Pečená zelenina s dipom z balkánskeho syra

21.5.14

Podľa predpovede nás čaká skutočne prekrásny týždeň. Konečne si budem môcť zašpiniť ruky v záhrade. Jahody, šalát, bylinky, mladá cibuľka aj reďkovka sa na našich tanieroch v nasledujúcich dňoch budú objavovať určite veľmi často. Neviem ako vy, ale ja som rozhodne samo-pestujúci typ. Nevadí mi kopať hriadky, ani trhať burinu, tráviť dni na slnku prácou. Koniec koncov, má to podľa mňa blahodarnejšie účinky na ľudskú dušu, ako predieranie sa supermarketom a boj o posledný zväzok nezvädnutej mrkvy s nejakou zanietenou pani dôchodkyňou (neprestáva ma udivovať, koľko energie títo starší ľudia majú, keď ich vidím pretekať sa s nákupnými vozíkmi). Okrem toho, zo všetkých strán počúvame, aké nezdravé je ovocie a zelenina v obchodoch, že je to všetko striekané a plné chemikálií. V móde sú prívlastky ako organické, BIO, čerstvé a z domácej produkcie. Veď pestovať šalát, či paradajky môžete už aj na balkóne. Avšak ak ste pracovne zaneprázdnení, alebo sa vám predstava, že na vás budú závislé živé rastliny, zdá ako príliš veľké bremeno zodpovednosti, vyberte sa cez víkend na rannú prechádzku na najbližšiu tržnicu alebo farmársky trh a tam si zadovážte prídel domácej zeleninky.
A prečo vlastne tento môj nábor do Klubu záhradkárov? Lebo mám pre vás recept na úžasnú pečenú zeleninu s dipom zo syru feta. A keď už ideme pripravovať niečo tak zdravé, prečo by sme to nedotiahli do dokonalosti bio kvalitou surovín? Ale nebojte sa, ani zelenina z Lidlu nebude zlá. ;) 



Na nákupný lístok si napíšte:
2ks mrkvy s vňaťou
3 ks mladej cibuľky
2 ks papriky (lepšie sú tie farebné, mäsité)
1 ks petržlen s vňaťou
4 ks zemiakov
1 ks cesnaková hlávka
1 ks chilli paprička
1 ks citrón
200 g syru feta
200 g jemného tvarohu
Olivový olej
Čerstvé mleté čierne korenie a soľ



Keď už máte túto krásne farebnú zásobu vitamínov doma, zapnite rúru a nechajte ju predhriať na 180 °C. Zatiaľ si pripravte zeleninu – vňať z mrkvy a petržlenu odstrihnite a odložte na neskôr, mrkvu a petržlen ošúpte a prekrojte pozdĺžne na polovicu, cibuľku, zemiaky a papriky umyte a pokrájajte (cibuľky pozdĺžne, zemiaky na polmesiačiky a papriky na hrubšie pásiky), cesnakovú hlávku v celosti horizontálne prekrojte a polovicu citróna tiež pokrájajte na polmesiačiky. Všetku zeleninu poukladajte na plech, posoľte, okoreňte, posypte nadrobno nakrájanou chilli papričkou a polejte približne 0,5 dcl olivového oleja. Šupnite plech do rúry a o 20 minút je zelenina hotová.



 Nemyslite si však, že sa zatiaľ môžete flákať. ;D Spravíte si dip zo syru feta! Do mixéra dajte syr feta rozdrobený na malé hrudky, jemný tvaroh, asi 0,5 dcl olivového oleja, šťavu z polovice citróna a rozmixujte dohladka. Ak nemáte mixér, vystačíte si aj s obyčajnou vidličkou. Keďže feta je veľmi slaný syr, nemalo by byť potrebné dip soliť, ale ak predsa, teraz je správny čas. Ochutnajte dip, ak je to nutné, prisoľte ho, pridajte čerstvo namleté čierne korenie a nadrobno nakrájanú mrkvovú a petržlenovú vňať a znovu dôkladne premiešajte. Hotovo! Zelenina by už mala byť upečená, mrkva, cibuľka a citrón krásne skaramelizované, už ostáva len servírovať. Toto množstvo vystačí na dve porcie, aj keď objektívne to ohodnotiť neviem, pretože môjho chlapa som ešte zeleninu jesť neprinútila. Ale ak čakáte  na návštevu kamošku, určite sa najete obe (okrem toho sa k tomuto jedlu skvele hodí biele víno ;) ) Prajem dobrú chuť!







1 komentár

  1. mňam mňam! davám si hveizdičku a ukladám do fav. Lebo občas mi chýba inšpirácia na jednoduché, ale pritom chutné jedlá.. a toto je presne podľa môjho gusta

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS