DS - Jahodové tiramisu s bublinkami

9.6.15

Keď teploty vystúpia nad 25 °C, začína sa u Kuchársko - Orthovcov obdobie smotanových/tvarohových/ricottových/mascarpone dezertov. A keď sa k tomu pritrafí miska čerstvých jahôd zo záhrady, je jahodové tiramisu jasnou voľbou!


O tom, ako u nás prichádza do úvahy len tiramisu bez vajec som už klábosila v mojom recepte na "falošnú" verziu tejto klasickej talianskej pochúťky. A v kombinácii s vysokými teplotami moja salmonelová paranoja stúpa priamou úmerou. Preto ani dnes v zozname ingrediencií žiadne vajcia nenájdete. A možno aj vďaka tomu je to taká super jednoduchá rýchlovka. ;) A na oslavu toho, že sme to dotiahli už za polovicu pracovného týždňa, si zaslúžime trochu tekutej odmeny v podobe ružového sektu, čo vy na to?


Na nákupný lístok si pripíšte:
500 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 vanilkový lusk
3 PL cukru
1 PL práškového cukru
1 pomaranč
300 g jahôd
Sladký ružový sekt
piškóty

Začať treba jahodami. Vo voľnom čase ma skôr, ako kdekoľvek inde, nájdete v záhrade. Sedím v strede jahodového záhonu a zjem všetky zrelé plody na dosah ruky. Som v podstate taká zautomatizovaná zberačka skombinovaná s následným šrotovníkom. :D Ale keď sa nabažím, nasyslím niečo aj do zásob a odložím do chladničky. A tak ich odtiaľ aj vy vyberte, odstráňte stopku a nakrájajte na menšie štvorčeky. Nastrúhajte kôru z pomaranča a polku pridajte k jahodám. Potom pridajte aj šťavu z tohto do pol boka odraného pomaranča. Nasleduje strela (ti do matere)! Konkrétne strela z fľaše sektu. Zlá správa je, že do jahôd prilejete len asi 100 ml sladkého ružového šumivého, dobrá je, že zvyšných 6 deci môžete vypiť. Jahody v náleve dobre premiešajte a nechajte lúhovať v chladničke, kým pripravíte všetko ostatné. Vymiešajte mascarpone s dužinou z vanilkového lusku, ostatnou polkou pomarančovej kôry a 3 lyžicami cukru. Studenú 33% smotanu šľahajte, na polceste pridajte kopcovitú lyžicu práškového cukru a došľahajte do tuha. Šľahačku na dvakrát jemne vmieste do mascarpone a krém je hotový. Sceďte jahody z nálevu (ten si nechajte!) a ide sa nato! Je na vás, či budete robiť tiramisu do formy, alebo chcete byť fancy schmancy  a zvolíte individuálne servírovanie v pohárikoch. V oboch prípadoch je postup rovnaký - vrstva piškót namočených v náleve, vrstva krému, vrstva jahôd a tak do kolečka. Posledná vrstva je z krému, na ňu už jahody nedávajte. Prikryte formu alobalom a nechajte aspoň pol dňa v chladničke. A to je všetko. U nás je tiramisofil hlavne môj skoro-svokor. Kvôli nemu ho robievam tak často, ako sa len dá. Ale musím povedať, že my ostatní sa popri ňom veľmi radi a ochotne zvezieme. Tak už vám neostáva nič iné, len si doma tiež trochu zašpiniť pršteky a zviesť sa s nami! ;) 




1 komentár

  1. vychladená, lahodná, jahodová tortička bola skvelou bodkou za dlhým pracovným letným dňom. Dopriala som si ešte zopár čerstvých jahôdok na tanierik a výsledok bol neskutočný. Verte, že Mišku by ste chceli mať doma aj Vy.... Skvelý článok, trefné výroky, úžasné fotky a chutné jahodové tiramisu.

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS