V hlavnej úlohe: Černice

17.8.14

Za starkiným domom na lazoch nájdete záplavu černíc. Ako deti nás ich posielala oberať a potom nám ich na večeru hádzala do čerstvého domáceho pudingu. Vždy sme sledovali, ako sa žltý krém mení na batikovanú fialovú nádheru. Ale z prázdnin u starkej sme všetci vyrástli a tak černice fasujeme už len zamrazené v nudných vedierkach a robíme z nich nudný lekvár. Černicová šťastena sa na mňa ale usmiala znovu... Z plotu mojej svokričky, kde si pekne prebýva v podobe niekoľkých kríkov. Do pudingu ich už nehádžeme, ale vymyslela som pár iných šmakov! ;)


Černice vynikajú z lesnej ponuky najmä obsahom polyfenolov, ktoré zabraňujú tvorbe krvných ciev a tým hatia cestu výžive rakovinových buniek. Ako prevencia celkom pôsobivé... Na škodu nie sú ani také salicyláty, ktoré sú prírodnými bojovníkmi so zápalmi. Teda, keď vás bolí hrdlo, ale kĺby, tak si miesto tabletky dajte radšej černicovú šťavu, alebo čaj z černicových listov. Šťava vám dobre padne, aj ak máte pred sebou ťažký deň, alebo vás pobolieva hlava, doplníte si tak horčík. Vitamíny B, K, C a vitamín E s flamonoidmi sú zase mušketieri bojujúci za vašu imunitu. Ja vám neviem... Podľa mňa je to všetko aj tak prd platné, lebo pre mňa je najväčší dôvod, prečo sa napchávať týmito všetko-farbiacimi bobuľkami úplne primitívny - proste mi nenormálne chutia! :D


1. Slnečné ráno, mäkké lúče svetla presvitajú cez záclony, vôňa čerstvej kávy a ešte horúcich croissantov sa mieša so sviežosťou ranného vzduchu a vy svoje chuťové poháriky zobúdzate nadýchanou černicovou penou z mascarpone. Takto lepkavo romanticky si ja predstavuje konzumáciu tohoto našľahaného fialového obláčika. Niektoré jedlá si proste vyžadujú rituál. Ja vám pomôžem s receptom, ostatné si už zariaďte sami. ;) Do misy dajte 250 g mascarpone, 70 g zmäknutého masla, 1 PL medu, hrsť nadrobno nasekanej mäty a šľahajte ručným mixérom, kým všetko nemá konzistenciu peny. Nakoniec primiešajte za hrsť umytých černíc a znovu rozšľahajte. 


2. Priznávam bez mučenia, že škatuľkujem. Nie ľudí, ale jedlo. Mám predstavu, ako má vyzerať koláč v lete, ako v zime. Napríklad letný koláč má byť ľahký, svieži, tvarohový, alebo ovocný a v najlepšom prípade všetko dokopy. Ako tento tvarohový s černicami. A keďže je taký skvelý, recept je rovno na veľký plech. Vo veľkej mise skombinujte 380 g  hladkej múky, 225 g trstinového cukru, 1 kypriaci prášok a 1 čl soli. Do suchej zmesi prilejte 360 ml plnotučného mlieka, 100 ml slnečnicového a 80 ml olivového oleja, a nakoniec pridajte 3 vajcia. Vymiešajte hladké cesto. Na plnku potrebujete 500 g jemného tvarohu, 400 g 18% kyslej smotany, 4-5 PL medu a 1-2 PL múky. Na papierom vystlaný plech vylejte polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrite, na to pridajte vrstvu plnky, minimálne 300 g umytých černíc a všetko zalejte druhou polovicou cesta. Pečte 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C a po dopečení nechajte úplne vychladnúť. 


3. Milujem kombináciu syr-ovocie! A s týmto mozzarellovým sandwichom sa zamilujete tiež. ;) V miske vidličkou rozpučte za hrsť černíc, pridajte 2-3 PL medu a asi 5 listov bazalky nakrájaných na tenké pásiky. Dobre premiešajte. Dva hrubšie hrajce chleba natrite z oboch strán tenkou vrstvou masla. Na jeden krajec rozotrite černicovú zmes, na to poukladajte plátky mozzarelly, polejte ďalšou polievkovou lyžicou medu a prikryte druhým krajcom. Sandwich potom opekajte na horúcej panvici pri strednej teplote aspoň 3-4 minúty z každej strany. Chlieb bude krásne chrumkavý, syr roztopený a černice s bazalkou budú intenzívne voňavé. 
A to je moje černicové menu. Dúfam, že si pochutnáte! ;)




2 komentáre

  1. Tak som tu znovu aj ja - jedna z ochutnávačiek skvelých Miškiných receptov. Ešte teplý černicový koláč, ktorý mi priniesol v rámci návratu domov môj syn, neviem nazvať inak ako "nebíčko v papuľke". Jemná, nevtieravá chuť sladkej piškóty s tvarohom, mierne šmrncnutá kyselkavou chuťou černíc, vás prinúti siahnuť po ďalšom kúsku. To je správna dávka energie.
    Černicovú penu s croissantami sme ochutnali s mojim drahým ihneď ako sa zjavila u nás na stole. Fialový obláčik je najvystihujúcejšie prirovnanie aké môže byť. Na jazyku sa rozplynie ako jemný opar a zostáva po ňom nezabudnuteľná chuť všetkých prísad a priznávam, že sme ho jedli len samotný - malými lyžičkami. Proste gurmánsky adrenalín.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS