V hlavnej úlohe: DIY darčeky

7.12.14

Už keď som bola malá škvarka, veľmi rada som vianočné dary vyrábala. O žiadnom DIY a homemade a iných exkluzivitách som vtedy ešte ani len netušila. A predsa som mala vždy na Vianoce dopichané prsty, pretože som každému niečo malé ušila, alebo dolepené vlasy od manipulácie s veľmi nebezpečným tuhým lepidlom, ktoré záhadne lepilo všetko (vlasy, prsty, nožnice, ...) okrem toho, čo bolo potrebné zlepiť. 

Ani mojich aktuálnych 26 rokov mi zatiaľ absolútne neprekáža v tom, aby som stále vyrábala darčeky. Nie sú to už síce cestovinové náramky a ručne som nešila snáď večnosť, ale výroba sa presunula do môjho prirodzeného prostredia - kuchyne. Hlavne na strednej a vysokej bolo najjednoduchšie darovať mojim kamarátkam domáci koláčik, nakoľko žiadna z nich s pečením veľké skúsenosti nemala. Chutné maličkosti sú dokonalým darčekom napríklad pre kolegov, alebo kamarátky. Najmä ak máte nižší rozpočet, ale aj napriek tomu chcete každého potešiť drobným darčekom. A povedzme si úprimne, nič netlmočí vašu lásku a starostlivosť viac, ako vlastnoručne upečené sušienky, krásna a chutná tabuľka doma spravenej čokolády a na mieru namiešaný ochutený oliváč. ;)



1. Naliať olej do hrnca s nejakými bylinkami, 3 minúty ho povariť na nízkej teplote a nechať úplne vychladnúť, zvládne aj ten najväčší amatér. Potom už len stačí olej preliať do peknej fľaštičky, previazať stužkou a pridať ceduľku s menom a upozornením, že olej treba skladovať v chladničke a že jeho životnosť je max. 6 týždňov. Hlavné je vedieť, aké chute obľubuje váš obdarovaný. Také najklasickejšie kombinácie sú: rozmarín + citrón; bazalka + čierne korenie/sušená paradajka; tymián + cesnak; čili + bobkový list. Ak ale máte odvahu a chcete olej darovať nejakému experimentátorovi, môžete siahnuť aj po horčičných semienkach, rasci, alebo veľmi vianočnej mandarínkovej kôre, klinčekoch, či aníze. Takto ochutený oliváč môžete darovať napríklad niekomu, kto si do roboty často nosí šaláty, hodí sa tiež na bruschetty, toasty s avokádom, ale pár kvapiek príjemne nakopne aj obyčajný čerstvý kravský syr. 




2. V poslednej dobe sa na našom trhu objavilo niekoľko značiek predávajúcich handmade čokoládové tabuľky, či pralinky. Osobne som tak trochu čokoládový barbar - zjem takmer všetko. To však neznamená, že nedokážem oceniť kvalitnú čokoládu. Ak máte vo svojom okolí tiež čokoholika, vaše vlastné čokoládové kúsky budú tým pravým darčekom! Základným mottom tejto maškrty je vyberať naozaj kvalitné ingrediencie. Koniec koncov, ak by ste chceli obyčajnú čokoládu, kúpite nejakú v supermarkete. Tak ako nato? V hrnci zohrejte asi 5 cm vody. Keď voda bubloce, položte na vrch misku (tak aby sa dno misy nedotýkalo vody), do misy šupnite 200 g kvalitnej čokolády (ja som použila 74% horkú a v druhej várke kvalitnú bielu čokoládu) a pomaly, za stáleho miešania, ju rozpusťte nad parou. Do rozpustenej čokolády môžete pridať čo sa vám zachce. Ja som pripravila 4 príchute: horkú s medom a mandľami, horkú s kávou a keksíkmi, bielu s kokosom a bielu so sušenými brusnicami. Vždy 2/3 príchute zamiešajte do čokolády, vylejte zmes na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrite na chcenú hrúbku a posypte zostávajúcou tretinou keksíkov, ovocia, či orechov. Odložte svoje dielo na studené miesto a keď stuhne, pokrájajte na rôzne tvary a zabaľte buď do peknej škatuľky, alebo len tak do celofánového sáčku, dodajte mu charakter nejakou mašľou a darček pre čokoládového maniaka je vybavený.



3. Aaach, sušienky... Taká obyčajná vec a pritom taká efektná, keď do nich primiešate čaj. Áno, čaj! A je len na vás, aký si vyberiete. Jazmínový, Earl Grey, zelený, levanduľový a ak sa chcete fakt prekonať, skúste sušený tymián, či rozmarín. Postup je jednoduchý : V mažiari rozdrvte 2 PL čaju (alebo 1 PL bylinky). Ak nemáte mažiar, pokojne skúste minútku v mixéry na vysokých otáčkach. Čaj, alebo bylinky následne skombinujte s cca 250 g hladkej múky a 1/2 čl soli. Vo väčšej mise zmiešajte 250 g mäkkého masla, 60 g práškového cukru, kôru z citróna a 1 čl šťavy z citróna. Keď je z masla a cukru kompaktná hmota, prisypte suché ingrediencie a vymieste hladké cesto. Vytvorte z neho disk, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na 30 minút do chladničky. Z oddýchnutého cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 0,5 cm, povykrajujte kolieska (alebo po akých tvaroch vaša duša piští), poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a zverte rúre na 15 minút pri 180 °C. Veľmi plech nepreplňte, lebo počas pečenia sa sušienky trošku "roztečú", tak aby ste neskončili s jedným obrovským multi-sušieniskom. Keď sú okraje jemne hnedé, vyberte plech z rúry a preložte ešte krehké keksíky na mriežku. Po vychladnutí schrumkavejú a budú nenormálne voňať! Dopredu odpovedám na predpokladané otázky - Áno, múka sa dá nahradiť celozrnnou alternatívou. Áno, práškový cukor sa dá nahradiť trstinovým, nerafinovaným, alebo kokosovým bratrancom, len ho dajte trochu viac. Áno, čaj a bylinky sa dajú nahradiť napríklad sušeným ovocím nakrájaným na drobnulinké kúsky, poprípade malým množstvom nasekaných orechov. Áno, citrón môžete vymeniť za pomaranč, alebo mandarínku, či limetku. NIE, maslo sa nedá nahradiť ničím! Maslo je maslo! Ak nechcete jesť maslo, tak nerobte maslové sušienky...

Isto sa pýtate, odkiaľ mám tie fancy-schmancy cetličky a menovčičky, alebo ako nazvať tieto -čičky. No, spravila som si, moji drahí! A že nie som hnusoba, tak viete čo? Keď tunáka kliknete, tak si ich môžete stiahnuť a vytlačiť a doladiť svoje darčeky macherskými menovkami. 





A teraz poďme k tomu podstatnému! DAVAJ PREČ! Jeden šťastný, prešťastný človiečik môže vyhrať túto DIY darčekovú nádielku: 1x 300 ml fľaštičku olivového oleja podľa svojho výberu, 100 g čoko kúskov z bielej a 100 g čoko kúskov z horkej čokolády, 200 g jazmínových sušienok + bonus, dva handmade zápisníčky, ktoré som sama vytvorila od grafiky, cez rezanie samotných stránok až po zviazanie. A čo od vás budem chcieť? Vašou úlohou je napísať do komentára aký darček, či už vyrobený alebo kúpený, ktorý ste dostali, alebo darovali, vám najviac utkvel v pamäti + vašu emailovú adresu. Zo všetkých odpovedí potom vylosujem jedného labužníka. Ak chcete zvýšiť svoju šancu vyhrať, pošlite mi fotku mňamky, ktorú ste si pripravili podľa niektorého z mojich receptov. Tí, čo pošlú fotku na email justdaretocook@gmail.com budú do žrebovania zaradení dvakrát a z ich fotiek potom spravím na FB Dare to Cook album! ;) Súťaž trvá do budúcej nedele 14. 12. Držím vám palce, maškrtníci moji a teším sa na vaše odpovede a fotky! A od dnes už oficiálne, Šťastné, Veselé a Výživné! ;)

Edit:
Taaak, včera večer som súťaž ukončila a dnes po dlhom dni nakupovania som svoju svokričku poprosila, aby svojou šťastnou rukou vytiahla zo zlosovacieho osudia (rozumej hrniec :D ) jedno meno. A tým menom je... Kristýna Zouzalová! Kristýnke blahoželám a ostatných už teraz uisťujem, že v januári bude ďalšia DavajHetka! ;)

46 komentárov

  1. je to taky trosku mily pribeh, ale ked som bola mala so sestrou sme vzdy tuzili mat domace zvieratko a rodicia nam to nechceli dovolit. raz sme ale pod stromcek dostali hrozne divne koliesko, netusili sme naco to je. mamka nam povedala, ze je to na behanie pre skrecka a ja si doteraz pamatam, ako mi zacali pomaly tiect slzy, male dieta tolko ironie predsa nezvladne a uz vobec nie na Vianoce. ocko to ale rychlo zachranoval a zobral nas do obyvacky, kde pod stolom v klietke spal malicky skrecok. a tak sa ku nam dostal Happy (mala som prisli malo rokov na to aby som vymyslela nieco lepsie :D) a vzdy na to rada spominam :)

    liptakova.simona@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak toto je skvelá príhoda! Tiež sme so sestrou dostávali na Vianoce zvieratká. :)

      Odstrániť
  2. Juuj, moc pekne cteni takhle na nedeli. Nejvice mi asi utkvel v pameti kalendar z mych fotek, na ktery se muzou vzdy moji blizci tesit na Vanoce:-) Delam ho uz pravidelne asi pet let a pokazde je vyber fotek tezsi a tezsi...tak jsem letos udelala vylozene jen "sladkou verzi" :-) Timto te taky zvu ke me na giveaway o jeden Sladky kalendar: http://www.matostavu.cz/2014/12/sladky-rok-2015-darek-pro-vas.html
    Ahoj Sasa
    sasulkape@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem,Saška! Tvoju súťaž som už zaregistrovala. Kalendár s vlastnými fotkami je perfektný nápad! Len ja zatiaľ nemám také krásne fotky... Ale možno raz! ;)

      Odstrániť
  3. Ahojky, krásna stránka....darčekov som dostala mnoho krásnych, ale ten najkrajší som dostala koncom novembra 2012 v podobe pošepkanej správy a výsledok sa nám tmolí popod nohy vo veku 16 mesiacov....môj vnúčik Mirko s jeho mokrou pusou pre Ba(to akože baba= JA) , pozeráme spolu MYM,, to je dym, ktorý lezie z komína oproti, čítame o havovi a jeleňovi, mačke a kuriatkach,,, ale najšťastnejší úsmev vyčarí spolu so želaním, MEME(to je mliečko od maminky) Vianoce sú o tomto... prajem šťastné a prenádherné s blízkymi ľuďmi...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dárek, který mi utkvěl v paměti asi nejvíc, je obří plyšový kocour. Dostala jsem ho, když jsem byla ještě mimino, tehdy byl minimálně o dvě hlavy větší než já :-))) Jmenuje se Pif a letos o Vánocích mu bude... uff, 20 let?! Musel se mnou chudák zažít leccos, moje mladší sestra mu utrhla jeho vyplazený růžový jazyk... a v dětství mě v noci chránil před bubáky :-) Taky musí pořád odolávat návrhům mých rodičů, že už ho jako neptřebuju, tak půjde do popelnice... pche, já ho ale nedám!! :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Miska,
    tak ja tento rok žijem jediným darčekom, je to sypká zmes na pečenie medovníčkov – sama vyrábam darčekové dózy s touto zmesou. Recept som si dlho sama vytvárala, veeeľa krát testovala a upravovala tak, aby sa medovníčky vždy a každému podarili. Sú chutné, voňavé a mäkučké ;) A ako darček zatiaľ každého dóza milo prekvapila a veeeľmi potešila, a to teší aj mňa :) Keby si sa chcela pozrieť ako vyzerá, tak kuk na Facebook.com/mixnbake.sk :)
    A idem hľadať fotku, hneď aj posielam mailik ;) Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne najviac a asi aj obdarovaným utkvel Čokoládový likér so škoricou, 70% čokoláda v krémovej konzistencii sa dokonale hodí k vianočnej atmosfére. Tento rok budem robiť variantu aj z bielej čokolády, tak sa teším.
    Určite vyrobím aj sušienky, úplne si ma nimi navnadila :)
    Anet

    anja13@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krasne darceky,Miska ! a hlavne nadherne pribehy sa tu hromadia,radost citat :) ja som dostala mnoho krasnych darov,ale v pamati mi aj tak najviac utkveli take tie detske,plne detskej nevinnosti a radosti..pamatam si,ako mi raz sestra darovala pod stromcek svietiace neonove snurky na topanky a ja jej jednu ruzovu sponku do vlasov :) a bolo:) radost najvacsia :) dodnes si pamatam ,ako som sa tesila,ked som ju kupovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak najlepšie si spomínam na uštrikovaný šál, ktorý som darovala na vianoce a trvalo mi ho uštrikovať asi 2 mesiace, lebo nie som typ na tieto domáce prplačky, ale veľmi potešil a doteraz ho tá osoba nosíí :)
    Lucia

    fiidorecka@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Juuuj Miška, ja som taká kľavá,že aj keď sa o nejaký výtvor pokúsim podľa návodu alebo fotky,vyzerá to akoby som to robila nohami :).A to mám extrémne šikovnú maminu a sestru!!!Ale koláčik podľa tvojho receptu sa mi podaril a chuťovo bol presne môj stýl.Takže foto posielam na tvoj mail.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Každý rok mame tradíciu si vyrobiť niečo vlastnoručne. Jeden rok prišla za mnou moja mladšia sestra s veľkou krabicou, bol v nom kraaasny adventný kalendár v tvare perníkovej chalúpky.
    Nič krajšie som doteraz nevidela <3
    mmonika243@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Najkrajšími vianočnými darčekmi boli darčeky, ktoré sám vyrobil môj junior - rozumej synátor - najmä ako škôlkár , prváčik, či druháčik. Boli to rôzne koláže z pohľadníc a obrázky. Ako dieťa som so sestrou dostala vytúžené červené gumáky, v ktorých som v obývačke tancovala Kazačok. Obdivujem všetkých, ktorí majú úžasné nápady a šikovné ručičky, ktorými dokážu vytvoriť krásne vecičky, ktoré si my -menej zruční môžeme kúpiť a potešiť svojich bízkych i seba.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Rada robím originálne medovníčky, ktoré potom prikladám ku darčekom pod stromček :)))

    Luci
    luciinecka@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak ja si najviac pamatam, ze som mojej babicke darovala ihelnicku, ked som bola asi stvrtacka na zakladnej skole. Usila som jej vankusik v tvare srdiecka, do ktoreho si zapichavala ihly. A uz ked som bola aj vacsia ona si ho stale opatrovala a pouzivala. Vzdy som mala z toho radost, ze sa jej paci a stale ho ma :) No lebo babicka je predsa najsam a ak som jej vtedy urobila radost, tak to je najsam este viac :)
    michsamant@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Najkrajší darček som venovala svojmu ocinovi :) Lepený vlastný fotoalbum z fotiek odkedy chodili s maminou, cez svadbu, narodenie mňa a brata, až po každoročné spoločné výlety a Vianoce. Prvý raz mal slzy v očiach pri stromčeku :) (zuzana.tarabcakova@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Fotky... čokoľvek z fotiek. Milujem fotografie - ako dokážu pripomenúť okamih určitej chvíľe. Či z dovolenky, výletu, oslavy, alebo hociaká momentka. A každý rok sa najde u nás pod stromčekom darček, ktorý je vytvorený z nejakej rodinnej fotografie :) Tento rok bude ten TOP ročný kalendár z fotiek z dovoleniek a lyžovačiek. Sa už neviem dočkať, keď ho doma zbadajú :)))))
    (baskagaborova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Pre mna bol najkrajsi darcek ked moj brat oznamil mojim rodicom,ze budu mat vnuca a plakali pri tom stastim. Stastie mojej rodine je pre mna jedna z najdolezitejsich veci v zivote tak preto :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Vianoce milujem najviac zo vsetkeho!!! A este viac davanie darcekov.To mi robi vacsiu radost ako ich dostavat.A co zboznujem uplne je tie.darceky balit.V tom som zila od mala...ze darcek ma.mat aj to pozlatko...Krasny obal ktory vytvara to kuzlo...predstavivost...napatie..
    Mam malych synov...a minuly rok sme starsiemu zabalili darcek.asi do 10tich vrstiev papieru 😄😄 mal co robit kym sa dopracoval k vytuzenej hracke...
    Nespominam si na nejaky extra darcek z ktoreho som.odpadla...lebo ja sa tesim total z hocicoho...hlavne ked na darceku vidim ze nebol kupovany alebo vyrabany len tak na rychlo...ze ten ktory mi ho dava musel popremyslat nad tym co by ma potesilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Helloute :) taky pekny dlhy koment som tu napisala a ceeeeeely sa mi vymazal :D tak este raz :D mne v pamati najviac utkveli vianoce ked som mala 10 rokov :) akurat sa zacinala era mobilov a ja som si velmi zelala nokiu 3510, ale mamina mi stale opakovala ze mi ho netreba a ze ho nedostanem...a ked som 24. smutne otvarala skatulku o ktorej som si myslela, ze je v nej parfem skoro som odpadla :) pozrela som sa na maminu a ona sa iba usmiala :) a dalsi najvacsi zazitok ktory si pamatam mohol byt z vianoc ked som mala asi 8 a strasne som si zelala Scala dom s babikami. Ale ze veeeelmi....na vianoce sme stale u starkej a tam aj darcekujeme a nic....nedostala som ten domcek a strasne som plakala...a ked sme po veceri isli naspat domov tak som dalej v izbe plakala a zrazu ocino krici, ze aha!!!!! Jezisko tu zasa bol!!!!! Tak som zvedavo nabehla do obyvacky a pod stromcekom bola velka krabica :) s mojim domcekom :) ale najvacsim darcekom na svete je moja rodina a hlavne mamina, ktora mi od malicka plni kazde zelanie ktore mam s tolkou nezistnostou a laskou, ze jedine coho sa bojim je, ze ja taka nebudem vrdiet byt. Tak dufam, ze kym budem mat vlastne deto sa to este naucim :) krasne vianoce vam prajem vsetkym :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Nádhera - to je tak krásná soutěž, přesně dle mého vkusu, tudíž se s radostí zapojuji :)
    Asi nejvíc mi utkvělo to, když se pod stromečkem objevilo štěně - teď to možná vypadá, jako ta klasická vánoční kýčovitá situace, kdy se děcka konečně dočkají a psího miláčka dostanou, ale je to trochu jinak. Já jsem do té doby psy vyloženě nesnášela a byla jsem zásadně proti tomu, aby se domů něco takového pořizovalo - mám totiž z dětství velmi nepříjemnou vzpomínku na setkání s velmi agresivním psem a proto se psů i dnes hodně bojím. No, takže já začala hned brečet, jako co mi to rodiče dělají, když ví, že prostě psa nechci a razantně jsem velmi bojovala za to, aby štěně okamžitě odvezli pryč. -Jak už to ale bývá, já se do něj za pár dní totálně zamilovala a teď už je to 8 let, co mají rodiče všemi zbožňovanou psí slečnu - musím říct, že i právě díky ní, se mi trochu vztah k psům lehce zlepšil, bojím se pořád, ale aspoň vím, že všichni psi nejsou stejní...

    info(zavinac)kristynazouzalova.com

    OdpovedaťOdstrániť
  20. pred asi 10 rokmi sme tesne pred Vianocami išiel môj otec k známym opraviť niečo na ich rodinnom dome. Je to veľmi príjemný a dobrosrdečný manželský pár v dôchodkovom veku - a aby sa mu odvďačili za pomoc, tak nám (mne a sestre) poslala pletené hrubé ponožky a palčáky. Celé Vianoce som sa od tých ponožiek nedokázala odtrhnúť (bol to rok, keď strašné nasnežilo)
    shemaine10@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ručne vyrobený anjelik :) a čokoládky L a T - moje iniciálky :)
    Vianoce niesú o darčekoch, ale ak, tak hlavne, nech sú z lásky a z úprimného ♥
    laura.tkacova@centrum.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Darcek ktory mi utkvel v pamati??? Hmmmmm....

    Ako tak rozmyslam, pravdupovediac, vzdy sme so sestrou dostavali skor tradicne darceky typu, ponozky, tielka, zupany, svetre, kozmetiku, v podstate nic specialne...na druhej strane mi vsak tieto darceky tak trochu utkveli v pamati, tak asi na tom nieco bude :D Nezabudnem vsak na jedny Vianoce ked sme si spolu so sestrou nasli pod vianocnym stromcekom babiky Barbie..ja som sa z tej svojej vtedy velmi tesila, hlavne kvoli tomu ze v baleni bol aj pricesok pre babiku, ktory som si mohla aj ja pripnut do svojich vlasov, tak som bola fešačka vtedy :D
    Co sa tyka darovanych darcekov, tak si pamatam hlavne na posledne roky, kedy sme chceli so sestrou darovat nasim rodicom nejake specialne darceky a tak sme im jeden rok kupili listky do divadla a rok na to zase wellnes pobyt na horach...a pamatam si este jeden rok kedy sme im kupilii espressovač, z ktoreho mam pocit sme boli viac nadsene ja a sestra ako nasi rodicia :D

    Krasne Vianoce zelam vsetkym :)

    Ivka88@seznam.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Mne najviac utkvel v pamäti nožík, ktorý som dostala ako vianočný darček od vtedajšieho priateľa. V tom momente som bola mega sklamaná. Nožík. Darček. Milovanej osobe?
    Myslené to bolo určite dobre, chalan si pamätal keď som mu hovorila, že sa mi páčia drevené rúčky a na opekačkách nikdy nemám s čím krájať.
    Teraz s odstupom rokov je to stále vec, ktorá nesmie chýbať v ruksaku či košíku ani na jednom výlete. Neviem si ho vynachváliť, krásny Opinel s drevenou rúčkou a vyrezanými packami rôznych zvierat! Vždy si spomeniem na tie Vianoce, kedy som ho dostala. A na to, ako ma to sklamalo a pritom to bol ten najlepší darček aký som kedy dostala.
    zuzanabarnakova@centrum.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Hand made som vyrobila dcére bábiku. Od vlasov až po ponožtičky, takú tú prvú, mäkkú, handrovú. Dcéra mala tie Vianoce sotva pár mesiacov a keďže také bábätko v zásade potrebuje len mamu, mliečko a čistú plienku, spravila som tým radosť asi hlavne sebe:-))) Šila som ju v rukách, keď Karolínka spala...
    A všetkým, aj tým, čo nevyhrajú, prajem pokojné sviatky!

    gabina.w@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Zahada spotreby mrkvy u brata bola odhalena na Vianoce, dostala som skrecka :)

    kubikova21@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Krása :)

    ad.miklosova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Svojich znamych zvyknem obdaruvat domacim pecenym cajom a domacim poctivym dzemom a dcerka dostane pod stromcek hackovanu Fihu..., ale to nebude moja vlastna vyroba, lebo hackovanie mi nejde :(
    martina.vajdiakova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Nie je to nejaký špeci hand-made darček, ale môjho manžela som na prvé spoločné Vianoce obdarovala CD-čkom so zozbieranou hudbou, ktorá pre nás niečo dôležité znamená či nám pripomína. A ja si od neho najviac cením vlastnoručne vyrobený hrnček, z ktorého som na prvý polrok po Vianociach bála piť, aby som ho nerozbila. Ja som totiž veľmi šikovná :)

    nikol.kankova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Pre môjho priateľa som minulý rok vytvorila knihu o nás s našimi fotkami,poznámkami,spomienkami a so všetkým čo máme radi spolu s krásnym vyznaním o tom,ako ho veľmi ľúbim! :o) a tento rok som vlastnoručne nakreslila portrét nás dvoch,ktorý som dala do rámika a už sa veľmi teším,ako ho s ním pod stromčekom milo prekvapím! :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Dominika Kmeťková11. decembra 2014, 11:10
    Ja by som najradšej všetkých obdarúvala sladkými vlastne napečenými darčekmi :) minulý rok som mojej kamarátke vyrobila homemade čoko bonbóny v tvare srdiečok a zabalila jej to do škatuľky ako bonboniéru. Mne osobne teda idú najlepšie darčeky tohto tipu. Ale občas prekvapím samú seba, že vyrobím niečo kreatívne a nie je to spojené s pečením :D s mojím priateľom si pravidelne dávame na sviatky vždy aspoň jeden vlastnoručne vyrobený darček. Ako tu Nikol spomínala, že sa bála pol roka piť z hrnčeka od svojho priateľa... Ja som od svojho dostala na naše prvé spoločné Vianoce srdce - na doske pribité klinčeky a omotané nitkou. Samozrejme si k tomu pripravil aj reč, že to srdce je tvorené jednou nitkou a znázorňuje to našu lásku. A potom povedal niečo v zmysle, že ako sa dokáže pretrhnúť tá niť, tak sa to môže skončiť aj s láskou... no už neviem presne ako to povedal, ale mala som z toho stres :D srdce som dala na poličku a zďaleka ho obchádzala, len aby som tú niť náhodou nepretrhla. :D

    Miši, a aký dárek pohladil najviac tvoje srdco? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Vyroba a obdarovavanie sa takymito hand-made jedlymi apod. vecami u nas v rodine moc neleti. Co je skoda, pretoze mne sa tieto typy darcekov pacia, hoci je to "spotrebny tovar" a velmi rychlo je fuc. Velmi sa mi pacia napr. take tie velke sklenene flase naplnene ingredienciami napr. na muffiny aj s prilozenym receptom a clovek si to len zamiesa a ma kolacik :) Inak sa snazim cinit aspon vo vyrobe dekoracii na vianoce a ked zvysi cas, svojich blizkych rada obdarujem niecim kreativnym v nejaky ich sviatok cez rok ;)
    schnegy@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  34. táááák my s priatelom tento rok poskromne podomacky a od srdca budeme rozdavat darceky ;-) uz mam pripravene fotokalendare uz len vytlacit-s nasou krasnou prvou dcerkou... teraz peniazky idu viac menej na nasu domacnost..kedze tento rok bol taky prelomovy v nasom 6rocnom vztahu...narodilo sa nam krasne zdrave dietatko Lilienka..odstahovali sme sa od svokrovcou.. a cakaju nas prve spolocne rodinne vianoce.. uz sa nevjeme dockat.. Chystam sa este domace pralinky alebo keksicky spravit pre kazdeho -pretoze je nas dost ;-) a na plane je este dokoncenie fotoramikov so zvyskov obkladaciek ktore uz sluzili ako odpad...takze len vlozime fotecku a darceky su hotove :-) dufam ze kazdeho potesia a hlavne ze zavladne aspon na vianoce pokoj a trocha si rodina oddychne lebo v tomto uponahlanom svete teraz naozaj ludia nemaju cas ani sadnut si s blizkymi.. tak snad aspon na vianoce sa to vsetkym podari...
    preto:
    Zelam vsetkym ludom len to najlepsie a prajem Prijemne prezitie sviatkov, vpokoji, v kruhu rodiny a priatelov nech si kazdy uzije tu pravu pohodu a pozitok s najkrajsich sviatkov v roku.. :-)
    msoka@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Najkrajší darček, ktorý som dostala bol od sestry - bolo to ešte v čase keď sme boli malé deti, bez finančných prostriedkov a všetkým sme samozrejme darčeky vyrábali alebo maľovali. Dostala som mini knižku- pár papierov spojených dokopy, kde bolo plno krízoviek, vymalovánok a rôznych úloh. Skoro všade bolo popísané ako veľmi ma ľúbi, keď si to teraz prezerám vždy sa mi tisnú slzy do očí :)))
    Krásne Vianoce všetkým ;)
    ivana.bochnickova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Miši ahoj,

    aj ja sama rada vyrábam kadejaké prkotinky nielen na Vianoce,preto totálne túžim po tých ňuňu zápisníčkoch. Aký darček som si zapamätala doteraz? od nášho zajaca,cez handmade fotoknihy až po barbiedom z detstva :D

    Pekné Vianoce.
    kristofova.leni@yahoo,com

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Mne najviac utkvel v pamäti darček, ktorý som dala už bývalému na vianoce,ktorý má aj tesne predtým nechal. Ale čo už s vyrobený darom? Bol to fotoalbum s fotkami,lístkami,kde sme boli, utrzkami výletov a popismi. Doteraz ľutujem,že som ho nepofotila. A aj dnes má caka jedno vlastnoručne vyrábané prekvapenie vo forme pozdravu k menino-narodeninkam. :-)
    Krásnu tretiu adventnú nedeľu želam.
    michaela.gribova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ja som bola na Vianoce vždy maximálne spokojná a začudovaná ako to ten Ježiško zas raz dobre vymyslel :) Jeden z tých čo mi z detstva najviac zarezonovali v pamäti bude asi tamagoči, ktoré sme si so sestrou strašne želali, ale bodľa balíčkov pod stromčekom to vyzeralo, že to nevyšlo. Nakoniec sa ukázalo, že ho naši len veľmi starostlivo zabalili, aby ho nebolo poznať na prvý pohľad :)
    (katik.m@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Ked sme boli mali, s bratom sa pre nas v predvianocnom obdobi vzdy po odchode rodicov z domu zacinala misia hladania vianocnych darcekov - bolo to v case, kedy sme uz vedeli, kto darceky skutoce nosi. :-) Prekutrali sme vsetky skrine, zasuvky, zakutia domu a vacsinou sme boli uspeni. Pod vianocnym stromcekom tym padom vela prekvapenia nebolo. Az raz sme si pod vianocnym stromcekom nasli kazdy nove lyze, bolo to pre nas fakt prekvapenie, kedze sme o nich vobec netusili. Nasi nas prelstili tak, ze nove lyze polozili do suterenu k ostatnym lyziam a bicyklom, ako keby tam boli odlozene odjakziva, no a nam s bratom nenapadlo hladat na tak ocividnom mieste. Vtedy som pochopila, ze najkrajsou vecou na davani a dostavani darcekov je vidiet ten moment prekvapenia a radosti v ociach obdarovaneho. :-)

    alexandra.pojdakova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Ahojte, Miška chcem sa poďakovať za úžasné inšpirácie, už som aj niečo vyskúšala. A darčeky? Sme taká "handmade" rodinka, poteší všetko vlastnoručne vyrobené a samozrejme knihy.No a, na ktorý sa najviac pamätám? Skoro na všetky,ale určite,aj keď nie som žiadne fintidlo :P -na môj úplne prvý parfém v bielom flakóniku-Magnólia.Nemôžem zabudnúť na darček,ktorý som podarovala,našej mamke na jej posledné Vianoce, a ktorý si žiaľ už nestihla rozbaliť..

    bakosovakarolina@gmail.com
    Prajem vám všetkým krásnu adventnú nedeľu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  41. To je krásné! Nejen ty samotné dobroty, ale jak jsou krásně ovázané a zabalené, radost pohledět :) Krásné dárky dostávám neustále, ale teď se mi tematicky vybavil jeden loňský vánoční - dostala jsem vlastnoručně ušitou zástěru z naprosto úžasné látky. Jednak jsem ji dost potřebovala, jednak je naprosto úžasná a originální a navíc je to homemade. Co víc si od dárku přát? moteelka@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  42. mna vzdy potesi kniha - I love books a tych nikdy nie je dost a kazdy rok pod stromčekom minimálne jedna! :)

    pfujerikova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS