DS - Ovocné upside-down koláče

12.8.15

Jeden doluhlavý koláč sme tu už raz mali. Bol hruškový a karamelový a lahodný. Ale predsa len, na bežný deň bol na môj vkus príliš gala. Tak som spolu s Alpro vymyslela tento bezlaktózový rýchlik, ktorý pokojne zvládnete pozbúchať aj po ôsmich hodinách v práci.



Ani som netušila, že používať rastlinné nápoje pri pečení môže byť tak banálne jednoduché. Aj keď my ovsený chutí asi najviac z celej ponuky Alpro, musela som sama pred sebou uznať, že zalievať si raňajšie ovsené vločky ovseným nápojom je už trochu cez čiaru. Preto vďaka koláčovým bohom za tento recept, v ktorom som si mohla vo veľkom a bez výčitiek zmľasnúť skoro na pollitri. 

Čaro tohto koláča je v tom, že je úplne najsuperskejší studený. A to je v ťažkých letných časoch priorita numero uno. Tak už ostáva len sa dopracovať k hotovému koláču, aby sme ho mohli šupnúť do tej chladničky.


Pokutrite sa v zásobách a vytiahnite:

3 PL oleja (alebo masla)
300 - 500 g ovocia (podľa veľkosti formy a druhu ovocia)
citrónovú kôru
250 g hladkej múky (alebo 200 g kukuričnej krupice, pre bezlepkáčov)
50 g mandľovej múky
200 g + 3 PL cukru
štipka soli
3 vajcia
400 ml ovseného nápoja Alpro (alebo mandľového nápoja, pre bezlepkáčov)

Vychytávka č.1 - výber ovocia je na vás. Broskyne, černice, čučoriedky, banány... Práve je slivková sezóna, tak som ich pár zachránila pred škopkou a upiekla z nich koláč. Z tejto dávky my vyjde jeden okrúhli koláč z jenskej misy s priemerom 25 cm a jeden banánový variant do formy na chlebík, lebo u nás majú radšej slivkový a ja ako vyvrheľ mám celý banánový len pre seba. Vy ale pokojne môžete použiť napríklad tortovú formu s priemerom 30 cm a spraviť jeden väčší koláč.

Vychytávka č.2 - Akokoľvek si užívam bezlaktózové pečenie, maslo je predsa len maslo. A tak vám radím, ak vám to zdravie dovolí, použite v nasledujúcich krokoch maslo a nie olej -> Formu vytrite olejom (alebo maslom) a na jej dno vylejte 3 lyžice oleja (alebo rozpusteného masla). Dno potom posypte 2 lyžicami cukru. Ovocie umyte a podľa druhu buď pokrájajte, alebo bez krájania jednoducho poukladajte na dno. Vrstvu ovocia posypte ďalšou lyžicou cukru a citrónovou kôrou. Vo väčšej mise skombinujte múku, mandľovú múku, cukor a soľ. Do suchej zmesi pridajte tri rozšľahané vajcia a ovsený nápoj. Vytvorte hladké cesto a vylejte ho na ovocie do formy. 

Vychytávka č.3 - Buchnite formu s koláčom o pracovnú dosku. Tak sa cesto dostane aj do medzier v ovocí. Koláč pečte 30 - 40 minút v rúre vyhriatej na 170°C. Hotový koláč má byť zvrchu zlatohnedý a zapečený a jadro má byť vláčne a šťavnaté od ovocia. Koláč po dopečení nechajte 15 minút chladnúť, potom uvoľnite okraje (ak sa prilepili), na formu položte tanier hore dnom, otočte celú formu s tanierom a koláč naň vyklopte. Ak máte dobré nervy, vydržíte, kým koláč úplne vychladne, ak nie, proste si odrežte (veď vás nikto nevidí). ;) Ale ako som povedala už na začiatku, úplne najlepší je vytiahnutý z chladničky, takže sa oplatí nechať si kúsok aj na neskôr.








Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS