Lievancový špeciál: Dutch baby

6.6.14

Áno, je piatok a ja som tu s ďalšou lievancovou nádielkou. Určite si hovoríte "Fakt, Miša? Koľko rôznych receptov na to isté jedlo môže existovať?!" Ale nebojte sa, mám v zásobe ešte pár fakt neobvyklých kúskov. Dnes si napríklad dáme Dutch baby . Tieto dve slová budete márne zadávať do google translate, preklad neexistuje. Slovo "dutch" je vlastne skomolenina nemeckého "deutsch" a "baby" preto, lebo keď pán Victor Manca zostavoval v americkom Seattle roku 1900 menu svojej novootvorenej kaviarne, rozhodol sa podávať mini verziu klasickej nemeckej palacinky. Čiže v podstate ide o "Deutsch baby".



 Špecialitkou je, že táto palacinka sa pečie v rúre a jedna uspokojí hneď 4 mlsné jazýčky.  Tak čo? Nahovorím vás na malý experiment? Vo svojom kuchynskom laboratóriu budete potrebovať:
2 vajcia
125 ml plnotučného mlieka
40 g múky
1 vanilkový cukor
2 PL masla
soľ

Rúru si dajte vyhriať na 200°C a pripravte si panvicu s teplovzdornou rúčkou. Vo väčšej miske zmiešajte vajcia, mlieko a cukor a šľahajte metličkou dopenista , potom postupne pridávajte múku a vymiešajte hladké cesto. 1PL masla rozpustite na panvici, vylejte na ňu celé cesto a dajte piecť to horúcej rúry na asi 15 minút. Cesto sa počas pečenia bude kadejako nafukovať a zdúvať, nebojte sa, presne to chceme. Keď je palacinka krásne zlato-hnedá, vypnite rúru a pomaly púšťajte von teplo. Ak by ste dvierka otvorili odrazu a úplne, palacinka by spľasla. Hneď po vytiahnutí z rúry potrite dutch baby rozpusteným maslom, pokvapkajte citrónovou šťavou a predložte svoje dielo pred stravníkov. Ja som svoju nemeckú krásku poprášila cukrom a dopriala si maliny, ale vy si môžete dať iné ovocie, či už čerstvé sezónne, alebo napríklad karamelizované jabĺčka.  Každopádne si vychutnajte tento vyparádený mega-lievanec a zajtra sa zastavte pre ďalší neobvyklý recept! ;)




1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS