Maková torta s višňami

6.4.15

Na Veľkú Noc sa u nás vždy pečie o sto-šesto. Tento rok sme sa rozhodli trochu zarebelovať a máme len 4 druhy sladkých koláčov a slané pagáče. Sestre som láskyplne spravila špeci bezlepkovú tortu a vraj je fantastičná, tak nech sa páči - recept. ;)

Anička mi už dlho touto tortou pílila uši. To je tak, keď sa to všade na internete hemží podobnými makovo-višňnovými dezertami. Samozrejme, ja som zase musela experimentovať a vniesť do toho trochu môjho maslového, pocukrovaného srdiečka. :) U nás mak môžeme všetci, tvaroh tiež, už len tie višne bolo treba nejak rozumne dochutiť. :D 

Na korpus si pripravte:
125 g masla
150 g trstinového cukru
250 g pomletého maku
6 vajec
50 g práškového cukru
1 + 1/2 PL ovsenej múky

Rúru si vyhrejte na 180°C. Poriadne vymastite kruhovú formu (26 cm) a na jej dno dajte papier na pečenie. Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky. Zmäknuté maslo šľahajte s trstinovým cukrom, kým z nich nevznikne ľahšia, napenená hmota (4-5 minút), pridajte mak sparený horúcim mliekom a nakoniec 6 žĺtkov. Z bielkov a práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh. Ja vždy pridám aj za jednu lyžicu citrónovej šťavy. Šľahajte, až bude sneh úplne tuhý a pekne lesklý a potom do neho pridajte múku. Sneh opatrne, po častiach vmiešajte do makovej zmesi. Vycapnite všetko do formy, párkrát s ňou tresnite o linku, aby sa vyrovnal povrch a zverte rúre na 35-40 minút. Po 30 minútach skúste do stredu piškóty pichnúť špajdľu. Ak ju vytiahnete čistú, piškóta je hotová, ak sa na ňu ešte lepí cesto, pokračujte v pečení. Dopečený makový základ našej torty vyberte, nechajte aspoň 10 minút chladnúť vo forme, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Neskôr ju prekrojíte na polovicu a naplníte. ;)

Aby ste nejedli holý, suchý korpus, nachystajte aj:
650 g višňového kompótu
50 ml Umu
kôru z jedného pomaranča
500 g jemného tvarohu
200 g kyslej smotany (16%)
50 g vanilkového cukru
kôru z polky citróna

Kompót aj so šťavou dajte do menšieho hrnca, prihoďte pomarančovú kôru, Um a zohrievajte na strednej teplote. Za stáleho miešania vtrepte do horúceho sirupu Zlatý Klas a miešajte, kým zmes nezhustne. Odložte na chladné miesto a nechajte takmer úplne vychladnúť. Sem tak "kompótový puding" premiešajte. ;) Tvaroh, smotanu, cukor a kôru vyšľahajte a kým budú korpus a puding studené, strčte túto plnku do chladničky. 
Už vám neostáva nič, len na jednu časť piškóty rozotrieť polovicu pudingu ( ten by mal byť ešte "letný", aby sa pekne vpil do piškóty), nasleduje vrstva tvarohového krému, na to druhá polovica korpusu, znovu puding a zvyšok krému. 
Torta je mega jednoduchá a aj máte radi mak v kombinácii so sviežosťou tvarohu a nevtieravou sladkosťou ovocia, odporúčam vyskúšať ;) 






7 komentárov

  1. makovú tortu s višňami som už doma robila a zjedla sa na posedenie:)
    určite vyskúšam aj tento recept s ovsenou múkou - mňamky :)

    želám pekný deň

    Linda z lapkindressbox.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Torta vyzera luxusne, chystam sa ju vyskusat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Síce opozdene, ale predsa okomentujem aj túto kráľovnú. Poviete si mak, veď od toho sa spí - ale nie v tejto kombinácii. Piškóta nadýchaná ako jemný páperový vankúšik mohla prijať na audienciu len to najlepšie. Lahodný tvarohový krém s jemným pudingom s chuťou lahodných višní, jemne líznutý alkoholom dodá tejto parádnici kráľovskú korunu. Prosto chute, ktoré sa navzájom dopĺňajú a chceli by ste, aby táto krásavica bola len a len Vaša. Posledný kúsok, ktorý zostal v chladničke, som si vzala do práce a to bola fakt nabíjačka energie. Skvelý recept, nádherné fotky a chutný reálny výtvor Miška.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzera fantasticky, chcem dnes upiect. Aky tvaroh je na toto najlepsie pouzit..zrejme uplne kremovy,vsak?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň. Ja používam plnotučný jemný tvaroh - čiže áno, taký ten úplne krémový. Dokonca sa pokojne môže nahradiť napríklad mascarpone. :) Budem rada, ak mi potom na mail pošlete fotku výsledku. A dobrú chuť! ;)

      Odstrániť
  5. Dakujem za odpoved. Este sa chcem spytat na ten spareny mak. Mam s nim skusenost len ako plnka do strudle a nie do cesta. Akym mnozstvom mlieka ho mam sparit?Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mlieka treba len toľko, aby bol všetkom mak nasiaknutý. Netreba, aby v mlieku plával, ale ani aby ste pri dôkladnom premiešaní nikde nenašli suché - sypké miesta. Ja to robím odo oka, ale ak potrebujete nejakú mierku, tak skúste približne 2 dcl. Za máličko. Som rada, že sa nehanbíte opýtať.

      Odstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS