DS - Bleskový makový vrkoč

18.2.15

Streda. Slniečko. Láskovník prišiel domov nečakane skoro. Skrátka skvelý deň! Tak prečo mu nedať sladučkú makovú bodku?


Na Popolcovú stredu (ako aj na iné veľké kresťanské sviatky) myslím najviac na moju hrušovskú starkú. Ona je hlavnou nositeľkou viery v našej Hrušovskej fajte. Ako deti sme s ňou chodievali do kostola a ona nám po omši z kabelky rozdávala žuvačky Pedro s tetovačkami. Okrem neutíchajúcej viery starkú charakterizuje ešte nespočetné množstvo obžerských jedál. Pod pojmom "obžerských" cháp dobroty, ktoré tlačíš do hlavy, aj keď už nie je fyzicky možné zjesť viac. A medzi ne patrí aj jej maková štrúdľa. Ach, keď starká otvorí dvierka na piecke a vytiahne plech s jej štrúdľami, chce sa mi od radosti plakať. Budem musieť zavinúť ešte kilometre cesta a pomlieť kilá maku, kým dosiahnem jej level (ak vôbec). Ale dovtedy sa uspokojím aj s malým podvodom v podobe tohoto makového vrkoča. 

Pripravte si:

1 chladené lístkové cesto
200 g maku
250 ml plnotučného mlieka
50 g masla
2 PL trstinového cukru
kôru z pomaranča
1 hrsť sušených višní
Mandle na posypanie

Do menšej rajničky dajte mlieko, maslo, cukor a kôru z pomaranča. Ohrievajte na miernej teplote, kým sa všetko rozpustí a spojí. Pridajte pomletý mak, miešajte a varte, kým mak nevsiahne všetko mlieko. Ochutnajte a ak sa vám mak zdá málo sladký, pridajte cukor, alebo med (med dodá maku novú,  prekvapivú chuťovú dimenziu ;)). Do ešte teplej makovej plnky zamiešajte višne. Cesto je v tomto prípade najväčšia skratka. Ja kupujem chladené, zrolované na papieri na pečenie. Takže všetko čo treba spraviť je rozbaliť ho, spraviť po oboch stranách dlhé zárezy, takže cesto bude vyzerať ako obojstranný hrebeň. Do stredu dajte plnku a narezané kraje striedavo prekladajte. Vznikne krásna ilúzia pleteného vrkoča. Ak sú moje inštrukcie nedostatočné, čo určite sú, tak TU je ilustračný obrázok.
Pripravený vrkoč preložte aj s papierom na plech, potrite ho žĺtkom vymiešaným s vodou, posypte cukrom a mandlami a zvyšok už za vás odkrúti rúra. 20 minút pri 175 °C a dielo je dokonané. 
Krásny, ružovo-hnedý pletenec nechajte pol hodinku vychladnúť, posype práškovým cukrom a môžete koštovať.



Ako vidíte, moja pažravá duša zatúžila ešte po smotane a mede, ale aj bez nich je tento makový krásavec úúúžasný. Sľubujem!

3 komentáre

  1. dala by som sii :) prosím ťa ake lístkové cesto kupuješ? Ja mám pocit, že to čo kupujem ja, sa rozpadne čo len nožík vidí v diaľke a celé je to potom ťažko jediteľné :-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj :) Ja kupujem väčšinou v LIDL, lebo ho máme hneď pri dome. Skús, mne sa nikdy nedrolilo. :)

      Odstrániť
  2. Ach to moje šťastie! Šťastie v tom, že sme s manželom stvorili láskovníka, že si našiel Mišku, či ona jeho, že sú neskutočne zaľúbení a že Miška vie tak skvele piecť a vždy myslí aj na mňa. Prvý hlod do chrumkavého obalu hneď prezradil, že bol pečený s láskou. O makovej plnke možno povedať len toľko, že jej bolo dostatočne veľa na vychutnanie celého koláčika a višne, ktoré sa mi sem-tam dostali na mlsné chuťové poháriky môjho jazyka túto skvelú štvorkombináciu s mandľami úžasne dopĺňali. A keďže vzorky bolo dosť veľa, vzala som aj do práce a ponúkla aj môjho šéfa.
    PS: krásny článok Miška, opäť spomienka na tradície. A myslím si, že už teraz si v rovnakom leveli s tvojou starkou a mamkou.
    Prepáčte: zase som sa nejak rozpísala....

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS