V hlavnej úlohe: Karfiol

15.6.14

Tlačíte do seba pomaranče a myslíte si, že vitamínom C zaženiete prechladnutie? Zabudnite na pomaranče z dovozu a striekané citróny a siahnite radšej po našom, domácom karfiole.Iba 200 gramov tejto zeleniny vám dodá dennú dávku "protichrípkového" vitamínu. A je toho ešte oveľa viac ;)

Tento biely svalovec je plný vitamínov a minerálov. S karfiólom si doprajete aj draslík, kyselinu listovú, meď, jód, flór, vitamíny H, B a K, molybdén, vápnik, železo a tiež vlákninu. Dokonca je karfiól aj s celou jeho kapustovou bandou považovaný za najväčšieho bojovníka proti rakovine. A keď už ho chválim, tak pridám tiež znižovanie tlaku, spomaľovanie vypadávania vlasov,spevňovanie nechtov, hojenie zápalov a stimuláciu rastu a regenerácie buniek a prevenciu infekcií. To všetko má táto super zelenina v popise práce. Navyše, v dnešnej dobe, keď chcú byť všetci štíhli, sa tiež hodí, že 100 gramov karfiolu obsahuje len 125 kalórií,takže je ešte aj diétny (samozrejme len ak ho neobalíte v strúhanke, nevysmažíte v pol litri oleja a nezjete s hranolkami a tatarkou)! A že nie som sviňa, mám pre vás hneď tri recepty.

1. Pečený karfiol  mám rada hlavne v zime, lebo je chrumkavý a horúci, ale veľmi si rozumie aj s ľahkým letným šalátom. Umytý malý karfiol (alebo polku veľkého) rozkrájajte na malé ružičky a dajte do veľkej misy. Pridajte dva pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, mleté korenie, sušený mletý zázvor a trochu mletého chilli. Všetko prelejte trochou olivového oleja a premiešajte tak, aby bol každý kúsok obalený v oleji a zmesi korení. Rozprestrite na plech v jednej vrstve a pečte pri 180°C asi 20 minút. Hodí sa ako snack k filmu, do zeleninového šalátu, alebo si z jogurtu a kôpru spravte jednoduchý dip a ľahká večera je hotová. 




 2. A čo takto studená karfiolovo-petržlenová polievka? Dobre vám padne v týchto letných dňoch. Na masle si speňte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte menší karfiol a dva petržleny, všetko nakrájané na malé kúsky a 5 minút pražte, sem tam pomiešajte. Po 5tich minútach osoľte, okoreňte a zalejte vodou len tak, aby bola zelenina tesne pod hladinou. Priveďte k varu, stiahnite na najmenší plameň a prikryté varte 15 minút. Uvarenú polievku rozmixujte, ak je treba dochuťte a nechajte úplne vychladnúť. 




  3. A do tretice ďalší ultra rýchly a zdravý obed (teda, až na tú slaninku ;)) Na troche rozpáleného oleja si opražte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte slaninku (predsa len, väčšina vitamínov je rozpustná v tukoch <-- to je ale výhovorka, čo?!), pár minút smažte a potom pridajte malé ružičky karfiolu a  dva strúčiky cesnaku. Dajte tomu tak 10 minút, kým sa slaninky nevysmaží a karfiol nie je zlato-hnedý, ale stále chrumkavý. Naberte na tanier, prikryte volským okom a obed je na stole. 


A to je všetko, priatelia, čo som si pre vás na dnes uvarila. Bežte si aj vy kúpiť jednu hlávku a prechrúmte sa s ňou ku zdraviu. Dobrú chuť! ;) 

2 komentáre

  1. Ten pečený karfiol ma veľmi zaujal ... asi ho vyskúšam ... je to rýchle a vyzerá ze aj dobre ... moc sa teším na to ... joj ti tu máš inspiratívne recepty ... ja už niekedy neviem čo mám variť a teraz najnovšie keď už varím aj pre dieťa tak je to teda občas zapeklitá situacia ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pečený karfiolik robím stále podľa tohto receptu a je to vážne mňamózne :)

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS