Mám jednu kamarátku. Teda Ad1 Mám viac kamarátok a Ad2 Táto je aj tak viac-menej BFF mojej sestry... No proste skrátka poznám jedno dievča a to má veľmi rado oriešky. Taká ľudská veverica. No a nedávno mala meniny a ja som jej sľúbila niečo fest orechové. Tak som tak dumala, čo by som jej vytvorila... Zhodou okolností priniesla moja sestrička domov balíček orieškov v slanom karameli. Keď som sa pozrela na ingrediencie, našla som asi tri konzervanty a ešte nejaké to dochucovalo. Povedala som si, že toto predsa zvládnem aj sama, bez tých "pridaných hodnôt". A tak, prosím pekne, vznikli tieto dva recepty. Enjoy ;)
Druhé chrumkadlo už vzniklo nejak spontánne. Domáce musli som kedysi robievala celkom často. Môj starý recept bol dosť odvážny, s jablkovým džúsom a čerstvým ovocím. Raz vám ho sem možno vycapím. Tentokrát som ale mala chuť na niečo kompaktnejšie, nie zrovna musli tyčinky, ale ak budete postupovať opatrne, rozhodne skončíte s kôpkou musli kúskov, ktoré sa hodia na malé desiatové vyžieranie, ako malý poobedňajší dezert ku káve ale aj do vášho ranného jogurtu. :) Tu som, oproti karamelovým arašidom, postupovala celkom exaktne, takže môžem s takmer 100% istotou zaručiť, že ak budete nasledovať moje kroky pozorne, výsledok bude skvelý. Pripravte si 200 g vločiek, veľkú hrsť mandlí, 100 g arašidov, 2 hrste sušených hrozienok, 40 g slnečnicových semienok, 1/2 čl soli, štipku kajenského korenia, 80 ml olivového oleja, 130 ml medu, 3 PL trstinového cukru, 100 g sušených brusníc. Ja viem, znie to ako priveľa prísad, ale verte mi, všetko dokopy bude bomba! Takže, v mise zmiešajte vločky, oriešky, hrozienka, semienka, soľ a korenie. V malom hrnci zohrievajte olej, med a 2 PL cukru, kým sa ingrediencie spoja a cukor rozpustí. Vylejte zmes k vločkám, dobre skombinujte a vysypte na plech s papierom na pečenie. Snažte sa vytvoriť rovnomernú, celistvú vrstvu. Pečte pri teplote 130-140 °C 45 minút, pričom každých 15 minút musli pomiešajte. Ak sa vám bude zdať, že vaše vločky sú stále príliš vláčne, nedajte sa oklamať, vychladnuté budú chrumkať. Keď budú oriešky krásne voňavé a vločky zlato-hnedé, primiešajte do zmesi sušené brusnice, zvyšok cukru a dajte zapiecť na posledných 5-10 minút. Upečené musli už nemiešajte! Po vychladnutí karamel a rozpustený cukor krásne stuhnú a vy budete mať zásobu orieškovo-brusnicových kúskov. :) Tak doschrumkavenia, priatelia! ;)
teda oriešky nemusím ale na tvojich fotkách vyzerá všetko tak dobre
OdpovedaťOdstrániťJa oriešky aj všetko ostatné môžem. Tak dobre ako to vyzerá, tak dobre - vlastne ešte lepšie to chutí. Návyková sladkosť, musela som zavrieť vrchnáčik, lebo by som všetko schrúmala.
OdpovedaťOdstrániť