Citrusové kuriatko a Čokoládová tarta - malá fancy večera

1.10.14

Dnes má moja mamičenka narodeniny!!! Viem, že pre vás to asi nie je taká bombastická záležitosť, pretože to nie je VAŠA maminka, ale aj tak... Keďže moja mamča veľa času nazvyš nemá, pretože tuho pracuje, spravila som cez víkend malú fancy večeru. To je vlastne aj dôvod, prečo v nedeľu nebol žiadny post - po sobote strávenej pri sporáku som v nedeľu chorá padla do postele a len sa naničhodne vyvaľovala, pila litre čaju a odpočívala. Dnes vám teda ponúkam naše slávnostné menu. Enjoy ;)

Viete, že ja mäso nemusím. Ale nie som ten typ kuchynského diktátora, ktorý kvôli svojim preferenciám prestane úplne variť mäso. Pre mňa je totiž varenie jedným z najhlbších a najúprimnejších vyznaní lásky. Niekto kupuje na narodeniny kamoškách chlpaté putá, ja pečiem, niekto daruje maminke na narodeniny kabelku, ja uvarím večeru (nebojte, aj kabelku dostala ;)). Takže keď som plánovala túto malú hostinu, bolo jasné, že bude aj mäso. Nakoniec som sa rozhodla pre pečené kuriatko na citrusoch s tymiánom a pečenými rozmarínovými zemiakmi.


Na nákupný zoznam si poznačte:
1 kura
2 pomaranče
2 citróny
100 ml olivového oleja
čerstvý tymián (veľa tymiánu)
1 čili papričku
1 veľkú cibuľu
1 celú hlávku cesnaku
soľ, korenie, sladkú červenú papriku

V miske skombinujte šťavu z 1 pomaranča, 1 citróna (dokopy asi 150 ml), olej, lístky z aspoň troch tymiánových halúzok, nakrájanú čili papričku, soľ, korenie a asi 1 čl sladkej papriky. Zvyšný pomaranč a citrón nakrájajte na plátky a vysteľte nimi plech, alebo zapekaciu misu. Prihoďte aj na polmesiačiky nakrájanú cibuľu, na polku prekrojený cesnak a zo tri halúzky tymiánu. S kuriatkom sa veľmi nenaťahujte, netreba ho ani umývať, len mu roztiahnite nohy (áno, dobre čítate, roztiahnite tomu kurčaťu nohy) a strčte dnuka (áno, dobre čítate, niečo mu budete musieť strčiť dnuka...) polky citróna (isto vám odľahlo, čo? :D), z ktorého ste žmýkali šťavu a znovu pár halúzok nášho obľúbeného tymiánu. Znovu nohy prekrížte a ak vám nebudú držať pokope, pokojne si pomôžte povrázkom. Takto prichystané kuriatko dajte do pekáča na citrusovo-cibuľové lôžko, zalejte marinádou zo šťavy a olivového oleja, poriadne kuriatko osoľte a prikryté šupnite do rúry predhriatej na 200 °C na 50 - 60 minút. A máte hodinku čas. Ja som si zatiaľ pripravila koláč, ale ak neplánujete piecť, pokojne si vyložte nohy a relaxujte (a vraj varenie je stresujúce a namáhavé... :)). Po hodine by malo byť kuriatko uvarené, vyberte ho z rúry, popolievajte výpekom a znovu dajte piecť, tentokrát už bez pokrievky na asi 15 minút pri 180 °C. Vaše kurča chytí tú správnu farbu a šťava z výpeku stihne skaramelizovať. Tých 15 minút by vám tiež malo stačiť na to, že si umyjete asi 20 menších zemiačikov, vo väčšom hrnci ich zalejete vodou, privediete do varu a nechajte pri nízkej teplote 10 minút vrieť. Predvarené zemiaky sceďte, dajte na plech, polejte olejom, osoľte, okoreňte a pridajte čerstvý rozmarín. Trochu zemiaky poprehadzujte, aby boli celé obalené v oleji a koreniach. Keď vyberiete z rúry kurča, môžete tam rovno dať piecť zemiačiky. Pečte ich 20 minút a po 20 minútach ich vyberte, vezmite si pučič na zemiaky (také to čudo, ktorým robíte zemiakovú kašu) a rozpučte tie malé zemiaky. Nie úplne, len tak aby praskli. Znovu ich pokropte troškou oleja a dajte zapiecť ešte na 15 minút. A hlavné jedlo máte hotové. Kým sa upečú zemiaky, kuriatko do seba nasaje trochu tej lahodnej šťavičky a bude tiež pripravené na servírovanie.


Ak si chcete dopriať aj dezert, mám tu pre vás jednu úúúžasnú, čokoládovú, dekadentnú tartu.
Budete potrebovať:
125 g zmäknutého masla
125 g hladkej múky
50 g trstinového cukru
30 g slnečnicových semienok (rozmixovaných na múku)
30 g holandského kakaa
1 vajce
Na plnku:
4 žĺtka
1 PL čokoládového pudingu
20 g vanilkového cukru
200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
250 ml 33% smotany na šľahanie
300 ml 12% smotany na varenie

Cesto je super jednoduché - do misy mixéra dajte múku, cukor, slnečnicovú "múku" a kakao. Poriadne premiešajte, nech je všetko skombinované. Pridajte maslo nakrájané na malé kúsky a mieste v mixéry, kým sa vám zo všetkého nevytvoria malé čokoládové hrudky, vtedy pridajte vajce a mixujte dovtedy, kým sa cesto nespojí do veľkej kakaovo-maslovej gule. Cesto vyberte, premieste ešte rukami, vytvarujte z neho okrúhly disk a dajte na pol hoďku do chladničky. Odležané cesto potom rozvaľkajte na kruh, vysteľte ním kruhový plech a pečte 5-7 minút pri 190°C. Kým sa pečie cesto, pripravte si plnku - vyšľahajte spolu žĺtky, cukor a puding, smotany dajte do hrnca a pomaly ich zohrievajte na miernej teplote, pridajte žĺtkovú zmes a nakoniec kúsky čokolády. Miešajte a varte dovtedy, kým sa všetko nespojí (cca 3 až 5 minút). Toto kakavko potom vylejte do predpečeného cesta a pečte pri 160°C 10-15 minút. Ja tento koláč v tejto fáze stále kontrolujem. Je totiž veľmi ľahké prejsť od bohatej, ľahkej plnky k tuhému čokoládovému krému. Ako, on ten koláč bude aj tak fajn, ale už to nebude ono. Preto naň po desiatich minútach v rúre mrknite - cieľom je konzistencia želé. Čiže ak sa stred koláča ešte trochu trasie, ale okraje už sú tuhé, pokojne môžete tartu vytiahnuť a nechať ju úplne vychladnúť. Vyskúšajte, neoľutujete! Takmer žiadny cukor, len záplava smotanovo-čokoládovej krémovej nádhery s tenkou vrstvou chrumkavého cesta. ;)



2 komentáre

  1. Inak chystám sa na tvoju tartu..vyzerá to úúúžasne:) Slinky mám už na brade, tak asi si upečieme v sobotu:)

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS