DS - Zase jablká...

27.10.15

Áno, zase jablká. No a čo? Sú zdravé, ľahko sa kombinujú, bežne rastú v našom pásme a čo je najlepšie. konkrétne v tomto prípade ide o asi najbanálnejší recept na svete!


Nechápem, ako som mohla dopustiť, že šarlotka už dávno nie je na blogu. Raz som uverejnila foto-postup na FB/Dare to Cook, ale ten sa akosi stratil v preklade... U nás je to jeden z najobľúbenejších koláčov na bežný deň. Je hotová za pol hoďku (a rovnako rýchlo aj zmizne). A presne také koláče budeme v nasledujúcom energiu vysávajúcom, ráno-tma/popoludní-tma, ráno-zima/cez-deň-akože-teplo období potrebovať. Teda, aspoň si myslím. Sľubujem, že to bude voňať a chrumkať a mľaskať. 

Najkratší zoznam ingrediencií v zostave:
3 vajcia
1 hrnček cukru
1 hrnček hladkej múky
6 jabĺk
1 citrón
+ koreniny podľa chuti ( škorica, perníkové korenie, muškátový oriešok, pomarančová kôra, vanilka, klinček, kardamon)

Jablká ošúpte a pokrájajte na malé kúsky. Polejte šťavou z citróna a dochuťte trochou škorice. Vajcia s cukrom vyšľahajte na napenenú svetlučko-žltú hmotu. Ja to vždy nechám na mixér. Ten to zmákne za dve minútky. Ak máte v pláne koláč okoreniť, tým správnym miestom je múka. Moja obľúbená kombinácia je 1 čl škorice, 1/2 čl perníkového korenia a štipka muškátového orieška. Koreniny poriadne rozmiešajte v múke, aby ste potom v hotovom koláči nenarazili napríklad na hrudku škorice. Zmes jemne vmiešajte do vaječnej peny. Do hladkého cesta potom pridajte nakrájané jabĺčka, všetko spolu premiešajte a vylejte na vymastený plech, alebo do tortovej formy. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C 20 až 25 minút. Hotovú šarlotku nechajte chvíľu vychladnúť. Ja ju dokonca niekedy pečiem len 17-20 minút, aby bola v strede ešte tak trošku surová ( ako puding) a vtedy je potrebné nechať ju vychladnúť úplne, aby sa nerozliala. Tak či tak, je to fasa recept. Vyskúšajte a možno sa stane aj u vás klasikou. ;) 



1 komentár

  1. tento blog čítam asi zo všetkých slovenských gastroblogov najradšej.. taký prirodzený, na nič sa nehrá, super recepty a o fotkach ani nevravím... suuper čítanie :))

    OdpovedaťOdstrániť

BACK TO TOP
Just Dare to Cook © - DESIGNED BY SMUK THINGS