Lievancový špeciál: Pre milovníkov slaninky

7.6.14

Na víkendoch mám rada to, že si môžem vyraziť s maminkou, čo sa u nás stáva veľmi zriedka. Máme taký zvyk, že chodíme spolu v sobotu ráno nakupovať, zbehneme na trh, do mäsiarstva, popozeráme, čo je v obchodoch nového a samozrejme, ako správne ženy, vždy si domov prinesieme aspoň jednu totálnu zbytočnosť. To je už väčšinou tesne pred obedom a nám poriadne škvŕka v žalúdku. Preto kým maminka vykladá nákupy, ja pripravím niečo rýchle a sýte. Dnes to budú zeleninové lievance so slaninkou. Z tašiek sme povyberali:
2 mladé cibuľky
1 mäsitú červenú papriku
50 g kvalitnej prerastanej slaninky
2 vajcia
180 ml mlieka
80 g hladkej múky
1 čl prášku do pečiva
šťipku kajenského korenia, alebo chilli
soľ a korenie

Na začiatok si predhrejte rúru na 180°C, na plech poukladajte tenulilinké plátky slaninky a dajte ich na 10 minút piecť. Keď sú už krásne hnedé a vypečené, vyberte ich von a poukladajte na papierový obrúsok alebo čistú kuchynskú utierku, aby z nich stiekol všetok prebytočný tuk. Vo väčšej miske vyšľahajte žĺtka s mliekom, poriadne osoľte, okoreňte, pridajte toľko kajenského korenia (alebo chilli), koľko zvládate, prisypte múku a  prášok do pečiva a nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Papriku a cibuľku (aj so zelenými listami) si nakrájajte nadrobno, slaninku tiež rozlámte na menšie kúsky a všetko pridajte do hladkého cesta. Z neho potom môžete robiť buď veľké placko-idné lievance na spôsob omelety, alebo malé lievančeky (1PL cesta na 1 lievanec). And that´s it. 




Tento slaný nevlastný brat lievancov je skvelý aj ako "vyprošťovák" na nedeľné, po-flámové ráno, alebo ako brunch na voľné dni, kedy sa vám nechce variť "vážne" jedlo.  Zajtra vás čaká posledný lievancový post. Máte predstavu, čo bude veľkolepým vyvrcholením? Prezradím len toľko, že to má niečo spoločné s budúco-týždňovou nedeľou! Tak bežte skontrolovať kalendár a zajtra sa vidíme! ;)


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS