Basic Apple Pie

27.10.14

Včera bola taká neskutočne lenivá nedeľa. Aspoň pre mňa. Vôbec sa mi nechcelo trápiť s nejakým koláčom a krémom, alebo polevami. Tak som stavila na istotu. Môj jablkový páj je jeden z tých nepriestrelných koláčov, ktoré pozbúchate za 20 minút a všetci sa idú potrhať, aby sa im kúsok dostal. Krása tohto receptu spočíva aj v tom, že základné suroviny môžete rôzne obmieňať a tak si "ušiť" koláč na mieru. 




Na najzákladnejšiu verziu si pripravte:


375 g hladkej múky
1 PL cukru
1/2 čl soli
250 g + 30 g masla
6-8 ks kyslejších jabĺk
1 citrón
50 g cukru
1 PL mletej škorice
1 vanilkový struk
1 PL škrobu (alebo múky)
1 vajce

Neviem ako u vás, ale ja mám toto všetko vždy doma v komôrke. ;) Takže stačí povyťahovať zásoby a ide sa na to! V mise kuchynského robota skombinujte múku, cukor a soľ. Pridajte 250 g veľmi studeného masla nakrájaného na malé kocky (maslo môžete pokojne dať na pol hodinku do mrazničky a ak sa vám nechce krájať, nastrúhajte ho na hrubom strúhadle). Nechajte špinavú robotu na stroj - cca 5 minút miešania a z múky a masla vznikne voňavý "piesok". Nechajte robot nastavený na najnižších obrátkach a po troške prilievajte studenú vodu. Stačí aj 30 ml a čakajte, kým sa vám cesto začne spájať do veľkej guče. Mali by ste potrebovať nanajvýš 100 ml. Cesto potom vyberte von z misy, rukami ho trochu premieste, rozdeľte na dve časti, vytvarujte do okrúhlych diskov a zabalené do fólie dajte na pol hodinku do chladničky.
Kým cesto relaxuje, vy relaxujte tiež... Pri šúpaní a krájaní jabĺk.  Malé jablčné kocky vo veľkej mise pokropte šťavou z citróna,  posypte cukrom, škoricou, citrónovou kôrou, dužinou z vanilkového struku a škrobom. Všetko spolu dobre zamiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Cesto vyvaľkajte na dva asi 3 mm tenké pláty. Jedným vysteľte zapekaciu misu, alebo hlbší okrúhly plech, nasypte doň jablká (nezabudnite ani kvapku toho cukrovo-škoricového "sósu", ktorý je na dne misy od jabĺk, na vrch 
strategicky rozmiestnite malé kúsky masla a celú tú kopu prikryte druhým plátom cesta. Kraje orežte a pekne ich pozahýnajte. Už len potrieť rozšľahaným vajíčkom, v strede spraviť dierku a pán Páj je ready do rúry. Na 170 °C, 25 minút. Keď je kôrka na vrchu krásne zlatá, vyberte koláčik z rúry a predtým, ako sa doň pustíte, nechajte ho trochu vychladnúť. 


A teraz the fun part! Pri tomto koláči platí, "že každý deň je zo mňa... Iný koláč!". Hladkú múku môžete vymeniť za celozrnnú, alebo za zmes hladkej a celozrnnej. Cukor do cesta môže byť obyč kryštálový, alebo trstinový, ale aj vanilkový. Naopak cukor do jablkovej plnky môžete pokojne nahradiť aj medom, agávovým, či javorovým sirupom. K citrónu môžete prihodiť aj pomaranč, alebo ho ním úplne nahradiť. Ak nemáte vanilkový struk, pridajte do jabĺk vanilkový cukor, alebo vanilkový extrakt. Aj korenie v plnke môžete meniť podľa chuti a nálady. Nemáte doma škoricu? Tak ju vynechajte, alebo pridajte trochu zázvoru, drvených klinčekov... Dokonca, ak chcete zájsť ešte ďalej, vmiešajte do jabĺk za lyžicu broskyňovej marmelády. V podstate jediná ingrediencia, ktorá je pevnou skalou tohto receptu je MASLO. A prepáčte, ale prečo by ste chceli nahradiť maslo?! ;)





2 komentáre

  1. Trojuholníček zabalený v alobale vytiahla Miška hneď z príchodu. Macka dáme si kávu? No jasné a čo k malej šálke kávy? Kúsoček vynikajúceho jablčného pajája....jajajáj. To bola zase sladká bomba. Jemné chrumkavé a šťavnaté jabĺčka prikryté krehkou perinkou cestíčka. Jednoduché a pritom veľmi chutné.
    Nádherný výtvor Miška - aj oči jedia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No ty páni to je ale krásny a zjavne asi aj veľmi chutný koláč ... kieš by som vedela taký upiect aj ja ... si šikulka ... prídeš mi napiecť domou .. úplne vážne to myslím

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS