Francúzsky toast ala Creme Brulee

7.2.16

French toast. Znie to tak luxusne. Najmä ak podčiarknete, že je na spôsob creme brulee. A viete čo to vlastne je? Chleba vo vajci! :D Len fancy načančaná verzia. 


Nemôžem si pomôcť, ale posledné týždne si užívam francúzsky toast každé voľné ráno. Bohužiaľ (alebo skôr našťastie?), teraz je ich veľmi málo. Je to taký malý rituálik. Človek má pocit, že si doprial niečo výnimočné. A pritom je to tak jednoduchá vec. Ak chcete potešiť nejakého srdcu blízkeho človiečika a zaparkovať mu podnos so sladkými Francúzmi priamo do postele, stačí mať ráno po ruke:

Vianočku/ Dvojfarebnú pletenku/ Ja som dokonca fičala aj na Panettone 
2 veľké vajcia
50 ml smotany na varenie
1 vanilkový struk
štipku soli
maslo

Vajcia, smotanu, cukor, dužinu zo struku a štipku soli spolu vyšľahajte takmer do penista. Pečivo nakrájajte na hrubšie krajce (asi 2 - 2,5 cm). Namočte pečivo do vajec, nechajte aspoň pol minútky vsakovať. Potom krajec otočte na druhú stranu a znovu nechajte postáť vo vajíčkach. Na panvici zatiaľ rozpustite kúsok masla. A teraz finta fň - okrem lahodnej vanilkovej chuti je creme brulle známy aj karamelovou škrupinkou na povrchu. Tú dosiahnete tak, že stranu, ktorou idete krajec položiť na panvicu poriadne posypete cukrom. Ten pri opekaní skarameliuje. Keď je jedna strana opečená do chrumkava, posypte cukrom aj druhú stranu toastu a obráťte ho. Opečené toasty stačí poprášiť cukrom, prihodiť nejaké ovocie, nech sa to aspoň tvári, že je to trochu zdravé a frajerské raňajky sú na svete. 
Ja rada zjemním sladkosť toastov kôpkou smotanového jogurtu. Niekedy si naložím orechy, ovocie, med, škoricu, orechové maslo alebo javorový sirup. Proste čo máme doma a na čo mám chuť. Aj lekvár je fajn, ak ste lenivci ;) Dnes to do finále dotiahlo combo smotana+med+hruška+sekané mandle. K tomu Earl Grey... No čo vám budem hovoriť, ránečko ako lusk!


2 komentáre

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudkovia, ak chcete mať nedeľu sladkú a fantastickú od rána ranečka, tak si rýchlo nájdite takúto Mišku, ktorá Vám voňavé toasty pripraví, naservírujena tanierik a vy potom už len dáte prvé sústo do pusinky, zatvoríte oči a ste v Paríži.
    au revoir a merci Mišička

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS