V hlavnej úlohe: Dezerty pre osamelé duše

20.7.14

Ste single? Alebo plánujete romantiku vo dvojici a zdá sa vám zbytočné piecť koláč na veľkom plechu? Máte šťastie, dnes mám pre vás tri recepty na "mug cake" - sladkú maškrtu, ktorú namiešate a aj upečiete jednoducho vo vašej obľúbenej šálke (tí lenivší dokonca nemusia ani len zapnúť rúru, vystačíte si s mikrovlnkou). A keďže je nedeľa a vy možno ešte nemáte vymyslený žiadny dezert, tak poďme hneď na vec.


1. Máte radi čokoládu? Tak tento krpec je pre vás. A tiež pre tých, ktorí sa vyhýbajú múke. Ako vidíte, potrebovať budete len 4 ingrediencie. Na jednu porciu (ja som spravila dve, lebo som vedela, že mamina bude tiež chcieť :D)nakladajte do šálky 3 PL kvalitného holandského kakaa, 4 PL jablkového pyré (ak nemáte domáce, môže byť aj detská výživa z obchodu), 1-2 PL trstinového cukru (podľa chuti) a 1 čl prášku do pečiva. Všetko spolu premiešajte a dajte piecť. Ja ich pečiem v mikrovlnke, nakoľko sa mi kvôli jedinej šáločke nechce zohrievať celú rúru a povedzme si na rovinu, veď v tom spočíva čaro takýchto dezertov, že sú také ľahké a rýchle. Naša mikrovlnka má výkon 1100 W a na upečenie týchto brownies stačila minúta a 20 sekúnd. Po vybratí budú šálky nesmierne horúce, tak dávajte bacha. Počkajte 10 minút a potom už nech sa s týmto mini-čoko-koláčikom deje vôľa božia.


2. Je bežnou praxou, že k popoludňajšej kávičke si radi doprajeme niečo malé, sladké. Ale čo keby  som vám ponúkla šálku kávového koláča? Na jednu šálku zmiešajte 1 PL mäkkého masla s 2 PL trstinového cukru, pridajte vajíčko, 2 PL kyslej smotany, 4 PL hladkej múky a 1/2 čl prášku do pečiva. Všetko spolu vymiešajte na hladké, trochu lepkavé cesto. V malej miske rozdrobte prstami 1 PL masla, 2 PL múky, 1 PL cukru a 1 PL instantnej kávy a posypte drobenkou cesto. V mikrovlnke "pečte" 1 minútu a 40 sekúnd, vyberte a hrnček horúceho, voňavého, kávového pokušenia je na svete.


3. Čo by som to bola za food blogerku, keby som zabudla na milovníkov čízkejku??? Ako, ono to nikdy nebude ako skutočný, veľký cheesecake, ale ani mne sa niekedy nechce babrať tri hodiny s koláčom. Vtedy príchádza na rad tento bad boy. Na jednu porciu budete potrebovať 60 g jemného tvarohu, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce (ja používam len bielok), 1 čl citrónovej šťavy, 1 čl citrónovej kôry, 1 vanilkový cukor a 1 čl hladkej múky. Do šáločky pridávajte zaradom ingrediencie a potom zverte všetko mikrovlnke na približne 1 minútu (+/- 15 sekúnd). Tak ako s veľkým cheesecake-om, aj tento malilinký  musíte nechať aspoň hodinku odstáť. Potom rozdrvte 2 maslové sušienky, zmiešajte ich s trochou rozpusteného masla a doprajte svojmu tvaroháčiku chrumkavú posýpku.

A to je všetko. Tri recepty, tri mini koláče, tri spôsoby, ako si na tvári vyčariť sladký úsmev, aj keď ste nato sami. :) Alebo, ako je to v mojom prípade, zabezpečiť, že o pol jedenástej v noci nevyžeriete polku plechu nedeľného koláča. :D 




2 komentáre

  1. Miska,skusala som ten prvy mini kolacik.Mam mikrovlku MAX 900w,piekla som to asi 2 min. ale zda sa mi to riedke.Aka ma byt konzistencia?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, brownie majú byť na povrchu zapečené a vo vnútri krémové, asi ako nutella. Ak sa Ti zdá cesto veľmi riedke, pridaj do neho o jednu polievkovú lyžicu pyré menej. ;)

      Odstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS