Lievancový špeciál: Ombre is new black

8.6.14

Zdravíčko, hladoši! Je čas dotiahnuť toto lievancové šialenstvo do konca. A keďže budúcu nedeľu je Deň Otcov, rozhodla som sa, že dnes to bude taký malý featuring. Nedáme si len také obyčajné lievance, ale rovno lievancovú tortu na oslavu našich tatkov. A ako to už u chlapov väčšinou býva, stavíme na efekty. Farby, ombre, mix ovocia, nech majú pocit, že im doprajeme. ;)



 Poďme nato! Na nákupný lístok si napíšte: 
250 g hladkej múky
2 PL cukru
1 vanilkový cukor
2 čl prášku do pečiva
1 čl jedlej sódy
450 ml mlieka
3 PL octu
2 veľké vajcia
3 PL masla
kôru z jedného citróna
štipku soli
potravinársku farbu

Postup na prípravu cesta je úplne rovnaký, ako pri základnom lievancovom ceste, ktoré nájdete tu. Keď máte hotové vláčne cesto, pridajte do neho kôru z citróna, premiešajte a rozdeľte cesto na 5 rovnakých dávok. A teraz príde tá alchýmia. Jednu dávku nechajte bielu, do druhej pridajte najmenšie možné množstvo potravinového farbiva (ja som použila práškové od DETECHY, tak pre ilustráciu - na najbledšiu farbu stačilo skutočne len pár zrniek), do tretej pridajte viac farbiva a postupne aj do štvrtej a piatej. Poradila by som vám vždy začať s malým množstvom farbiva a potom odtieň zosilňovať, aby ste zaistili efekt gradácie. Keď ste už spokojní s farbami cesta, rozpáľte si na stredne veľkej panvici trochu oleja a pražte lievance. Ja som spravila 5 veľkých, lebo výsledkom mala byť "torta", ale pokojne môžete robiť aj malé lievančeky a servírovať ich ako farebné komíniky. Hotové lievance nechajte úplne vychladnúť. Na studené lievance natrite lekvár (pre čoko-loverov môže byť aj Nutella)a poukladajte ich na seba. Korunu tomuto dielu dodá smotanovo-šľahačkový krém. V mixéry zmiešajte 150 g kyslej smotany (min. 16%) s 3 PL masla (mierne rozpusteného) a 2 PL práškového cukru. Zo 150 ml 33% smotany spravte šľahačku a jemne vmiešajte do smotanovo-maslového krému. Tento biely obláčik potom roztrite na vrch lievancovej veže a ozdobte ovocím. Už chýba len voňavá káva, čerstvé noviny a raňajky do postele pre vášho stvoriteľa sú dokonalé!


Ak by ste predsa len nenašli odvahu na prípravu tejto raňajkovej torty (alebo poobedňajšej, alebo večernej, chutí skvele proste v každej dennej dobe ;)), alebo váš tato nie je lievancový typ, mám pre vás malý brainstorming. ;)


1. Fajka pre letné večery na teraske z Fajčiarne.
2. Ols school balzam po holení pre old school tatka nájdete na Barber.sk
3. Urbanlux.sk má tú najlepšiu ponuku šialených Happy Socks ponožiek.
4. Whiskey!!!
5. Bonusový, môj osobný tip: Na Zľavomate nájdete plno adrenalínových zážitkov od jazdy na Ferarri, cez kajaking až po skok padákom za skvelé ceny. Tak sa so súrodencami poskladajte a doprajte vášmu "staroušovi" trochu vzrušenia! ;)

Každopádne, či už s darmi, alebo bez nich, nezabudnite na svojho ocina a oslávte s ním jeho deň!

1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS