Dare to have a signature cake

7.11.14




Obrie osie hniezdo bolo na začiatku len úletom. Osie hniezda považuje väčšina za raňajkové, menej fancy pečenie, preto som sa rozhodla, že vymyslím recept, ktorý im dodá trochu glamouru. A tak vzniklo moje prvé obrie tekvicové osie hniezdo. A napodiv, malo úspech. Samozrejme, ako správna žena a kuchárka, stále som s  ním nebola úplne spokojná. Minulý týždeň som však mala možnosť upiecť mega dávku a tak sa mi podarilo vyšperkovať môj recept do dokonalosti. Ak mi neveríte, opýtajte sa tých 30 konzultantov, ktorí mi v Nitre počas Piatku Tekvicového pomohli s jeho konzumáciou. ;)
A to je príbeh o tom, ako vznikol môj signature koláč, ktorý ma raz nenormálne preslávi! :D
Teraz mi dovoľte ozrejmiť, prečo som sa rozhodla zverejniť tento článok a recept:
1. Ja viem, že recept na toto tekvicové hniezdo už na blogu je, ale toto je jeho upgradnutá, bulletproof verzia!
2. Nakoľko som sa do neho zamilovala a má špeciálne miesto v mojom srdci, je podľa mňa spravodlivé, aby som mu vyhradila samostatný článok. Doteraz bol totiž zahrabaný medzi ďalšími dvoma tekvicovými kamošmi.
3. Keď ma kontaktoval mladý muž z Dr. Oetker a poprosil ma, či by som sa nezapojila do ich malej akcie, kde máme my, bloggeri, upiecť z ich produktov lakotku, ktorou by sme ponúkli hostí na vianočnom večierku, nemohla som odmietnuť. Veď ich produkty aj tak stále používam, len som ešte nikdy nemala potrebu povedať to takto na plnú hubu.
Tak si pozrite vianočnú reklamu na Coca-Colu, zapnite Lásku nebeskú a pripravte sa na prvú tohtoročnú sviatočnú jazdu s Dare to Cook! 

Skontrolujte, či v zásobách máte:

60 + 130 ml plnotučného mlieka
60 ml olivového oleja
1 PL medu
7 g suchého droždia Dr. Oetker
160 ml tekvicového pyré
16 g vanilkového cukru "Bourbon" Dr. Oetker
1 PL trstinového cukru
380 + 70 g hladkej múky 00
1 čl mletého zázvoru
1/2 čl mletého muškátového orieška
1/2 čl perníkového korenia
1 čl soli
1 čl jedlej sódy
1/2 čl kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr. Oetker
75 + 60 + 15 g masla
3 PL tekvicovej marmelády (alebo marhuľového lekváru)
60 g škoricového cukru Dr. Oetker

Ja viem. To je jeden dlhýýý zoznam ingrediencií, ale väčšinu z nich máte určite stále doma alebo sú to rôzne druhy korenia. Začnite tým, že mierne zohrejete 60 ml mlieka s olejom a medom. Vylejte teplú tekutinu do sklenenej alebo keramickej misy a pridajte droždie. Premiešajte a nechajte 10 minút na teplom mieste. Zatiaľ skombinujte 380 g múky so zázvorom, muškátovým orieškom, perníkovým korením a soľou. Keď je droždie už očividne aktívne, pridajte do neho pyré, zvyšok mlieka, vanilkový a trstinový cukor. Mlieko aj pyré by mali byť prinajmenšom izbovej teploty. Nakoniec primiešajte suchú zmes a vytvorte hladké cesto. Misu prikryte potravinárskou fóliou a odložte na teplé miesto. Môj tip - cesto strkám do vypnutej rúry. V tej mojej sa mu ozaj páči, pretože je po hodinke a pol vždy pekne nakysnuté a vláčne. Vtedy je čas pridať zostávajúcu múky, do ktorej zapracujete jedlú sódu a kypriaci prášok. Mieste cesto dovtedy, kým sa úplne nespojí a šupnite ho na ďalšiu pol hoďku do tepla. Kým cesto rastie, vyberte maslo, rozdeľte ho na jednotlivé gramáže a nechajte na kuchynskej linke, nech pomaly zmäkne (alebo si na poslednú chvíľu pomôžte mikrovlnkou). Jazda pokračuje! Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte ho na cca 1 cm hrúbku, starostlivo ho ponatierajte zmäknutým maslom (75 g) a poskladajte ako pri robení lístkového cesta. Znovu vyvaľkajte, poskladajte a vyvaľkajte. Blahoželám! Práve ste vyrobili svoje prvé tekvicové lístkové cesto! Strčte ho na pol hodinu do chladničky. Už sme kvasili, dvakrát miesili, vaľkali, natierali maslom, skladali, znovu vaľkali a chladili... V tomto momente si už asi hovoríte, "Seriem na to, zjem to cesto surové!", ale ak mi dáte ešte 45 minút, zažijete kulinársky orgazmus. ;) Naposledy rozvaľkajte to cestisko, natrite ho 60 g zmäknutého masla, tekvicovou marmeládou (alebo marhuľovou), posypte škoricovým cukrom, nakrájajte na 3 cm hrubé pásiky a rolujte. Rolujte ako o život.  Nezabudnite, že vaša tekvicovo-škoricová rolka by mala byť minimálne o 2 cm menšia, ako forma, v ktorej sa bude piecť. Mne z tejto dávky vyjde 1 obrie osie hniezdo na jenskú misu s priemerom 23 cm + 10 - 12 kusov mini osích hniezd do mafinovej formy. Nakoniec do tej medzierky medzi osím hniezdom a stenou zapekacej misy nastrkajte kúsočky zostávajúceho masla, aby sa vám cesto neprilepilo. A teraz, TERAZ konečne môžete dať to dielo do rúry. Tá by mala byť predhriata na 170 °C a hniezdočko si v nej pobudne 30 - 40 minút. Po asi 20 minútach môžete teplotu znížiť na 150 °C a sledovať, či sa koláč zvrchu nepripeká. Vtedy si pomôžte alobalovým klobúkom. Po dopečení nechajte osie hniedzo mierne vychladnúť.





Keďže ideme koláč ponúkať hosťom, bolo by načim trochu ho ešte prikrášliť. My sme si obľúbili hneď dve "polevy". Jedna super rýchla a svieža je 300 g gréckeho jogurtu vyšľahaného s dužinou z jedného vanilkového struku Dr. Oetker, 1 PL medu a asi 50 ml plnotučného mlieka. Druhá je viac nóbl a podľa mňa je ako stvorená na vianočný večierok - karamelový puding. V podstate uvaríte prémiový karamelový puding od Dr. Oetkera, len miesto 500 ml mlieka použijete 750 ml a ešte horúcim pudingom polejete trojuholníčky osieho hniezda. 



Chápem, že toto nie je koláč pre začiatočníkov. A tiež uznávam, že je s ním neskutočná babračka. Ale keď si to tak vezmete, tak so samotným cestom pracujete minimálne. Väčšinu času je len niekde položené a hľadí si svoje. Ale čo vám bude vysvetľovať, veď ma poznáte - som bláznivá, premotivovaná aktivistka. Na druhej strane, keď už má prísť ku mne návšteva na vianočné mecheche, tak ju chcem počastovať niečim spešl. Verte mi, ak si doma jedno takéto osie hniezdo spravíte, zamilujete si ho natoľko, že vám ani tá zdĺhavosť receptu vadiť nebude. A ak ním ponúknete ešte aj priateľov, tak budete párty stár aj bez toho, aby ste s 1,5° tancovali na stole lambádu. ;)





P.S. Áno, tento post bol sponzorovaný značkou Dr. Oetker. Veď keď sa pôjdete pokutrať do vlastných zásuviek a poličiek, tak zistíte, že minimálne nejaký ten puding od nich máte doma aj vy! Tak nebuďte fajnoty! ;)

Nezabudnite sa zapojiť o GIVEAWAY!!!

3 komentáre

  1. Neviem,či ešte má zmysel okomentovať tento skvelý výtvor mojou osobou. Nie preto, že by to nemalo význam, ale neviem, či ešte nájdem v šedej mozgovej kôre nejaké superlatívy na jeho chválu. Komentovala som ho snáď všade a nechcem s tým liezť na nervy. Ale pre tých, ktorí ešte žiadny nečítali: takže:Miškine, jemné, nevtieravé, chrumkavé, voňavé, zdravé, jedinečné, s polevou i bez, teplé i za studena, na piatok i na sviatok, také sú tie obrie osie hniezda. Teším sa na nové variácie Miška. Určite by aj tie osy, čo v lete lietali okolo chceli mať taký skvelý príbytok - ale majú smolu, nie je na prenájom, len na zjedenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj,

    ako vlastne vyzera tekvicove pyre? este som o tom nepocula.. da sa to niecim nahradit? (v pripade, ze by som to tu v UK nevedela zohnat)

    dakujem

    katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Katka. Myslím, že pumpkin puree predávajú v UK v konzerve. Pohľadala by som tam. A ak nenájdete, stačí kúpiť butternut squash (tekvicu na pečenie), rozkrojiť ju na polovicu, upiecť ju, výškrabať dužinu a rozmixovať na hladké pyré. Hádam som pomohla. :)

      Odstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS