Lievancový špeciál: Na začiatok klasika

2.6.14

Krásny prvý júnový pondelok prajem! Niekto miluje čerstvé ovocie, niekto čokoládu, iný je zase na slaninku a stále viac z vás sa snaží stravovať zdravo a diétne. Ale som si istá, že všetci do jedného si radi vychutnáte sobotné ráno so šálkou voňavej kávy a vežičkou z lievancov. Tieto ľahučké, nadýchané obláčiky sa totiž hodia ku všetkému. A ja mám pre vás v rukáve niekoľko špeciálnych lievancových trikov, ktoré vám tento týždeň predvediem. 



Americké pancakes sú vlastne niečo ako naše palacinky, alebo francúzske crepes, až na to, že v každom recepte je použitý iný pomer rovnakých surovín - vajec, mlieka a múky. Dnes vám prezradím môj overený a nepriestrelný recept na základné lievancové cesto.
Po ruke majte:
180 ml mlieka
2 PL octu
125g hladkej múky
2 PL cukru
1 čl prášku do pečiva
1/2 čl jedlej sódy
30 g masla 
1 vajce
soľ
(všetko v izbovej teplote)

Viem si predstaviť ako sa tvárite. Hovoríte si "Ocot?! Do lievancov?!" Verte mi, ocot je prvý zaručený tip, ktorý vám dnes prezradím. Resp. ocot v kombinácii s mliekom a jedlou sódou. Zmiešaním mlieka a octu totiž vznikne cmar (kyslé mlieko), ktoré dá vašim lievancom šťavnatosť. A na druhej strane jedlá sóda s octom  spôsobí chemickú reakciu, pri ktorej sa počas pečenia vytvoria v lievancoch milióny malých bubliniek, vďaka ktorým budú ľahké ako obláčik. Takže na začiatok pridajte ocot do mlieka, premiešajte a odložte stranou. Vo väčšej mise zmiešajte suché ingrediencie - múku, cukor, prášok do pečiva, sódu a štipku soli. Vajíčko si rozdeľte,žĺtok pridajte do mlieka a z bielka vyšľahajte tuhý sneh. Ostáva už len rozpustiť maslo (20 sekúnd v mikrovlnke stačí ;)), tiež ho pridať do mlieka a celú "mokrú" zmes poriadne premiešajte. Postupne vlievajte mliekovú zmes do múkovej a miešajte dôkladne, ale zľahka! Keď vám vznikne hladké cesto, jemne do neho pridajte sneh. Sneh je druhý trik, ktorý zaručí kyprú štruktúru lievancov. Na panvici rozohrejte trochu oleja a postupne pražte lievance. Kedy treba sladkú placku otočiť? To je moje tretie a posledné tajomstvo - keď sa na povrchu lievanca vytvoria jamky po bublinkách, je čas prehodiť ho na druhú stranu a pražiť ešte asi minútku. Ak máte v pláne nakŕmiť lievancami niekoľko hladošov, zdvojnásobte dávku cesta a hotové lievance ukladajte do rúry predhriatej na 100°C, aby ostali všetky teplé až do servírovania. 



Takto pripravené lievance sú skvelé aj samotné (ako si iste všimnete pri priebežnom "ochutnávaní", kedy postupne zmizne niekoľko kusov :D), ale horúci černicový toping im určite neuškodí. ;) Na rozohriatu panvicu dajte 0,5 dcl vody a 3 PL cukru, keď sa cukor rozpustí pridajte za dve hrste mrazených černíc (alebo malín, čučoriedok, jahôd) a 3 PL pikantného lekváru (ja používam náš domáci černicový, alebo ríbezľový). Miešajte, kým sa všetko pekne nespojí a ovocie neuvarí. Ešte horúcim topingom polejte lievance a sledujte, akú radosť ste spravili každému, kto si na nich s vami pochutnáva. ;)

Zajtra "okoreníme" vaše lievance krémovou ricottou a sviežim pomarančom. Nenechajte si to ujsť! 

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS