Mrváň

3.12.14

Aaach, to je ale nádhera! Znovu sa spolu stretávame, priatelia. Verte mi, bolo to utrpenie - nepublikovať. Ale dnes som tu a sľubujem, že to v najbližších týždňoch poriadne roztočíme! A čo sa za tie tri nedele udialo? Ak sledujete Dare to Cook na Facebooku, iste už viete, že som varila a piekla, robila torty pre súčasných aj budúcich členov rodiny, nadávala na počasie a smoklila nad pokazenou zrkadlovkou. Temným časom ale odzvonilo a ja sa teším na naše prvé spoločné Vianoce!
A aby ste vedeli, že to s vami myslím vážne, prezradím vám môj tajný recept na mrváň.




Ja viem, ja viem, hovoríte si: "Stále len trepe niečo o mrváni, ale veď my nevieme, čo to je!". Asi takto - Taliani majú Panettone, Česi majú mazanec, Slováci majú vianočku a my, Hrušovčania, máme mrváň. Je to teda jemný maslový koláč z kysnutého cesta, plný hrozienok s kakaom, alebo orechmi. Na Hrušove tento koláč nesmie chýbať na svadbách (kde sa ponúka svadobčanom) a na veľké sviatky. Každá rodina má vlastný recept a aj keď základ je stále ten istý, drobné rozdiely tam sú. Tradične sa mrváň pečie v kamennej peci vo veľkých pekáčoch (malilinký mrvánik by vám predsa na svadbe s 200 hosťami vysmiali). Moja stryná jednu takú pec má a poviem vám, mrváň z pece je ten najlepší, aký len v živote môžete ochutnať. Ja však bývam v paneláku a kamenná pec by asi ťažko vyhovovala požiarnym predpisom, nehovoriac o fakte, že by zabrala celú kuchyňu. Preto som skúšala a experimentovala dovtedy, kým som nevymyslela recept, ktorý je rúra-friendly. Tak ak máte odvahu trochu sa zašpiniť, nachystajte si:

500 g hladkej múky
100 g polohrubej múky
150 g cukru
100 g kyslej smotany
50 g masla
2 vajcia
1/2 čl soli
100 g hrozienok
200 ml mlieka
Na kvások:
200 ml mlieka
1 PL medu
7 g sušeného droždia (Dr. Oetker)

Upozornenie na začiatok: Idete pracovať s kváskom. Aj keď kupované droždie nie je také fiňavé, ako napríklad domáci kvások, stále je potrebné, aby boli všetky suroviny minimálne izbovej teploty. Samozrejme, že mlieko na kvások by malo byť teplé. Najjednoduchšie je ohriať mlieko, dať do neho med, pomiešať, aby sa med rozpustil a potom do mlieka prisypať droždie. Za 10 minút by ste mali mať krásne napenené, aktívne droždie. Zatiaľ si vo veľkej mise skombinujte múky, cukor a soľ, hrozienka zalejte horúcou vodou a v malilinkom kastróliku na nízkej teplote varte maslo - po asi 4 minútach by malo byť karamelovo-hnedé s krásnou orieškovou arómou. Maslo po dovarení prelejte do sklenenej mištičky a nechajte ho vychladnúť. 






Na začiatok dosť hŕŕ, ja viem, ale verte mi, ak si teraz dáte záležať, neskôr už roboty veľa nebude. V tejto fáze pridajte do kvásku vychladnuté maslo, vajcia a kyslú smotanu, trochu premiešajte a vylejte do suchej zmesi. Drevenou varechou sa snažte čo najviac zapracovať múku do mokrej zmesi. Potom pomaly pridávajte teplé mlieko. Pridávajte po troške a vždy cesto dobre premieste. Podľa veľkosti vašich vajec a kvality smotany budete potrebovať 170 - 200 ml mlieka. Cesto nemusí byť hladké, ani elastické. Stačí, ak budete mať v miske pred sebou redšie lepkavé cesto. Nakoniec do neho zapracujte zliate hrozienka. 





Tak a teraz sa môžete rozhodnúť, či bude váš mrváň kakaový, alebo orechový. Ja mám rada oba, ale keďže v rodine máme alergikov, tentokrát sme robili kakaový. Jednoducho vezmite hlboký tanier, nasypte do neho kakao (ja používam kombináciu holandského kakaa s Grankom), vezmite za hrsť cesta, poriadne ho vyváľajte v kakau a vráťte do misy s cestom. Zopakujte aspoň trikrát, prikryte misu utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 45-60 minút. 






A teraz prichádza tá fun časť! Vykysnuté cesto vyklopte na štedro pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na dve polovice - jednu menšiu, druhú o čosi väčšiu. Z tej menšej spravte dlhého hada a uložte ho na okraj maslom vymasteného pekáča. Z ostatného cesta spravte tri dlhé pásy a zapleťte klasický vrkoč. Tým vyplňte miesto v strede pekáča. Prikryte utierkou a nechajte znovu 45 minút kysnúť.











Dostali ste sa až sem! Stálo vás to dve hodiny čakania a tŕpnutia, čo z toho vlastne bude. A poviem vám, ak to, čo máte pred sebou v pekáči, vyzerá aspoň z polovice tak, ako môj mrváň na obrázku, ste v suchu. Ostáva posledné - upiecť toho krásavca! 150 °C/65 minút, to sú vaše šťastné čísla. Rúru nastavte na horný/dolný ohrev a počas pečenia ju neotvárajte, lebo riskujete, že sa vám vrkoč v strede zrazí a spľasne. 
Po hodine by ste mali z rúry vybrať nádherný, voňavý peceň. Nakrájajte malé kúsky masla a ponatierajte nimi vrch mrváňa ešte zahorúca, nech sa maslo vpije do kôrky. No a potom, ako vaše dielo pol hodinku zrelaxuje a trochu vychladne, môžete si odkrojiť kúsok svojho prvého domáceho hrušovského sviatočného koláča. Keď som ho podľa tohto môjho vlastného receptu upiekla prvýkrát ja, priznám sa, že som si poplakala... Mrváň je pre mňa ako rodina - má svoje potreby, vyžaduje veľa času a lásky, nie vždy sa vydarí, ale keď ste dosť trpezlivý, na konci vás čaká voňavý domov a kus sladkého koláča. 




Viem, že toto nie je zrovna najpraktickejší recept. A rovnako som si vedomá toho, že mnohí z vás si povedia, že je príliš komplikovaný a časovo náročný a preto sa nehodí do dnešnej uponáhľanej doby. Ale o to viac si prajem, aby sa mrváň, ako aj iné, tradičné jedlá vrátili do našich domácností. Lebo si pri nich spravíme čas na rodinu, na vôňu pečeného chleba a teplo domova. A nie sú Vianoce práve o tom?

3 komentáre

  1. Hurá, hurá, Miška opäť v kurze! Čo môže vzniknúť z kysnutého cesta, keď ho svojimi malými rúčkami jemne vymasíruje Miška? No predsa úžasná mňamka. Mrváň - predstavíš si niečo, čo môžeš rozmrviť medzi prstami - omyl. Toto je nadýchaný, upletený krásavec , plný chutných a sladkých hrozienok, ktorý sa len tak nadúva od pýchy, že je upečený a čaká na hlavných ochutnávačov - chuťové poháriky na jazýčkoch mlsáňov. Mrváň " ala Miška" je tak lahodný, že sa nemusí hanbiť ani v spoločnosti krémešov, punčákov, báboviek, či iných exkluzívnych dezertov. Čuchové bunky dráždila sladká vôna hrozienok, kakaa a jemnosť rozpusteného masla. " Zmrvilii" sme ho raz - dva (já a môj drahý), ledva stihol vychladnúť. Vy vidíte, čítate a ja ako vždy ochutnávam. Už som to písala na FB: Miška zdedila po mamke, starkej a všetkých pra, pra ženách z ich rodu gény a lásku k vytváraniu nových a skvelých receptov. Vedeli tí naši predkovia veru "od čoho kone dochnú", keď vymysleli takúto chutnú, aj keď možno trošku prácnu nádheru.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krasne fotky a krasny blog! :) No a ten kolac,teda pardon, mrvan, vyzera uzasne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj dnes sa mrváň piekol...príde svokra z Hrušova, tak nech jej to domov pripomína... Ďakujem za recept 😊

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS