Domáca pečeňová paštéta

16.1.16

V pravom zmysle názvu tohto blogu som sa dlho predlho odhodlávala, včera som potlačila všetok svoj odpor a vrhla sa na pečienky. Kuracie. Vznikla paštéta. Tá následne bleskovo mizla v útrobách mojich fajnšmekrov. Znovu sa raz potvrdilo, že sa proste stačí odvážiť niečo uvariť. 


Odmala mám problém s pečeňou. Najmä s pachom, ktorý sa šíri domom, keď ju opekáte na panvici. Jedlo je však pre mňa prejav lásky a opatery. A keď ľudia, ktorí ma milujú ako vlastnú túžia po pečeňovom paté, je čas vyhrnúť rukávy, pootvárať všetky okná a dvere, zhrnúť rukávy späť dole, pretože prievan spravil z domu mrazničku a pustiť sa do nepriateľa č. 1. Do boja sa vyzbrojte:

30g masla
3-4 PL olivového oleja
1 veľká červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 kg kuracích pečienok
80-100 ml Brandy
čerstvé mleté korenie, soľ
250 g masla
80 ml 33% smotany na šľahanie

Takto. Recept som si požičala od mojej osobnej kuchynskej bohyne Dity P.. Spravila som len drobné úpravy a jednu výraznú zmenu. Ale k tej sa dostaneme neskôr. 
Najprv pokrájajte pečienky na rovnaké väčšie pásiky. Zbavte sa všetkých malinkých šliach. Odložte stranou. Na panvici zohrejte maslo s olejom. Cibuľku a cesnak očistite a nakrájajte na jemno. Pražte na zmesi oleja a masla, na miernom ohni do zmäknutia. Zvýšte teplotu, pridajte pečienky a sprudka opekajte, kým sa kúsky mäsa nezatiahnu zo všetkých strán. Asi po minúte znížte teplotu, pridajte čerstvo mleté korenie (ja rada používam korenie 4 farieb, alebo biele korenie). A prichádza môj tromf v rukáve - mleté sušené lesné huby domácej výroby! V malom poháriku na poličke tróni vôňa teplého jesenného rána a chuť košíka plného dubákov. Na pečienky som rozsypala poctivú kávovú lyžičku, všetko poriadne premiešala a hneď zaliala brandy. Ak doma žiadny takýto poklad nemáte, stačí namočiť hrsť obyčajných sušených hríbov a tie po zmäknutí pridať k pečienkam a brandy. Varte, kým sa nevyparí všetka tekutina. Ešte horúce pečienky natlačte do mixéra, zasypte kockami mäkkého masla a zalejte šľahačkovou smotanou. Keďže som použila "práškové" huby, vystačila som si s 85 ml smotany, ale ak ste sa rozhodli pre celé sušené huby, budete jej potrebovať viac. Nakoniec soľ. Podľa vašich chutí to môže byť niekde medzi 1 až 2 čajovými lyžičkami. Začnite ale s tou jednou lyžičkou. ;) Stlačte ŠTART a mixujte, mixujte, mixujte. Otvorte, okoštujte, dochuťte soľou, korením, znovu premixujte. Ak vám nevadia malilinké hrudôčky, vaše paté je súce na preliatie do pohárikov. Ak chcete super jemnú paštétu, prepasírujte hmotu cez husté sitko. Nechajte dve hodinky odpočívať na chladnom mieste a môžete sa pustiť do pečeňovej hostiny. 



3 komentáre

  1. Ďakujem za super recept. Brandy čím najlepšie nahradiť? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ho chcete nahradiť kvôli alkoholu, tak o ten sa nemusíte obávať. Alkohol sa vyvarí a ostáva len skvelá chuť. Ale inak sa dá nahradiť trochou vývaru.

      Odstrániť
  2. Ďakujem za super recept. Brandy čím najlepšie nahradiť? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS