Just really good cookies

30.7.14

Nie je nič lepšie, ako ísť do dobrej kaviarne, dať si kvalitné espresso, vykecávať sa s kamoškou a ak sa k tomu prihodí aj malý, sladký keksík, tak je to pre mňa záruka fajn popoludnia. Časť s kávou sme už vymástrovali aj doma, sami si ju melieme, časopressostroj je z tých lepších a o spoločníka ku káve u nás tiež nikdy nie je núdza. Tak už ostávalo len zadovážiť si chrumkavé, voňavé keksy. V Belgicku ich volajú speculaas, Angličania im nadávajú do karamelizovaných sušiennok a u nás sú to proste keksy. Príprava je jednoduchá a schrúmať ich ešte jednoduchšie, tak poďme na to. 

 



Zo špajze povyťahujte:
200 g masla
230 g trstinového cukru
1 veľké vajce
400 g hladkej múky
1 čl mletej škorice
1 čl perníkového korenia
1/2 čl jedlej sódy
štipku soli
extra maslo a kryštálový cukor na zdobenie









Maslo niekoľko hodín pred pečením vyberte z chladničky a nechajte ho zmäknúť. Do mäkkého masla vmiešajte cukor, kým nevznikne veľká sladká maslová guľa (a tú si natrite na chlieb a nepotrebujete už ani žiadne keksy... :D). Pridajte vajce a znovu poriadne všetko premiešajte. V inej mise skombinujte múky, sódu, škoricu, perníkové korenie a soľ. Postupne prisýpajte suché ingrediencie do mokrých, až kým sa vám nevytvorí "mrveničkoidné" cesto - rozumej nie celistvá guľa cesta, ale trochu sa drolivá ale celkom kompaktná hmota. Tú potom spojte do placky, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 20 minút. Zatiaľ si vyhrejte rúru na 180 °C. Odležané cesto rozvaľkajte na hrúbku 4-5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary (kruhy, štvorce, šesťuhoľníky, ...), poukladajte ich na plech, potrite rozpusteným maslom, posypte cukrom a pečte približne 6-8 minút podľa typu rúry, veľkosti keksov a tvaru, pre ktorý ste sa rozhodli. Upečené keksy budú ešte mäkké, tak ich chvíľku nechajte ešte na plechu a potom ich preložte na nejaký rovný povrch (iný plech, tácku, stôl) a nechajte úplne vychladnúť. Nezabúdajte, že tieto keksy boli stvorené pre to, aby sa namáčali do kávy alebo čaju, takže sú tvrdšie, ale stačí, že ich položíte na šálku horúcej kávy a ony hneď zmäknú a krásne sa rozvoňajú. Ach, hneď si idem spraviť kávu a jeden keks k tomu. Who am I kidding? I´ll eat them all! Peknú stredu prajem ;)





1 komentár

  1. Tentokrát som bola priamou účastníčkou príprav. Moje čuchové, zrakové a najmä chuťové zmysly si prišli na svoje. Skvelý výsledok. Najmä, keď to Miška piekla v mojej starej plynovej rúre,ktorá keď si myslí, že jej je už veľmi teplo, tak sa sama vypne. Ak tento jej rozmar nezbadáme, môžeme čakať do súdneho dňa a aj tak nám nič neupečie. Takže klobúk dolu Miška! Apropó: S Filipom sme ochutnali z každého plechu (teplé, aj vychladnuté).Ku káve ale aj k čajíku - tomuto sladkému pokušeniu neodoláte.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS