Slovensko to nie je len bryndza a zemiaky

17.12.14

Do tretice všetko dobré! Tak by sa dal nazvať tento článok. Začalo sa to receptom na tradičný hrušovský mrváň, pokračovalo to klasickou slovenskou kyslou fazuľou a dnes si povieme niečo o mojej najobľúbenejšej národnej dvojke - víno + syr. Nie, toto nie je moje priznanie, že v skutočnosti som Francúzka. Pravda je taká, že bryndza a všadeprítomné zemiaky zatieňujú gurmánske bohatstvo, ktorým naša krajina disponuje.  Veď kto okrem Slovákov sa môže pochváliť, že strávil večer pri oštiepkoch a korbáčikoch, zapíjal ich lahodným Devínom a do toho mu hrala nejaká fajn dedinská cimbalovka?


Zatiaľ, čo tisíce litrov mlieka putujú každý deň do obrovských syrární (najmä na výrobu 30% eidamu...), na malých farmách sa snažia zachovať staré dobré zvyky a postupy. Dodnes si pamätám, ako sme so starkou vždy ráno dojili naši kravu Malinu a starká ma zaúčala so čarov výroby syra. A veru, pre mňa to vtedy boli čary! Ako sa len z takého sladučkého mliečka mohol za pár dní stať kyslastý, dierkovaný syr, čo tak vŕzgal pod zubami? Našťastie ešte stále sú na Slovensku ľudia, ktorí vedia, že tieto čary by mali prežiť aj v dnešnej modernej dobe. Jeden špeciálny kúsok sa podaril kúzelníkom z Kozieho Vŕška. Ešte pred časom sme pri slovách "zrejúci syr" museli v mysli cestovať napríklad do Francúzska. Dnes sa už vďaka Koziemu vŕšku hrdíme vlastným zrejúcim syrom.



Vo svete nás síce preslávili najmä týmto zrejúcimi kozím syrom, v ich ponuke ale nájdete tiež klasický oštiepok, parenicu, syrové korbáče, maslo, či jogurty.

Napriek tomu, že je syrársky fach sústredený hlavne na sever Slovenska, aj u nás doma, v Honte, máme nejedného farmára, ktorý vyrába klasické slovenské syry. Hneď vo vedľajšej dedine, v Dolných Plachtinciach, máme farmu Baránek a tá tiež stavila na kozy! Teda aspoň v prípade ich zrejúcich syrov - plachtinského zlata. Okrem kôz chovajú aj kravy a ovce, nájdete u nich čerstvé, aj údené syry a ich korbáčiky sú dodnes vyrábané tradičným spôsobom a pletené ručne!


 Už asi viete, že práve parenica a korbáčiky sú mojím najobľúbenejším syrom! Parenica má dokonca už aj ochrannú známku, ako náš, tradičný slovenský syr a raz som sa niekde dočítala, že ju niektorí odborníci považujú za jeden z vrcholov syrárskeho umenia. Hovorím o ozajstnej parenici, tej, čo je z ovčieho mlieka a tvarom pripomína točenú hebkú stužku. Polomäkký, nezrejúci syr sa vyrába z ovčej hrudky. Tá sa v horúcom slanom vodnom kúpeli "topí" a žmýka dovtedy, kým sa nezačne naťahovať. Potom sa z horúcej vody preťahuje do studenej a roluje do kolieska, až nakoniec vyzerá ako koberec Filmárika a Filmičky. :) Tradičná parenica sa vyrábala na salašoch. Niečo sa zjedlo hneď, niečo sa vyúdilo a nechalo na neskôr. Dnes sa už rôzne ochucujú, ale najlepšia je aj tak tá klasická, obyčajná, trochu zaúdená, z ktorej sme si ako decká trhali nite a pretekali sa, koho niť je najdlhšia. Dnes výroba pravej parenice prežíva hlavne vďaka menším producentom, ako je napríklad Kozí Vŕšok, alebo farma Baránek.

Rovnako, ako na domácu výrobu syra, som bola zvyknutá aj na každoročnú oberačku hrozna. Starká vždy narobila pampúšky s lekvárom, hodila do košiara domácu klobásku, starký nás odviezol na traktore do vinice a všetci sme pomáhali. Niekedy bola zima a nám krehli prsty, inokedy nám na kopcoch posiatych lánmi viniča jesenné slniečko opálilo nos. Pestovanie hrozna je ďalšou významnou devízou našej krajiny. Aspoň v oblasti, kde som strávila celý svoj život. Od hranice s Moravou, cez Podunajskú nížinu až po Ipeľskú kotlinu sú roztrúsené veľké, ale aj malé vinárstva.





Vo všeobecnosti sa u nás darí takmer všetkým odrodám vínnej révy. Môžete ochutnať slovenské Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Gris, Cabernet, či Pinot Noir. Zatiaľ čo na západe sa dorába hlavne suchšie víno s vyšším obsahom kyselín, smerom na juh sa kyselinky vytrácajú a v hrozne sa kumuluje cukor. Aj keď je charakter svetových odrôd nepochybne dotváraný prostredím a podmienkami, v ktorých sa pestujú, sústreďme sa na naše vlastné slovenské víno.

Takmer 50 ročná snaha Ing. Dorotky Pospíšilovej PhD. vyšľachtiť novú odrodu vyvrcholila v roku 1997. Vtedy boli v Pezinku certifikované slovenské odrody Devín a Dunaj. 

Biely Devín je víno sýto-žltej farby s typickou tramínovou arómou pripomínajúcou rozkvitnuté kvety ruží, ktorú však pretína ovocná chuť so sviežou kyselinou. Skvele sa kombinuje práve so slovenskými čerstvými syrmi, ako napríklad kozia alebo kravská hrudka. Kyselinkou vína dokonale dotvoríte smotanovú chuť syra.
Červený Dunaj je víno rubínovo-červenej farby. Na jednej strane vonia ako lesné ovocie, na strane druhej vás chuť prekvapí svojou komplexnosťou. Po mnohých vrstvách a odtienkoch nakoniec zacítite dochuť čokolády. Odporúča sa podávať k tmavému mäsu. Nesmie chýbať na žiadnej správnej poľovačke, ktoré majú na Slovensku tiež hlboké korene. 
Obom odrodám prospieva slniečko, preto ich možno nájsť najmä vo vinohradoch v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a na južných svahoch Podunajskej nížiny. 

My Slováci sme strašne súťaživí a tak ako od našich športovcov, aj od vín očakávame medaily. Napríklad víno Devín z malého vinárstva pána Rarigu sa dostalo do Národného Salóna slovenských vín a Dunaj pána Nichtu sa pýši nálepkou Víno Roka 2014.

Na základe veľkého úspechu našich slovenských odrôd sa onedlho k Dunaju pripoja tri modré prítoky - Hron, Váh a Nitra. 

V roku 2015 sa v Miláne bude konať EXPO zamerané najmä na výživu ľudstva, budúcnosť stravovania a tomu, ako by si každý región i krajina zachovali svoju tvár a tradície. Keby som sama mala prezentovať Slovensko na EXPO 2015, určite by v mojej ponuke nechýbali národné syry a fľaša kvalitného slovenského vína. 
Dvaja z vás sa na EXPO môžu ísť sami pozrieť. Stačí sa zapojiť do súťaže That´s Eat organizovanej VÚB bankou, ktorá sa s inými bankami v skupine Intesa Sanpaolo Group venuje téme EXPO 2015 v Miláne. Stačí hlasovať za vaše najobľúbenejšie slovenské jedlo a dvaja z vás potom zadarmo strávia pár letných dní v Miláne!

Zdroje fotiek: pivnicka.pravda.sk / kozivrsok.sk / farma-baranek.eu

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS