"Nafúkance" s kávovým karamelom

12.11.14

Už som sa skoro na dnešný recept vyprdla... Pokazená zrkadlovka ma vytáča do nepríčetnosti. Ale je streda a ja v stredu VŽDY pridávam článok a tak som pekne trpezlivo fotila a fotila a z tých 387 záberov vybrala týchto 6 ako-tak zaostrených. A vraj tvrdohlavosť je škaredá vlastnosť... :D


A čo to pre vás vlastne mám? Popovers. Alebo takzvané "vyskočky". Liate cesto totiž pri pečení akoby vyskočilo z mafinovej formy a vzniknú nafúknuté obláčiky. Z jednej dávky pripravíte presne 12 "nafúkancov". Čaro tohto dezert spočíva v tom, že z úplne najzákladnejšieho cesta vznikne dosť efektná malá maškrta. 

Doma určite máte:
3 vajcia
310 ml plnotučného mlieka
170 g hladkej múky
20 g rozpusteného masla
štipku soli

V mixéri šľahajte vajcia s mliekom, kým nebudú napenené. Pridajte rozpustené maslo a múku zmiešanú so soľou. Rozmixujte na hladké cesto. Rúru vyhrejte na 230 °C. Do horúcej rúry dajte na 5 minút zohriať mafinovú formu. Rozpálenú formu vymastite maslom a do 3/4 každého "pohárika" nalejte cesto. Vráťte formu do rúry a pečte 20 minút. Po 20 minútach znížte teplotu v rúre na 180 °C a pečte ďalších 15-20 minút do zlato-hneda. Počas pečenia v žiadnom prípade neotvárajte rúru!!! Ako sa vaše vyskočky nafúkli, tak by hneď a zaraz aj spľasli. Až po úplnom dopečení môžete formu z rúry vybrať, vyslobodiť nafúkance z ich pohárikov a nechať pár minút chladnúť na mriežke. 



Ak robíte popovery len pre seba, môžete ich celé potrieť rozpusteným maslom a vyváľať v škoricovo cukre. Ja si však myslím, že tento dezert je skvelý najmä pre sviatočné rodinné kávičky (ktorých bude s blížiacimi sa Vianocami stále viac a viac). Preto som pre vás vymyslela kávovú karamelovú polevu. Stačí ak do menšieho kastrólika dáte variť 150 ml silného espressa s 200 g cukru. Za stáleho miešania privediete k varu a potom necháte na miernom ohni vrieť 5-7 minút. Do vriaceho kávového sirupu prihoďte 1 PL masla (cca 15 g) a keď sa maslo rozpustí, nalejte do zmesy 100 ml 33% smotany na šľahanie. Poriadne pomiešajte a nechajte ešte 2 minútky prevrieť. 
Horúce popovery posypte práškovým cukrom a servírujte so štedrou zálievkou kávovo-karamelového sirupu. 


Keďže sme všetci kamoši, tak vám prezradím ešte pár trikov. 
1. Ak máte teplovzdušnú rúru, pri tomto vypekaní ventilátor nezapínajte. Osvedčilo sa mi, že horný a dolný ohrev zabezpečia naj výsledok. 
2. Tesne predtým, ako cesto nalejete do formy, ešte ho poslednýkrát premixujte. Chcete, aby bolo pekne našľahané a spenené. 
3. Niektorým expertom sa bude možno zdať, že 20 minút pri 230 °C je dosť veľa, ale verte mi, tá horúca rúra zabezpečí, že vo vnútri vašich obláčikov sa vytvorí bublina. A tých dodatočných 20 minút pri 180 °C, tomu sa hovorí "sušenie": Vďaka nemu bude kôrka chrumkavá a vnútro jemné a vláčne. Systém proste neoklamete, takže si tých 40 minút počkajte. A ešte raz prízvukujem, NEOTVÁRAJTE rúru počas pečenia! Za odmenu si potom môžete vychutnať lahodný chrumkavý dezert.
4. Na prípravu sirupu môžete použiť akýkoľvek cukor. Napríklad ten môj je z trstinového nerafinovaného cukru. Naveľa by mohol fungovať aj med, alebo agávový sirup, ale tie by zabili chuť kávy.
5. Horúci kávový karamel miešajte drevenou varechou. Vlastne, akýkoľvek karamel by sa mal miešať drevenou varechou. ;)


2 komentáre

  1. Ja už nenachádzam vhodné slová, ktorými by som opísala túto jedinečnú pochúťku. Kávový karamel pri zohrievaní v mikrovlnke trošku vytiekol z mištičky, ale zostalo ho ešte dosť na ochutnanie. Sladký, skvelý, karamelovo-kávový dezert, mi dodal toľko energie, že túto nočnú zvládnem bez mihnutia oka. Bol skvelý.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak toto je ten blog Miškin, o ktorom Klaudia tolko básni... rada spoznávam

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS