Zjedli ste mi oriešok

8.10.14

Mám jednu kamarátku. Teda Ad1 Mám viac kamarátok a Ad2 Táto je aj tak viac-menej BFF mojej sestry... No proste skrátka poznám jedno dievča a to  má veľmi rado oriešky. Taká ľudská veverica. No a nedávno mala meniny a ja som jej sľúbila niečo fest orechové. Tak som tak dumala, čo by som jej vytvorila... Zhodou okolností priniesla moja sestrička domov balíček orieškov v slanom karameli. Keď som sa pozrela na ingrediencie, našla som asi tri konzervanty a ešte nejaké to dochucovalo. Povedala som si, že toto predsa zvládnem aj sama, bez tých "pridaných hodnôt". A tak, prosím pekne, vznikli tieto dva recepty. Enjoy ;)

Priznám sa, že toto bola taká rýchlovka. Ani som si nestihla uvedomiť, že za pochodu mením receptúru. Takže berte do úvahy, že množstvá budú približné. Určite viem, že som použila 300 g arašidov, nesolených. Okrem nich si pripravte 4 PL medu, 2 PL masla, 3 PL trstinového cukru a soľ. Ja som použila hrubozrnnú morskú, čerstvo mletú soľ, ale verím, že aj obyčajná je dosť slaná. ;) Najprv si zapnite rúru a nastavte teplotu na 170 °C. V malej rajničke na nízkej teplote varte med, maslo, 1 PL cukru a 1/2 čl soli, len kým sa nerozpustí cukor. Do tohto sirupu nasypte arašidy, dobre premiešajte a rozotrite na plech s papierom na pečenie. Pečte 20-25 minút, kým oriešky nezhnednú. V polovici pečenia môžete arašidy na plechu premiešať, aby sa piekli rovnomerne. Keď oriešky vyberiete z rúry, ešte horúce ich posypte zvyšným cukrom a poriadne osoľte. Dôkladne všetko spolu na plechu poprevaľujte, aby sa na karamel nalepili kúsky soli a cukor. Potom nechajte oriešky vychladnúť a hotovo. Nie je už nič jednoduchšie, ako zabaliť ich do krabičky, celofánového vrecka alebo, ako je dnes tak strašne v móde, do zaváraninového pohára a darček alebo malá milá pozornosť je na svete. :)



Druhé chrumkadlo už vzniklo nejak spontánne. Domáce musli som kedysi robievala celkom často. Môj starý recept bol dosť odvážny, s jablkovým džúsom a čerstvým ovocím. Raz vám ho sem možno vycapím. Tentokrát som ale mala chuť na niečo kompaktnejšie, nie zrovna musli tyčinky, ale ak budete postupovať opatrne, rozhodne skončíte s kôpkou musli kúskov, ktoré sa hodia na malé desiatové vyžieranie, ako malý poobedňajší dezert ku káve ale aj do vášho ranného jogurtu. :) Tu som, oproti karamelovým arašidom, postupovala celkom exaktne, takže môžem s takmer 100% istotou zaručiť, že ak budete nasledovať moje kroky pozorne, výsledok bude skvelý. Pripravte si 200 g vločiek, veľkú hrsť mandlí, 100 g arašidov, 2 hrste sušených hrozienok, 40 g slnečnicových semienok, 1/2 čl soli, štipku kajenského korenia, 80 ml olivového oleja, 130 ml medu, 3 PL trstinového cukru, 100 g sušených brusníc. Ja viem, znie to ako priveľa prísad, ale verte mi, všetko dokopy bude bomba! Takže, v mise zmiešajte vločky, oriešky, hrozienka, semienka, soľ a korenie. V malom hrnci zohrievajte olej, med a 2 PL cukru, kým sa ingrediencie spoja a cukor rozpustí. Vylejte zmes k vločkám, dobre skombinujte a vysypte na plech s papierom na pečenie. Snažte sa vytvoriť rovnomernú, celistvú vrstvu. Pečte pri teplote 130-140 °C 45 minút, pričom každých 15 minút musli pomiešajte. Ak sa vám bude zdať, že vaše vločky sú stále príliš vláčne, nedajte sa oklamať, vychladnuté budú chrumkať. Keď budú oriešky krásne voňavé a vločky zlato-hnedé, primiešajte do zmesi sušené brusnice, zvyšok cukru a dajte zapiecť na posledných 5-10 minút. Upečené musli už nemiešajte! Po vychladnutí  karamel a rozpustený cukor krásne stuhnú a vy budete mať zásobu orieškovo-brusnicových kúskov. :) Tak doschrumkavenia, priatelia! ;)

2 komentáre

  1. teda oriešky nemusím ale na tvojich fotkách vyzerá všetko tak dobre

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja oriešky aj všetko ostatné môžem. Tak dobre ako to vyzerá, tak dobre - vlastne ešte lepšie to chutí. Návyková sladkosť, musela som zavrieť vrchnáčik, lebo by som všetko schrúmala.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS