Prvý rok Dértukúkovania!

14.5.15

Tak a je to tu. Moje malé, šťavnaté, niekedy sladké, inokedy zase pálivé dieťa má dnes rok! A ako správna starostlivá matka som svojmu miminu pripravila ľahučkú, zdravučkú, vôbec nie sladkú, fit tortičku! HA HA HA! Isto nie! :D


Kto ma pozná a prežil ten rok s nami vie, že podľa mňa je torta proste TORTA. Žiadne podvádzanie s margarínom, ale poriadne maslo, poctivá múková piškóta a nezaobíde sa to ani bez cukru.

Ale ešte predtým, ako sa vrhneme na sladké, mám tu niekoľko čísel:
  • 127 uverejnených článkov
  • 116 receptov
  • Zoznámila som vás s vyše 50timi kolegovcami food blogermi a ich krásnymi internetovými deťúrencami.
  • Mala som tú česť objaviť sa s blogom v dvoch časopisoch -  EMMA a F.O.O.D..
  • Utŕžila som 17 popálenín a 4 rezné rany
  • Minula 63 metrov papiera na pečenie
  • Pribrala 7 kíl
  • Dostala len 3!!! negatívne ohlasy na blog (alebo konkrétne moju osobu), ale zato desiatky povzbudivých komentárov od nenapraviteľných maškrtníkov!
Za 365 dní som vďaka blogu otestovala, vylepšila a znovuzrodila kopu jedál. Ponúkla som vám rodinného miláčika - mrváň, dali sme si spolu brunch, oslavovali narodeniny mojej mamičky pečených citrónovým kuriatkom, preskúmali spolu kulinársku Bratislavu, aj Budapešť, zasúťažili ste si o kopu rozkošných blbostí, ktoré robia život nezmyselne krajším...
 Asi by sa odo mňa očakávalo, že napíšem niečo inšpiratívne, oslavné, slzy-do.očí-tisnúce, ale pravda je taká, že aj po roku stále myslím na tento blog rovnako, ako keď som ho zakladala. Just Dare to Cook nedefinuje kým som. Naopak, ja udávam charakter tomuto gastronomickému miš-mašu. Preto som rada, že sa nájde parta podobne vyšinutých lahodníkov, ktorí sa so mnou radi zasmejú a ešte aj doma niečo uvaria podľa môjho receptu. O to predsa ide, treba sa len odvážiť. A ja som rada, že som sa 14.5.2014 odvážila! :)

Dosť bolo sentimentu, poďme si upiecť tortu!


Na vanilkový korpus si pripravte:
200 g hladkej múky
100 g celozrnnej ovsenej múky
200 g cukru
50 g trstinového cukru
350 ml cmaru / acidofilného mlieka
Vanilkový struk
1 vajce
100 g jablkového pyré
170 g masla

Nemala by som to priznať, ale vy to predsa nikomu nevyžalujete - ovsenú múky a pyré som použila len preto, že korpusy som piekla večer o pol deviatej a až vtedy som zistila, že mi doma chýba hladká múka a ostalo mi už len jedno vajce. Taká som ja neporiadna gazdiná. Ale nakoniec je to poučenie pre vás - naučte sa v kuchyni experimentovať. Pečenie nie je exaktná veda. ;) 
Takže, rozpustite maslo a nechajte ho niekde bokom pomaly vychladnúť na izbovú teplotu. Zatiaľ skombinujte múky, kypriaci prášok a všetok cukor vo veľkej mise. Ja som už zo zvyku pridala aj čajovú lyžičku soli, ale ak sa vám to prieči, vy ju pridať nemusíte. V inej mise zmiešajte cmar, dužinu z vanilkového struku, vajce a pyré. Vylejte mokrú zmes do suchej a zľahka premiešajte. Teraz pridajte vychladnuté rozpustené maslo a vypracujte hladké cesto. Nakoniec už len prisypte farebnú dúhu, cesto naposledy premieste a rozdeľte do dvoch tortových foriem (21 cm). Pečte v rúre predhriatej na 175°C asi 20 minút. Po dopečení nechajte korpusy asi 15 minút odpočinúť, potom ich vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Ak vám môžem poradiť, upečte ich jednoducho večer dopredu, aby ste okolo nich potom nemuseli pochodovať, ako zúrivá šelma, kým vychladnú.

Aj keď je samotná maslová piškóta pre mňa celkom postačujúcim ukojením sladkých mánií, krém je to, čo vás chytí za srdce (a jazyk) a omotá si vás okolo prsta. A pritom stačí, ak doma nájdete:
250 ml plnotučného mlieka
5 PL hladkej múky
230 g masla
100 g cukru
100 g malín

Najprv si zahrajme "Varila m(i)yšička kašičku". V malom hrnci, alebo v malej hlbšej panvici zmiešajte mlieko s múkou a na miernej teplote zohrievajte a stále miešajte. Po asi dvoch minútkach hmota zhustne a ak budete ešte minútu trpezlivo miešať, dosiahnete konzistenciu lepidla a tá je pre náš krém dokonalá. Nie, nie som blázon, neudrel mi všetok ten cukor na mozog a verte mi, nakoniec z toho bude fasácky krém. Len mi dôverujte. Vyškrabte túto kašu na tanier a nechajte úplne vychladnúť. Máte čas akurát na vyšľahanie masla s cukrom. Odporúčam zapriahnuť kuchynský robot s metličkovým nástavcom. Maslo musí byť úplne mäkké, ja svoje vždy nechám cez noc položené len tak na linke. Keď je maslo s cukrom vyšľahané dobiela (3-4 minúty), pridajte mliekovú kašu. Ďalej šľahajte aspoň dve minúty. Krém je hotový, keď je snehobiely, nadýchaný a všetok cukor je rozpustený. Toto je základný krém. Môžete do neho pridať čokoľvek - instantnú kávu, lekvár, rum, či Amaretto, bazový sirup, med, karamel, mak, alebo citrónovú nátierku (lemon curd). Ja som mala v chladničke ešte maliny z víkendovej malinovo-bazovej šarlotky, tak som ich opláchla, šupla do krému a rozšľahala. Krému je dosť na naplnenie a potretie torty s polomerom 21 cm z dvoch korpusov.

A nakoniec skladačka - oba korpusy popichajte špajdľou a potrite teplým mliekom. Na spodný rozotrite štedrú vrstvu krému, na to položte druhý korpus hore nohami (Tak, aby bola rovná spodná časť na vrchu. Tak bude vaša torta pekne rovná.) Obtrite vrch aj strany tenšou ale celistvou vrstvou krému a nechajte zatuhnúť v chladničke. 
Torta je sladká, chuťovo veľmi bohatá a sýta, takže z nej pokojne vyjde 12 - 15 kúskov. Samozrejme podľa toho, akých veľkých jedákov s ňou mienite ponúknuť. ;)


 A keď už máme tie narodky, zasypme svet dúhou! Vyhlasujem narodeninovú GIVEAWAY!!!

Súťažíte o formu na pečenie, veselé servítky, lepiace pásky a slamky, balíček od Dr. Oetkera, pečený čaj Slivka-Rum s medom od Natur Products, prírodné, ručne vyrábané mydlo od meedla.cz, 10€ poukážku od Bonami.sk, ochutený olivový olej vlastného výberu z mojej komôrky a sladké prekvapenie. To všetko len za jednu fotku. Nie vašu, ale vášho pečeného výtvoru. Je mi jedno čo upečiete, hlavne to posypte farebnou ryžou. Takto spolu oslávime narodeniny blogu a vsypeme svetu trochu viac farby a radosti! Svoje fotky s popisom, čo ste vlastne vytvorili, posielajte na mail justdaretocook@gmail.com do 24.5.. Potom zo všetkých vašich dúh vytvorím na FB album a týždeň bude prebiehať verejné hlasovanie. Výhercu vyhlásime v nedeľu 31.5. Tak prajem veľa šťastia a neviem sa dočkať vašich pestrých dobrôt!

1 komentár

  1. Miška, už samotná torta bola pre mňa úžasná mňamka. Hoci som nevedela, čo všetko si do nej dala, korpus ako i plnka boli lahodné a perfektne sa dopĺňali. Keď som si prečítala tieto riadky, tak som oľutovala, že som si ju radšej neodložila na dnešný deň. To len preto, že spojenie mlsania lahodnej výročnej tortičky s čítaním týchto milých slov, ktoré priam prýštia z tvojho K(k)uchárskeho srdiečka a vytvárajú extázu pozitívnej energie by si to jednoducho zaslúžilo. Máš skvelé nápady, ktoré sa snažíš zrealizovať, aj napriek prekážkam, ktoré sa ti sem - tam postavia do cesty, tak ešte raz nech sa ti darí lepšie a lepšie ... Dúfam, že z tej ponúknutej dávky pozitívne energie si načerpá veľa blogerov.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS