Lievancový špeciál: Ricottovo-pomarančové osvieženie

3.6.14

Predpokladám, že včerajší recept na základné cesto vás navnadil na lievancovú nôtu a dnes ste si prišli po dupľu! ;) A ako už názov prezrádza, dnes sa trošičku odtrhneme z reťaze a zaexperimentujeme s hlavnými ingredienciami. 



Musím uznať, že aj keď klasické lievance nikdy nesklamú, časom sa môžu človeku zunovať. A tak som počas mojej kariéry kuchárky bez čapice (čítaj ženy, ktorá sa má tak dobre, že nevie čo od dobroty a tak varí a vymýšľa nové jedlá) nazbierala mnoho receptov na najrozmanitejšie lievancové kombinácie. A z tej kopy receptov som vybrala tento s ricottou a pomarančovou kôrou a oznámila mu: "Blahoželám, postupuješ do ďalšieho kola budeš na blogu!" Ale nepreťahujme to už, poďme si spraviť nejaké lievance! ;)
Na nákupný lístok si zapíšte:
250 g ricotty
2 ks vajec
1 ks pomaranča
40 g vanilkového cukru
65 g hladkej múky
olej na vyprážanie

Ako vidíte, do cesta nejde žiadne "kypridlo", ako napríklad prášok do pečiva. Preto nečakajte žiadne nadýchané obláčiky, ale zato poriadne šťavnaté a pomarančovo svieže lievančeky. Zmiešajte ricottu, vajíčka, cukor, kôru z celého pomaranča a asi 3 PL pomarančovej šťavy, potom pridajte múku a pripravte hladké cesto. Ak chcete aby boli vaše "pancake-y" predsa len trochu nadýchanejšie, oddeľte žĺtky vajíčok od bielkov. Žĺtky pridajte k ricotte a sneh z bielkov jemne vmiešajte do hladkého cesta. Na rozohriatej panvici s trochou oleja potom vyprážajte malé lievančeky, každý z asi jednej PL cesta. A môžete jesť. Je však spôsob, ako tento dezert trochu vyparádiť, a síce, spraviť si pár koliesok karamelizovaného pomaranča. Pomaranč si jednoducho pokrájajte na plátky, na rozpálenú panvicu dajte rozpustiť 3 PL kryštálového cukru v 1 dcl šťavy z pomaranča a pridajte nakrájané plátky. Cukor sa pomaly rozpustí a začne karamelizovať. Varte pomaranč v cukrovom sirupe na miernom ohni aspoň 5 minút, potom plátky vyberte a nechajte úplne vychladnúť. Jedno upozornenie - dávajte si pozor na prsty, táto cukrovo-pomarančová dobrota je nesmierne horúca! Hotové lievance posypte práškovým cukrom a ozdobte kolieskom pomaranča. 



A nezabudnite, že aj zajtra vás čaká recept na lievance! Tentokrát to bude niečo pre čoko-holikov a kávo-filov ;)Zatiaľ au revoir!

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS