Vraj máte v záhradkách veľa patizónov. Nám sa na nešťastie urodil len jeden, ale to ma neodradilo od toho, aby som sa s touto zeleninkou pohrala v kuchyni. Niektoré druhy zeleniny a ovocia jeme, pretože sú napumpované vitamínmi a minerálmi. Iné zase naopak pomáhajú tak, že ich obsahujú menej. Medzi ne sa prikotúľal aj patizón. Okrem draslíka a železa to ozaj s tou nádielkou nie je bohvie čo. Na druhej strane, patizónovým obedom aspoň nezaťažíte svoje telo, podporíte prácu čriev a urýchlite trávenie. Nízky obsah sodíka z neho robí favorita jedálnička tých z nás, ktorí majú problémy so srdiečkom, alebo obličkami. A na rozdiel od svojich tekvicových bratov a sestier má len 100 kalórií na 100 g, takže sa s ním skamaráťte aj ak chcete chudnúť. Na trhu nájdete niekoľko veľkostí. Malé žlté by som nijako nevarila. Jednoducho ich aj s kožou pokrájajte na štvrťky, alebo osminky, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a upečte v rúre. Ak chcete, prihoďte k nim na plech aj mrkvu, cviklu, alebo šampiňóny, nejaký ten čerstvý rozmarín a máte hotový zdravý, zeleninový obed. Veľký patizón, to je naopak boj. Teda, aspoň pre mňa. Ale dve bitky s ním som vyhrala a tak vznikli tieto recepty.
1. Lasagne. Ak máte chuť na cestoviny, tak toto nie je recept pre vás. Tieto lasagne sú bez mäsa a cestovín, zato s domácou paradajkovou omáčkou a dvomi druhmi syra. Nalákam vás? Ako prvé si patizón vydlabte a nakrájajte na 0,5-1 cm hrubé plátky, osoľte a nechajte aspoň hodinku tak, aby pustil čo najviac šťavy. Kým sa patizón "potí", spravíme si paradajkovú omáčku. Do hrnca nalejte 3 PL olivového oleja, popražte na ňom dva na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, pridajte 400 g plechovku paradajok, za hrsť nasekanej bazalky a varte, kým sa vám konzistencia nebude zdať akurát. Na plech, zapekacou misu, alebo do kovovej panvice potom nalejte 1 PL olivového oleja, poukladajte vrstvu patizónových plátkov (každý plátok predtým poutierajte, aby ste sa zbavili všetkej nadbytočnej tekutiny), pokračujte vrstvou paradajkovej omáčky, osoľte, okoreňte, poukladajte plátky mozzarely a posypte nastrúhaným parmezánom. Pridajte ešte jedno poschodie a dajte piecť do rúry predhriatej na 170 °C na 30 minút. Pred podávaním nechajte lazagne aspoň pol hodinku odstáť.

Dobrú chuť, šmakovníci! ;)
Keď sme sa s mojím miláčikom vrátili z chatovej akcie, v kuchyni to rozvoniavalo paradajkami. Hneď sme ochutnali cestoviny s mäsovou omáčkou. Obdiv patrí Miške, že sa rozhodla variť "obľúbené" mäso aj napriek tomu, že mu neholduje. Aj to hovorí o jej kuchárskom kumšte. Papaníčko bolo fantastické. Jednotlivé ingrediencie sa navzájom jemne dopĺňali a vytvárali na jazyku orchester spokojných chuťových pohárikov. Je to chutné jedlol pre milovníkov mäsa i zdravej zeleniny. Aby som mohla hodnotiť aj lazane, asi po 4 hoďkách som z rúry potajomky uchmatla malilinký trojuholníček. Jemné, lahodné a ľahko stráviteľné papaníčko. Veď,čo už môžete pokaziť na cestovinách,zelenine a úžasnej mozzarelle. Vyskúšam použiť aj domáce syry (ovčí alebo kravský). Obidve sústa som zaliala pohárom vychladeného piva, aby žalúdok nevŕzgal. Čo dodať na záver? "Veľa skvelých uskutočnených nápadov v ktorej koľvek prístupnej kuchyni Miška, ale hlavne v tej tvojej." PS: Nech ti vraví kto chce, čo chce, neprestávaj variť a blogovať, máš na to.
OdpovedaťOdstrániť