Lievancový špeciál: Pre čoko-holikov a kávo-filov

4.6.14

Vitajte! Je streda! Pracovný týždeň sa láme a ja mám pre vás niečo, čo vám zaručene dodá energiu na ďalšie dva dni. Zatiaľ čo včerajšie lievance s ricottou a pomarančom sú svieže a ľahké, dnešné menu ponúka tmavé, dekadentné čokoládové lievance s hustou, kávovou polevou. Niečo pre milovníkov brownies a silného ranného espressa. 




Pripravte si:
3 PL holandského kakaa
70 g trstinového cukru
100 g hladkej múky
1 čl jedlej sódy
štipku soli
125 ml mlieka
1 PL octu
1 vajce
2 PL oleja

Na polevu:

80 ml silného espressa
2 PL (30 g) masla
125 ml 33% smotany na šľahanie
100 g trstinového cukru
100 g tmavej čokolády (najmenej 60%)

Vo väčšej miske zmiešajte cukor s kakaom, postupne pridajte múku, sódu aj soľ. Z mlieka a octu si spravte cmar - kyslé mlieko, pridajte olej a vtrepte vajíčko. Vylejte mliekovú zmes do kakaovej a vytvorte hladké cesto. Z neho potom na rozohriatej panvici pražte lievance. Stačí 1 PL cesta na jednu čokoládovú placku. Tak ako pri všetkom kakaovom, aj tu si musíte dávať pozor, aby ste cesto príliš nevysušili. Na miernom ohni stačia 2 minútky z jednej a 1 minútka z druhej strany. Takto budú mať lievance chrumkavú kôrku a vo vnútri budú takmer ako hustý puding. Kým budete pražiť lievance, v malom hrnci (skutočne stačí malý kastrólik s rúčkou) dajte variť espresso (ak nemáte presso stroj, postačí aj "neska"), maslo, šľahačkovú smotanu a cukor, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Ak máte za sebou FAKT ťažký deň, prilejte aj 0,2-ku Amaretta, alebo obyčajného tuzemáku.;) Potom vypnite varič a do horúceho sirupu pridajte na kúsky nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a všetky ingrediencie sa nespoja do lesklej polevy. 





A teraz si so mnou predstavte to food-porno - Tanier, na ňom vežička nemravne lahodných, kakaovo čiernych lievancov, na ne lejete hustú, čokoládovo-kávovú polevu a na vrchol tejto gastro-rozkoše pridajte pár pokrájaných jahôd. 




 Vyložte si nohy a pokojne si bez výčitiek doprajte túto erotiku na tanieri, lebo zajtra vám ponúknem recept z opačného spektra - zdravšiu a diétnejšiu verziu lievancov. ;)

1 komentár

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS