, je hotové. Dajte ho do vrecka s cukrárskou špičkou a na striekajte na plech malé krúžky s priemerom cca 6cm. Niekto pečie na papieri, iní zase plech vymažú a poprášia múkou. Ja pečiem len tak, bez ničoho a pohodka. Nastriekané venčeky zato dávam vždy na pol hodinku do chladničky. Tak neprasknú a zachovajú si pekný tvar. Pečte ich v rúre vyhriatej na 200°C 15 minút, potom dvere rúry pootvorte a venčeky sušte ešte pol hodinku. Prekrajujte ich ešte čerstvé, chrumkavé a rovno ich naplňte, potvorky malé. Poprášte cukrom a doprajte si svoju sladkú odmenu za toľkú robotu!


1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS