V hlavnej úlohe: SÓJA

18.5.14

Nechutí mi mäso. Viem, šokujúce priznanie na  foodblogerku, ktorá sa vo vás snaží vyburcovať vášeň pre varenie a lásku k jedlu. Ale je to tak. Už 4 roky nejem mäso  (Až na niekoľko výnimiek. Keď tá grilovaná klobáska na letnej opekačke vonia vždy TAK krásne...).  Nakoľko som s mäskom vyradila z môjho jedálnička aj jeden z hlavných zdrojov proteínov a bielkovín, snažila som sa nájsť vhodnú  náhradu. A tak som sa pustila do štúdia tajov sóje. Tu sú výsledky môjho "prieskumu":

Po prvé - sója NIE JE náhradou mäsa. Jej obsah, chuť, aj nutričné hodnoty sú na míle vzdialené  od steaku alebo babkiných fašírok. 

Po druhé – o sóji sa už toho toľko popísalo a nahovorilo, že človek nevie čomu má veriť. Ako to však väčšinou býva, pravda je niekde uprostred. Je síce zdrojom širokého spektra vitamínov a minerálov, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín a lecitínu. Na druhej strane, objektívne , až taká “superpotravina“ to zase nie je. Jej malé bôby totiž obsahujú aj takzvané antinutričné faktory. Tie pri nadmernej konzumácii sóje a sójových výrobkov vytvárajú nerovnováhu v metabolizme a blokujú funkciu štítnej žľazy. Navyše 90% produkcie sóje  je geneticky upravovaných a tým pádom sa toto genetické hogo-fogo konzumáciou dostáva aj do nášho organizmu.

A po tretie - z biologického hľadiska patrí sója medzi strukoviny, hneď vedľa fazule, či hrachu. Tým pádom je rovnako ťažko stráviteľná a zaťažuje organizmus.  Najlepší a najbezpečnejší spôsob, ako si na sóji zamlsať, je preto konzumovať výrobky z fermentovaných bôbov, ako napr. syry natto, tempeh alebo pastu miso. Ale keďže my žijeme na Slovensku, kde sa bio obchody, sústrediace sa špeciálne na východnú kuchyňu, rodia ako huby po daždi (cítiš ten sarkazmus v mojom hlase?!), máte dve možnosti :
1. Vyrobiť si ich doma
2. Spraviť si výlet do tých dvoch-troch obchodov, ktoré niekde v BA určite máme
alebo 3. Doplnková možnosť – Vykašlať sa na to. Keď si bez toho syra, s menom ako hrdina z obľúbenej tureckej telenovely tvojej starkej, vydržal doteraz, tak to bez neho zvládneš aj naďalej.


Summa summarum je sója úplne obyčajná plodina a ak je správne spracovaná, poskytuje nám skvelé benefity. A ak ste zatúžili ochutnať niečo z tejto kontroverznej strukoviny, mám pre vás recept na jednoduchú nátierku. Na nákupný lístok si napíšte:
200g  sójových bôbov
0,5 dcl olivového oleja
1 PL sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Šťavu z polovice citróna
Soľ a korenie na dochutenie



Tento recept je v podstate variácia receptu na hummus a ak sa vám nechce zdĺhavo variť sóju, pokojne ju nahraďte cícerom z konzervy a výsledok bude tiež skvelý. Ak sa však vydáte sójovou cestou, vopred vás varujem - sója, rovnako ako ostatné strukoviny, potrebuje svoj čas. Odporúčam ju najprv namočiť minimálne na 10 hodín, potom prepláchnuť a variť v dostatočnom množstve vody aspoň dve hodiny. POZOR!!! Ak to s jej varením prepísknete, naspäť vám stvrdne. Takže po dvoch hodinách varu si ju priebežne kontrolujte. Keď  sú bôby mäkké, zlejte ich a prepláchnite studenou vodou. Nuž a od tohto bodu za vás špinavú robotu už urobí mixér. Hoďte do neho sóju (alebo cícer), na hrubo pokrájaný cesnak, petržlenovú vňať, na začiatok len štipku soli a mletého korenia, pridajte olej, sójovú omáčku, šťavu z citróna a mixujte.  Vznikne hladká pasta, ktorú teraz ochutnajte a pridajte, čo si váš jazýček žiada – soľ, korenie,  šťavu... Znovu premixujte a dielo je dokonané.




Ak sa vám chuť sóje bude zdať príliš prenikavá, zjemnite nátierku črievkovým syrom, alebo jemným tvarom. Ak máte radšej pikantné, nahraďte cesnak chilli papričkou.  Ak je podľa vás nátierka hustá, pridajte ešte olej, ak rieka nastrúhajte do nej varené vajíčko.
Pochutnať si na nej  môžete s hriankou a mladou cibuľkou, alebo cherry paradajkami. Alebo si ju dajte ako dip k zelenine. Len nezabúdajte, že strukoviny sa ťažko trávia, takže neodporúčam jesť na večer a ani vo veľkých množstvách. Všetkého veľa predsa škodí. ;) Dobrú chuť!

Papanica on Make A Gif
make animated gifs like this at MakeAGif

1 komentár

  1. krásne fotografie, to svetlo. uplne mi z toho ide krasna atmosfera jary! a Gifko je tutovka :D

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS