Pizzová Roláda

22.3.15

Nasledujúci recept je rodinná vychytávka, na ktorú sme naučili už celú rodinu a väčšinu známych. Hádam bude chutiť aj vám!


Naša Kuchárska fajta je bohato rozvetvená a keď sa máme stretnúť, väčšinou je to hlavne o jedle. Pamätám si, že kedysi maminka vykúpila týždenné zásoby čipsov a tyčiniek v našej malej Jednote. Veď treba pohostiť návštevu. Už niekoľko rokov ale máme v rukáve eso a vytiahneme ho vždy, keď sa ohlásia sesternice, bratranci, stryné a strýkovia. Naša pizzová roláda už expandovala aj do radov kamarátov a súčasťou pozvánky na chatu je v mojom prípade aj povinnosť priniesť nejaký sladký vypekanec a minimálne dve pizzové rolády (dáko si už všetci zvykli, že Miša upečie...). Takto sme my odučili široké okolie nakupovať malé slanosti v obchodoch... Je skvelá s vínkom, ale aj na horúci augustový večer pri pive. Veď uvidíte, keď ochutnáte!


Cesto vyčarujete z:

150 g chlebovej múky
100 g špaldovej múky
2 čl prášku do pečiva
1 čl soli
60 ml olivového oleja
180 ml vody

V mise mixéra skombinujte múky, soľ a prášok do pečiva. Môžete pridať aj asi 1 PL ľanových semienok, ale ja som práve doma žiadne nemala. Dôkladne premiešajte. Prilejte olej (Ja som použila môj domáci cesnakový s tymiánom. Ach, to bolo žúžo!) Mixujte na nízkych otáčkach s hnetacím hákom. Po asi pol minúte zvýšte intenzitu na stredné otáčky a začnite prilievať vodu. Pomaly a postupne, len dovtedy, kým sa cesto úplne nespojí. Môže sa stať, že vám nejaká voda ostane. Cesto hneťte asi tri minúty, kým nie je hladké, elastické a vôbec nelepí. Pripravené cesto môžete použiť hneď, alebo ho zabaliť do potravinárskej fólie a v chladničke vydrží aj dva dni. 

Paradajkovú omáčku robím inak, ako moja maminka a tá sa za to na mňa dosť hnevá, lebo sa jej môj postup nejako nezdá. Vraj všetko zbytočne komplikujem. Ale nebojte sa, keď už je raz pizza, alebo roláda hotová, zje ju bez pripomienok. :D

A pritom na ňu potrebujete len:
1 čl paprikovej čili pasty
1 PL hustého paradajkového pyré (pasty)
kečup
1 strúčik cesnaku
3 listy bazalky
štipku sušeného oregana

Čili pastu, pyré a kečup spolu zmiešajte. Pridajte pretlačený cesnak, na jemno nasekanú bazalku a oregano (to pri pridávaní do zmesi poriadne pomrvte medzi prstami). Už len trocha čerstvo mletého čierneho korenia, soľ na dochutenie a paradajková omáčka do rolády je na svete. 

Ste pripravení na plnenie? Tak si rozdeľte cesto na dve časti, z tejto dávky totiž pohodlne spravíte dve rolády. Cesto vyvaľkajte a potom dlaňami rozťahajte na tak tenko, ako sa vám len dá. Ja cez moje skoro vidím, až vtedy som spokojná. Natrite ho omáčkou a tu sa moje inštrukcie končia. Naplňte si ju čím len chcete! U nás je klasikou šunka, saláma, olivy, syr, pre mňa sa ujde vždy syrová, napeckaná všetkými syrmi, ktoré len existujú. Už som skúšala aj zeleninu a bola to dobrota. Len dávajte pozor, aby boli náplne suchšie - napríklad taká čerstvá mozarella sa s roládou veľmi v láske nemá. Ale ak ju kúpite už nastrúhanú, smelo s ňou do rolády! Olivy, kapary, nakladané feferóny či baranie rohy a kapia, všetky tieto chuťovky pridajú do rolády trochu sviežosti a života.
Keď ste s náplňou hotoví, založte bočné strany cesta, aby vám zo strán nevypadávali všetky tie dobroty a potom zarolujte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Spravte aj druhú roládu, prišuchnite ju na plech k tej prvej. Potrite obe krásky vajíčkom, ak chcete posypte makom, semienkami, alebo posypte syrom. No a už ostáva len ich upiecť. 20 - 25 minút pri 180°C. Zlatavo-hnedé rolády nechajte trochu vychladnúť a môžete krájať a jesť a ochkať a achkať a šúchať si bruško ;) 






2 komentáre

  1. nádherné fotky Miška. Ten podnos je fakt štýlový a roládky sú fantastické. Skvele zladené všetky chute, o vzhľade ani nehovorím. Viem, čo pečieme na oslavu. Fantastické pamlsky k vínu i pivu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyskusane malo velky uspech, urcite som nerobila naposledy:) Len tak dalej s tymto krasnym blogom, rada citam recepty a kocham sa fotkami:)

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS