DS - Jahodová torta (skoro podľa Dity P.)

25.3.15

Bez mučenia priznávam, že som s touto dezertnou stredou trochu podvádzala. Piekla som v sobotu, na rýchlo a hlavne chápte, že keď človek celý deň v práci pečie, dvakrát si rozmyslí, či doma zapne rúru. :D Ale pre vás som sa prekonala a tak si teraz spolu pofoodporníme na jahodovej torte ;)


Keďže sme boli pozvaní na oslavu jedného mladého (teraz už oficiálne) muža, nemohla som prísť bez torty. Siahla som po Kuchárke Dity P. a tam som ju našla. Jednoduchá, krásna a hlavne jahodová. Takú si totiž mladý pán vyžiadal. Samozrejme, že som niečo v zásobách nemala, iné som zase pridala, takže v podstate to nakoniec bola tak trochu iná torta, ale aj tak chutila :)

Bude chutiť aj vám, ak si prichystáte:
Na tri piškóty (priemer 26cm)
3x 175 g hladkej múky
3x 1 1/2 čl prášku do pečiva
3x 175 g cukru
3x 175 g zmäknutého masla
3x 3 vajcia

Jednoducho skombinujte múku s práškom do pečiva, potom pridajte cukor, maslo a vajcia a vyšľahajte na hladké cesto. Aspoň taký je postup podľa Dity. Ja robievam maslovú piškótu naopak - najprv vyšľahám maslo s cukrom do biela, potom pridám vajcia a úplne nakoniec vmiešam múku.Tak či tak, pri takýchto tortových korpusoch dávajte hlavne pozor na dobu šľahania. Miešajte len tak dlho, aby sa ingrediencie poriadne spojili. Ak to prešvihnete, bude piškóta dosť hutná a suchšia. Vymastite tortovú formu, na dno dajte papier na pečenie a cesto rovnomerne roztrite vo forme. Pečte na 180°C 20 minút. Ja mám formu len jednu, takže som celý tento zábavný program dala 3krát a upečené piškóty nechala úplne vychladnúť.

Na krém padne:

500 ml 33% smotany na šľahanie
4 PL práškového cukru
400 ml 18% kyslej smotany
Kôra z jedného citróna

Smotanu (poriadne vychladenú) so Smeta-Fixom šľahajte na stredných otáčkach. Po asi 2 minútach pridajte cukor, zvýšte otáčky (poriadne tomu vytnite, ako sa hovorí u nás) a vyšľahajte úplne tuhú, pretuhú hmotu. Prihoďte citrónovú kôru a postupne po lyžičkách vmiešajte smotanu. Plnku odložte aspoň na hodinku do chladničky a keď sú korpusy vychladnuté a krém odležaný a stuhnutý, je čas spraviť konečne tú tortu! Vrchy 2 korpusov som zrezala. Prvý som potrela zohriatym domácim ríbezľovým lekvárom, nechala ho vychladnúť (asi tri minútky), pridala vrstvu krému, nakrájané jahody a druhý korpus. Znovu lekvár, krém, jahody a nakoniec nezrezaný korpus, lekvár a jahody. Spotrebovala som 300 ml pohár lekváru a asi 600 g jahôd (veď len tú ikebanu na vrchu tvorí 300 g jahôd). Osobne si myslím, že piškóty boli dosť vysoké, takže som z nich mohla pokojne spraviť aj 6vrstvovú tortisko, ale na to som nemala už čas a ani chuť. Má to byť predsa rýchlovka! A to aj bola. Na tortu... A veeeľmi chutila a to je pre mňa hlavné! Tak vy nečakajte na narodeniny, spravte si tortu len tak.Veď nemusíte robiť tri poschodia, stačí jedno, hlavne si doprajte!







Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS