DS - Višňový "crumble"

11.2.15

Dnes som mala ťažký deň. Nebol náročný, ale začal sa sklamaním. Našťastie mám moje milované pečenie... A mám vás! Pre vás vymýšľam tieto recepty a hľadám nové chute a pálim si ruky a zarezávam do prstov. Tak hádam dnešné rýchle, ovocné vypekadlo poteší vašu dušu! Ja som sa pri jeho príprave už super zrelaxovala.



Čo sú to višne je všetkých jasné, ten crumble už neviem... Niekto to volá posýpka, u nás sa tomu nadáva mrvenička. Tá je v tomto recepte vlastne hlavnou stár.

Skontrolujte, či doma máte:
700 - 1000 ml pohár zaváraných višní
50 ml rumu
Kôru z 1 pomaranča
1 PL škrobu
100 g vločiek
50 g mandlí
2 PL cukru
štipku soli
80 g masla

Máte všetko? Tak to je znamenie! Ideme piecť! Najprv sceďte višne, ale sladkú šťavu nevylejte. Do misky k višniam pridajte 50 ml šťavy, 50 ml rumu, kôru z pomaranča a škrob (zemiakový, kukuričný, alebo aj Zlatý Klas). Poriadne spolu premiešajte a odložte stranou. Do mixéra nasáčkujte vločky, mandle, cukor, soľ. Mixujte, kým nevznikne taká "strúhankoidná" konzistencia. Mne sa nechcelo čakať, tak som to stopla približne na pol ceste. Výsledkom sú väčšie, chrumkavé kusy vločiek a mandlí. Nakoniec do zmesi zapracujte studené, na kúsky nakrájané maslo. A to je všetko! Už len naaranžovať so zapekacej misky - na spodok višne, na to rozmrviť orechovo-vločkové cestíčko a na rade je rúra vyhriata na 175 °C.  Koláč v nej vypekajte asi 15 minút, alebo kým nebude "kôrka" na vrchu hnedá a chrumkavá. 
Crumble neodporúčam jesť hneď po dopečení, lebo som počula, že popáleniny hltanu sú dosť ošemetná záležitosť... Tak len pekne počkajte tých 20 - 30 minút, napíšte úlohu s deťmi, prečítajte si dve-tri kapitoly, vyvenčite psíka, alebo si pozrite napríklad Nákupné Maniačky. Stále trochu teplý crumble je skvelý aj len tak, ale ak chcete trochu pozdvihnúť level, korunka zo šľahačky, alebo kôpka vanilkovej zmrzky bude u-la-la! Ja som to dnes dala na sedláka, priamo zo zapekačky, ale vy ste určite viac na úrovni. ;)



A ak nemáte doma višne, môžete ich nahradiť mrazeným ovocím. V tom prípade k ovociu pridajte nie len kôru, ale aj šťavu z pomaranča. Všetko ostatné ostáva rovnaké.



2 komentáre

  1. Ja som túto sladkú bombu mala večer po krátkom cvičení v posilke. Však treba mať dôvod znovu tam ísť, nie? Sladká chrumkavá lakotka, doplnená štavnatými, rumom napitými višňami bola úžasnou bodkou za celým dňom. Viem si tento kúsok pamlsku predstaviť aj ako skvelé sladké raňajky.superácke

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Joj ha to vyzerá tak moc dobre ... jak by som si ja hneď teraz dala ... mala by som prestať byť lenivá a začať tiež niečo poriadne variť a tvoriť

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS