Chai tea latte štvorlístok + GIVEAWAY

5.11.14

Keď som plánovala ponuku na Piatok Tekvicového, Chai latte som tam šupla len tak zo zábavy a viac menej preto, lebo mi nejaké to tekvicové pyré ostalo a v mrazničke sa preň už nenašlo miesto. Na moje veľké prekvapenie sa však z neho v Nitre okamžite stal miláčik obecenstva a nakoniec sa vypilo 10 litrov! Na druhej strane, bola zima a z nášho hrnca stúpala voňavá, korenistá, sladká para... Okrem jednej mini zákazníčky, ktorej sa nepáčilo, že v ňom plávajú "špinky", chutilo všetkým. 
A keďže vás mám neskonale rada, prezradím vám môj recept na Chai latte a jeho tri reinkarnáciu. 

 

Na basic Chai latte je potrebná jedna spešl ingrediencia - chai masala korenie. Tu máte dve možnosti - spraviť si zásoby škorice, kardamónu, klinčeka, zázvoru a badiánu, alebo si kúpite už dopredu namiešané korenie, napríklad od YogiTea. V podstate vám stačia koreniny s objemom 2 čl - ak nemáte chai masala zmes, dajte do malého hrnca 1 čl mletého zázvoru, 2 paličky škorice, 2 zrnká kardamónu, 2 klinčeky a pol hviezdičky badiánu. Zalejte korenie 500 ml vody a nechajte zovrieť. Do vriacej vody pridajte ku koreniam 4 čajové sáčky kvalitného čierneho čaju (ja mám najradšej Earl Grey) a na nízkej teplote varte ďalších 10 minút. Po 10 minútach čaj sceďte cez husté sitko a nalejte späť do hrnca. Pridajte 2 PL trstinového cukru (alebo iného sladidla, med je tiež super) a 500 ml plnotučného mlieka. Všetko spolu dobre prevarte a vaše prvé chai tea latte je hotové.



Chai tea latte je niečo, čo si buď zamilujete na prvý hlt, alebo vám z toho príde šoufl a už NIKDY sa o nič podobné nepokúsite. Ja som zarytý tzv. čajopič mliekový - Earl Grey s mliekom pijem miesto rannej kávy. Takže akonáhle som vymastrovala tento základný recept, začala som experimentovať. 
1. Vanilkové chai latte - asi najjednoduchší spôsob, ako si ešte viac spríjemniť chuť chai latte je vyvariť v mlieku 1 vanilkový struk. Takže, rozkrojte vanilkový struk, vyškrabte z neho tú božskú dužinku a šup s ňou do mliečka aj so strukom. Mlieko na nízkej teplote povarte a nechajte 10 minút lúhovať. Nakoniec do neho prilejte čajový "vývar" a oslaďte podľa chuti. 
2. Druhý spôsob, ako z vašej korenistej dobroty vytrieskať ešte viac je bohapustý poldecák! Áno, správne čítate, jednoducho do základného receptu nakoniec švacnite 2 poldecáky (r)umu. Skvelá kamufláž pre vyhorených zamestnancov, alebo matky na materskej (Veď pijete len čajík s mliečkom...;D).
3. A do tretice je tu asi môj naľúbeznejší vylepšovák, ktorý sa hodí najmä teraz, kým je ešte utešená jeseň. Tekvicové pyré! Stačí aj na začiatku ku koreniam prihodíte ešte aj za 1/2 čl perníkového korenia a nakoniec primiešate 2-3 PL tekvicového pyré. 



Ach, už cítim, ako to u vás všetkých rozvoniava... Studené večery sú sviňa, ak vás nemá kto zohriať, tak si uvarte aspoň chai tea latte. 

Aby ste to mali ľahšie, mám pre jedného z vás chai tea korenie!!! Vyhrať môže každý, kto do komentára napíše, ktorá verzia môjho receptu ho láka najviac. Ak komentár píšete ako Anonym, nezabudnite pridať aj svoju emailovú adresu.  Zapájať sa môžete do 15.11., potom šťastná ruka vyžrebuje jedného výhercu! Tak veľa zdaru, priatelia!

20 komentárov

  1. Ooooo, voňavé potešenie :) Pretože nie je cahi latte ako chai latte, a toto vyzerá úchvatne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som to ešte nikdy nemala ... teda ale vyzerá to fajn

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ta tekvicova verzia hmmmm :) az sem
    citim tu vonu

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmm...ťažko vybrať. Basic Chai latte by som si vedela predstaviť v klasický pracovný/školský týždeň, ochutené vanilkou na víkend a s (r)umom na piatkový večer :)

    sisa.slivkova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vanilkoveeeeeee :) nom nom... :)
    Ja keď vidím tieto teplé sladké tekuté mňamky, tak sa len zachuniť do postele, pustiť film a popíjať.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Začala by som asi klasikou, na experimentovanie bude času dosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Milujem chai latte, a najradšej by som vyskúšala všetky varianty, no to vanilkové priam dýcha vianocami :)

    michaela.dominakova@hotmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. oprava: michaela.dominakova@hotmail.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  9. vanilkovo-rumove musi byt fajn na zahriatie! zunicka@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Chai som ochutnala iba pred nedávnom a hneď mi zachutilo. Objednala som si ho v jednej kaviarni a keďže nie som moc fanúšik kravičkového mlieka, objednala som si to so sójovým a to je aj taký typ pre vás lebo to bolo ÚŽASNÉ, hneď som rozmýšľala ako by sa to dalo vykuchtit doma ale ešte som sa k tomu nedokopala. Z tvojich kombinácií by som naozaj chcela vyskúšať všetky. Ako som začala čítať tak som si povedala to je ľahké určite vanilka, môj favorit, potom ďalej prišiel poldecák a to by tiež veľmi ulahodilo mojim chuťovým poháriko a do tretice tekvicové prekvapenie a mne už tiekli sliny po klávesnici. Čiže favorita nemám, sú nimi vlastne všetky tri príchute a ďakujem za recept, musím to vyskúšať, hlavne teraz v sychravých jesenných dňoch :)

    Ak by sa náhodou pošťastilo výberom na mňa tak môj mail: manehari12@gmail.com :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Chai latte som vcera ochutnala v jednej kaviarni po prvykrat, ale viem si predstavit vyskusat tu tvoju verziu s vanilkou.. mhmmm.. tak snad sa podari :)

    liptakova.simona@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Stačí si prečítať pár riadkov z "verzie" č. 1 (Vanilkové chai latte ) a hneď mi tečú slinky :) ♥
    mňamky, rada by som to skúsila, výhra by ma potešila, najma teraz, pred Vianocami :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. 3.tekvicovééééé
    cez víkend idem na to :) všetky suroviny mám už pripravené, už sa nemožem dočkať :)

    anja13@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Vanilkovééé ♥

    ad.miklosova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vanilkové určite skúsim už dnes večer, len neviem či to do večera vydržím :)
    rajsma@hotmail.com

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS