V hlavnej úlohe: Patizón

31.8.14

Vraj máte v záhradkách veľa patizónov. Nám sa na nešťastie urodil len jeden, ale to ma neodradilo od toho, aby som sa s touto zeleninkou pohrala v kuchyni. Niektoré druhy zeleniny a ovocia jeme, pretože sú napumpované vitamínmi a minerálmi. Iné zase naopak pomáhajú tak, že ich obsahujú menej. Medzi ne sa prikotúľal aj patizón. Okrem draslíka a železa to ozaj s tou nádielkou nie je bohvie čo. Na druhej strane, patizónovým obedom aspoň nezaťažíte svoje telo, podporíte prácu čriev a urýchlite trávenie. Nízky obsah sodíka z neho robí favorita jedálnička tých z nás, ktorí majú problémy so srdiečkom, alebo obličkami. A na rozdiel od svojich tekvicových bratov a sestier má len 100 kalórií na 100 g, takže sa s ním skamaráťte aj ak chcete chudnúť. Na trhu nájdete niekoľko veľkostí. Malé žlté by som nijako nevarila. Jednoducho ich aj s kožou pokrájajte na štvrťky, alebo osminky, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a upečte v rúre. Ak chcete, prihoďte k nim na plech aj mrkvu, cviklu, alebo šampiňóny, nejaký ten čerstvý rozmarín a máte hotový zdravý, zeleninový obed. Veľký patizón, to je naopak boj. Teda, aspoň pre mňa. Ale dve bitky s ním som vyhrala a tak vznikli tieto recepty.


1. Lasagne. Ak máte chuť na cestoviny, tak toto nie je recept pre vás. Tieto lasagne sú bez mäsa a cestovín, zato s domácou paradajkovou omáčkou a dvomi druhmi syra. Nalákam vás? Ako prvé si patizón vydlabte a nakrájajte na 0,5-1 cm hrubé plátky, osoľte a nechajte aspoň hodinku tak, aby pustil čo najviac šťavy. Kým sa patizón "potí", spravíme si paradajkovú omáčku. Do hrnca nalejte 3 PL olivového oleja, popražte na ňom dva na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, pridajte 400 g plechovku paradajok, za hrsť nasekanej bazalky a varte, kým sa vám konzistencia nebude zdať akurát. Na plech, zapekacou misu, alebo do kovovej panvice potom nalejte 1 PL olivového oleja, poukladajte vrstvu patizónových plátkov (každý plátok predtým poutierajte, aby ste sa zbavili všetkej nadbytočnej tekutiny), pokračujte vrstvou paradajkovej omáčky, osoľte, okoreňte, poukladajte plátky mozzarely a posypte nastrúhaným parmezánom. Pridajte ešte jedno poschodie a dajte piecť do rúry predhriatej na 170 °C na 30 minút. Pred podávaním nechajte lazagne aspoň pol hodinku odstáť.

2. Ak svoju chuť na cestoviny skutočne neviete prekonať, mám pre vás omáčku bolognese. Áno, ja, Michaela Kuchárska, s mojím odporom k surovému mäsu, som vlastnoručne kúpila a pripravila recept z mletého hovädzieho, len kvôli vám! Tak si ho dúfam aspoň jeden z vás uvarí. :D Na olivovom oleji si opražte 400 g mletého hovädzieho, nech sa zatiahne. Pridajte jednu veľkú, nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku a pražte, kým sa šťava z mäsa úplne nezredukuje. Potom postupne pridávajte 1 väčšiu nakrájanú mrkvu a 400 g patizónu, premiešajte a popražte. Nasleduje 200 g nakrájaných šampiňónov, znovu chvíľu popražte. Nakoniec všetko zalejte 200 ml silného vývaru a 400 g paradajok z plechovky. Osoľte, okoreňte, prihoďte jednu chilli papričku a 2 PL paradajkovej pasty, priveďte k varu a potom na najmenšej teplote duste pod pokrievkou aspoň 30 minút. Omáčku ochutnajte, ak je potrebné dochuťte, pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate a naložte si kôpku na svoje obľúbené cestoviny. Ak použijete skutočne kvalitné mäsko od mäsiara a zeleninku v bio kvalite, môžete rozmixovanú omáčku  podávať aj vášmu malému ľudskému mláďaťu (samozrejme v tom prípade vynechajte chilli papričku).

Dobrú chuť, šmakovníci! ;)



1 komentár

  1. Keď sme sa s mojím miláčikom vrátili z chatovej akcie, v kuchyni to rozvoniavalo paradajkami. Hneď sme ochutnali cestoviny s mäsovou omáčkou. Obdiv patrí Miške, že sa rozhodla variť "obľúbené" mäso aj napriek tomu, že mu neholduje. Aj to hovorí o jej kuchárskom kumšte. Papaníčko bolo fantastické. Jednotlivé ingrediencie sa navzájom jemne dopĺňali a vytvárali na jazyku orchester spokojných chuťových pohárikov. Je to chutné jedlol pre milovníkov mäsa i zdravej zeleniny. Aby som mohla hodnotiť aj lazane, asi po 4 hoďkách som z rúry potajomky uchmatla malilinký trojuholníček. Jemné, lahodné a ľahko stráviteľné papaníčko. Veď,čo už môžete pokaziť na cestovinách,zelenine a úžasnej mozzarelle. Vyskúšam použiť aj domáce syry (ovčí alebo kravský). Obidve sústa som zaliala pohárom vychladeného piva, aby žalúdok nevŕzgal. Čo dodať na záver? "Veľa skvelých uskutočnených nápadov v ktorej koľvek prístupnej kuchyni Miška, ale hlavne v tej tvojej." PS: Nech ti vraví kto chce, čo chce, neprestávaj variť a blogovať, máš na to.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS