Mojito na paličke

17.7.15

Leto je v plnom prúde, teploty sa blížia k neznesiteľným číslam a každý hľadá spôsob, ako tie šialené žeravé dni prežiť bez väčšej ujmy na zdraví. Sladučký, vychladený melón je síce fasa a večer nie je nič lepšie ako orosená kuželka piva, ale čo takto nanuk/koktail - mojito na paličke?


Kde bolo tam bolo, za čias keď sedem hôr zhorelo počas lesných požiarov z tepla, sedem morí vyschlo v dôsledku globálneho otepľovania, kedy sa šalamúnsky mudrci meteorológovia vyhrážali treťou dobou ľadovou a ešte pred tým pekelnými horúčavami, žila jedna Michaela. Teda, nežila len jedna Michaela, ale veď viete... A táto naivná, dobrosrdečná Michaela sa rozhodla, že keď už je ten júl a nastala možnosť nechať sa dobrovoľne spáliť UV žiarením, tak ide smažiť svoje stehienko aj prsíčko do záhrady, na deku, s pokrývkou hlavy (lebo ochrana na prvom mieste). Ale ani po pol hodine neprihopkal mäkučký zajko, ktorý by ju sem tam ovial listom, neukázala sa ani žiadna srnka na pokec a už vonkoncom sa k nej nepridali kreslené vtáčence aby si spolu rezli veselú pieseň v duchu Disney rozprávok. A keďže naša Michaela mala ľahkú poruchu pozornosti a ADHD, strašne ju nudilo len tak daromne tam ležať. Rozhodla sa preto radšej vrátiť na miesto, ktoré je prináleží - do kuchyne. Tam potom pripravila nanuk, ktorý jej poľahky privodil jemné osvieženie a získal srdce jej princa. A tak žili spolu šťastne, až kým im to klimatické podmienky na Zemi dovoľovali. 

Poučenie z rozprávky: vykašlite sa na krištáľové topánky, na olivovú pokožku, na pár nežných pramienkov vlasov vyťahaných od slnka. Chlapa zbalíte na jedlo! Takže zbehnite do potravín a na nákupný lístok si napíšte:

100 g trstinového cukru
Zväzok mäty
2 limety
3-4 PL Bieleho Rumu
štipka soli

Zmiešajte cukor so 150 ml vody a priveďte do varu. Varte asi 2 minúty, odstavte a pridajte natrhané listy mäty. Nechajte lúhovať, kým sirup úplne nevychladne. V inej miske zmiešajte 100 ml studenej vody s kôrou a šťavou z limetiek (cca 100 ml), rumom, soľou, pridajte asi 3 väčšie mätové listy a dôkladne rozmixujte. Vychladnutý mätový sirup sceďte a prilejte do rozmixovanej zmesi. Koktailom naplňte formu na nanuky a nechajte v mrazničke minimálne 10 hodín. Pred podávaním namočte formu na pár sekúnd do teplej vody, aby sa nanuky dali vybrať von.



Tak dúfam, že aspoň niekoho tento môj recept v nasledujúcich dňoch schladí. Môžete ho nájsť aj v tlačenej podobe, v aktuálnom vydaní časopisu F.O.O.D., kde sa spolu s ďalšími kamoškami fúďáčkami zmrzlinujeme a nanukujeme dosýta! 

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS