Kokosová torta s gejzírom lásky od Dr. Oetkera

30.5.16


Ok. Ten názov je mierne povedané klišé, ale ako inak opíšete tortu, na ktorej je veľrybka s gejzírom srdiečok? Nehovoriac o tom, že tortičku som vytvorila ako odpoveď na výzvu od Dr. Oetkera.  Vraj Máj - Lásky čas. Tak som sa trochu vyšantila s ich marcipánovou hmotou a novinkou v arzenále gélových farieb : ružovou a čiernou farbičkou!


Sypem si popol na hlavu. Zase! Mám vážne výpadky na blogu. Ale aby ste mali predstavu, opíšem vám, ako vznikala táto torta. V piatok som si upiekla piškóty, zjedla hrsť liekov a šla spať. V sobotu som tortu naplnila, strčila do chladničky, šla na mini grilovačku poľúbiť moju mini neterku, zjedla hrsť liekov a šla spať. V nedeľu... V nedeľu som tortu obtrela, ozdobila, spravila pár fotiek, zjedla kus torty, hrsť liekov a šla spať. Možno si poviete "Nato, že ju robila tri dni, až taký masterpiece to zase nie je.". Ja nato len toľko, že mne - osobe momentálne permanentne pod vplyvom uvolňovákov, takmer neschopnej chôdze - sa ako masterpiece zdá aj chleba s maslom. :D Ale vy to ako plne funkčný jedinci určite zvládnete lepšie ako ja! Vkladám do vás svoje nádeje. Na začiatok si zapíšte ingrediencie.

Piškóty (3 piškóty, 28 cm)
3 vajcia
250 g cukru
100 ml oleja
350 g polohrubej múky
soľ
150 ml perlivej vody

Kokosový krém
500 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový struk
4 balíky kokosového pudingu 
3 PL trstinového cukru
250 g masla
200 g 16% kyslej smotany 
Lekvár (niečo pikantnejšie - višne, ríbezle)


Krém na obtieranie
300 g kvalitnej bielej čokolády
100 ml 33% smotany na šľahanie


Vydesila som vás? Sorry. Ale niekedy je potrebné vytasiť ťažké zbrane. A v prípade torty to platí dvojnásobne. Ale poteším vás! Piškótu môžete použiť pri akejkoľvek torte, ktorá má vydržať väčšiu záťaž. Čiže je perfektná napríklad na poschodové torty, alebo ak chcete svoje dielo potiahnuť a vyzdobiť marcipánom (alebo fondánom). Krém. Hmmm, tento krém je hladký, nadýchaný, svieži a vďaka maslu tiež skvelý v prípade, ak potrebujete, aby koláč držal tvar. A najlepšie na ňom je, že to funguje s akoukoľvek príchuťou. Hold, recept mi poradila kolegyňa - cukrárka s 10 ročnou praxou - tá má vždy dobré tipy. Krém z bielej čokolády je vlastne cukrárenský trik, ktorý by som vám možno ani nemala prezrádzať. Smola... Už je tam! Čokoláda totiž v chlade krásne zatuhne a tak môžete vytvoriť dokonalé, ostré hrany, presne ako je to práve teraz tak trendy. Ale už dosť žvástov. Ide sa piecť.
Vajcia vyšľahajte s cukrom na veeeľmi svetlú penu. Pridajte olej a 1čl vanilkového extraktu. Znovu šľahajte. Nasleduje múka preosiata s práškom do pečiva a štipkou soli. Vznikne husté cesto. Všetko zachráni deci a pol perlivej vody. Tú vmiešajte do cesta tak jemne, ako sa dá. Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a postupne upečte tri piškóty. Ak ste perfekcionista, ako ja, vedzte, že cesto má cca 900 g, takže ak máte nervy a čas, môžete si ho presne rozvážiť. Je potrebné piecť ho vo vymastenej forme, na dne ktorej je papier na pečenie. Cesto rozotrite rovnomerne až po okraje formy a pečte 10 - 12 minút pri 170 °C. Upečené piškóty prikryte čistou utierkou a nechajte úplne vychladnúť. 
400 ml mlieka, dužinu z vanilkového struku a aj samotný struk ohrievajte na miernej teplote. Do zvyšných 100 ml mlieka vysypte pudingy. Dôkladne premiešajte. Keď mlieko takmer vrie, vylovte z neho vanilkový struk a vlejte do neho mlieko s pudingom. Miešajte, miešajte a uvarte hustýýý puding. Ten nechajte za občasného miešania takmer úplne vychladnúť. Keď je už len trochu vlažný, primiešajte maslo izbovej teploty a vyšľahajte hladký krém. Nakoniec pridajte smotanu (tiež izbovej teploty) a ešte chvíľu šľahajte. Pripraveným krémom môžete začať plniť piškóty. Mne sa k sladkému kokosu žiadalo niečo ovocné a kyslé a tak som začala vrstvou domáceho višňového želé (díky Macka ;) ). Vzorec znie - piškóta/lekvár/krém/piškóta/lekvár/krém/piškóta/vyplniť všetky medzierky a obtrieť tortu veľmi tenkou vrstvou zvyšného krému/chladnička!!!. Verte mi, chcete dať tortu chladiť! Inak sa vám bude krém šmíkať po tom lahodnom, ale zradnom lekvári a vás z toho bude šľak triafať. 
Čokošku nasekajte na malé kúsky, prilejte smotanu a rozpusťte napríklad aj v mikrovlnke (asi 1 minútu). Keď je rozpustený aj posledný kúsok čokolády, nechajte zmes zatuhnúť v chladničke 30 - 40 minút. Hmotu potom vyšľahajte na bielu jemnú penu. Tá je stvorená na obtieranie tort! Nadýchaná konzistencia je super na vytvorenie jednoliatej rovnomernej vrstvy na vašej torte. Ale zdanie klame! Keď zatuhne, bude pekne držať celý koláč pokope a ak máte v pláne potiahnuť celú tortu marcipánom, zabezpečí hladký výsledný efekt. Ale ja som už nechcela ďalšiu výraznú chuť a tak som marcipán použila už len ako dekoráciu. Spolu s ovocím a kvietkami. Stačila mi tak len jedna kocka marcipánu od Dr. Oetkera. Tú som rozdelila na 3 časti. Jednu som zafarbila trochou ružovej gélovej farby, do druhej som vytlačila zvyšok tuby a vytvorila sýtejšiu ružovú. Tretiu časť som zafarbila čiernou. Musím priznať, že práca v profi cukrárni ma rozmaznáva. Som zvyknutá, že stačí kúsok farby a žiarivá ružová je na svete. Gélové farby od Dr. Oetkera nie sú až také pigmentované. Aspoň ružová nie. Na druhej strane z čiernej stačilo trocha a tmavá sivá bola presne podľa mojich predstáv. Aby ste si nemysleli, že niečo podobné nedokážete aj vy doma, na fotkách môžete vidieť, že srdiečka som vykrajovala obyčajnou formičkou na linecké pečivo a veľrybku som si najprv predkreslila na vyvaľkaný marcipán a potom vzor jednoducho vykrojila malým nožíkom. Nič, čo by nezvládol škôlkár. ;) 

Fuuuu. Tak si to zhrňme. Máme tu recept na univerzálne piškóty a krémy. Otestovali sme novinky od Dr. Oetkera. A k tomu všetkému sme poskladali krásny, jednoduchý, svieži, ale nóbl vyzerajúci koláč. Ja som spokojná! A aj vy budete, ak skúsite aspoň jeden z krémov, alebo použijete pri vašej najbližšej torte krém z bielej čokošky ;) Tak a teraz si konečne môžem dať hrsť liekov a ísť spať. Dovidenia, láskoši!






1 komentár

  1. Tak, práve som dočítala túto nádhernú story o príprave torty. Verte mi, že všetko do poslednej bodky je pravda, či už tu alebo na Miškinej stránke. Šmýkajúce sa piškóty a Miškine komentáre som zažila v priamom prenose. Nájsť miesto v preplnenej chladničke, tŕpnuť pri otvorení dverí, či torta drží pokope, či je všetko stuhnuté a pod., takúto drámu píše Miške sám život a bojové podmienky v mojej kuchyni. Ja by som v jej stave len brala lieky, spala a tak dookola. Torta bola fantastická, svieža a ja som ju s mojou polovičkou zjedla ako malý darček nášho 24 ročného manželstva. Tak verte, že bola upečená, vyzdobená a zjedená s láskou. Veľa zdravíčka Mišička a ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS